Sertéspestis két erdélyi megyében

Sertéspestis ütötte fel a fejét ismét két erdélyi megyében, ahol ideiglenes helyi vesztegzárat rendeltek el, és betiltották az állatvásárokat - közölték szerdán a román állategészségügyi hatóságok.

A román-magyar határ közelében fekvő Arad megyei Nadabon mintegy hetven sertést kellett elpusztítani egy helybeli gazdaságban, miután kiderült, hogy sertéspestis vírus támadta meg az állatokat. A fertőzött és megölt állatokat elégették, a településtől öt kilométerre levő Kőröskisjenőben pedig betiltották az állatvásárt.

A Magyarországgal határos Arad megyében az év eleje óta három településen fordult elő sertéspestis. A most is érintett Nadabon kívül Szépfaluban és Lippán kellett fertőző gócokat felszámolniuk az Arad megyei állategészségügyi hatóságoknak.

Kolozs megyében is két helyről jeleztek sertéspestist a ragályos betegséggel szemben szigorú intézkedéseket foganatosító román hatóságok. Ezúttal Kolozsváron és Dezméren észleltek pestises sertésmegbetegedést. A hatóságok megtiltották a helyieknek, hogy eladják jószágaikat, és másodfokú karantént vezettek be.

Romániában - az európai állategészségügyi és élelmezési normákhoz igazodva - tavaly kísérleti jelleggel egyelőre 15 megyében tiltották be a sertéspestis elleni oltásokat. Arad és Kolozs megye is ezek közé a megyék közé tartozik.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.