Elszállítják a savgyantát

Hatalmas mennyiségű, mintegy hatvanezer tonnányi, I-es, vagyis legveszélyesebb kategóriába tartozó savgyantát kell eltávolítani a Mol Rt.-nek 2004 végéig csepeli telepéről. Az erről szóló a határozatot a napokban adta ki a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség. A veszélyes hulladékot szigetelés nélküli gödrökben tárolják, emiatt elrendelték a terület részletes átvizsgálását is - tájékoztatta lapunkat a hatóság vezetője, Kónya Károly.

A veszélyes hulladékot még az olajipari társaság jogelődei halmozták fel az 1950-es évek végéig az ország több területén, többek között a csepeli Petróleum utcában. (A savgyanta a ma már nem használatos kénsavas kőolaj-finomítás mellékterméke volt.) Azóta hever lefedetlenül a Mol-telepen az anyag, a felügyelőség azonban csak most adta ki az ártalmatlanításra vonatkozó határozatot.

A társaság igazgatójától, Erdős Péternétől megtudtuk, a savgyanta a több évtizedes tárolás ellenére sem tett kárt környezetében, ezt a felállított és folyamatosan ellenőrzött talajvízfigyelő kutak bizonyították. A hatósági kötelezés egyébként azért váratott magára évekig, mert nem volt megfelelő technológia a hulladék semlegesítésére. Mára viszont több lehetőség is kínálkozik erre: a csepeli savgyanta egy részét várhatóan előkezelés után tüzelőanyagként semmisítik meg, a többit pedig exportálják majd.

A kármentesítésre vonatkozó döntés nem lepte meg a Molt, a cég ugyanis már korábban céltartalékot képzett a várhatóan négymilliárd forintos költségekre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.