Zászlóváltók, visszaesők

Ilyen volt, ilyen lett. A tálib rendszer elbukott, s vele a fehér afganisztáni zászló is. Iraknak is új lobogót terveztek az amerikaiak, Bagdadban elvetették a javaslatot. Grúzia egy XV. századi zászlóhoz tért vissza. Ízelítő a politikailag kényes zászlóváltásokból.

A Grúz Köztársaság 1918-ban jött létre, akkor bordó alapú zászlót fogadtak el, ami ritka szín a zászlók világában - mondja Balogh László, a Zászlómúzeum vezetője.

A tálibok fehérre tértek át, amely a harciasságot szimbolizálja, rajta eredetileg pastu és dari nyelven \
A tálibok fehérre tértek át, amely a harciasságot szimbolizálja, rajta eredetileg pastu és dari nyelven \"Isten a legnagyobb\" felirattal.

A felső részen fekete-fehér sávos "kanton", azaz téglalappal szerepelt. Ezt használták 1922-ig, a Szovjetunió létrejöttéig, ezután egy kaptafára készítették a tagköztársaságok zászlóit. Grúzia 1991-ben elnyert függetlensége után visszatért a bordó színhez, egészen 2004 februárjáig. A hatalmat átvevő Mihail Szaakasvili emberei úgy érezték, hogy a bordó a Sevardnadze-korszakot szimbolizálja, és visszaállították azt a zászlót - fehér alapon vörös kereszt, a fehér téglalapokban négy kis kereszttel -, amelyet egy XV. századi grúz uralkodócsalád használt. - Meglepő, hogy újra zászlót cseréltek - mondja Balogh László -, hiszen a bordó az első grúz köztársaság jelképe. Talán azért, mert a piros keresztes verziót Grúzia történelmének egyik fénykorában használták. A gyűjtő szempontjából feltűnő az is, hogy a térség zászlóvilágából "kilóg" a grúz lobogó. Inkább hasonlítható a brit jelképekhez - hiszen az angol zászló is fehér alapon vörös keresztes.

2002 júniusában visszaállították az afgán királyság zászlóját.
2002 júniusában visszaállították az afgán királyság zászlóját.

Kattintson az alábbi képre és nézze meg galériánkat!

Fekete-fehér sávos \
Fekete-fehér sávos \"kanton\", azaz téglalap - 1918-22 között Grúzia zászlója

2004-ben visszatértek egy XV. századi grúz uralkodócsalád által használt változathoz.
2004-ben visszatértek egy XV. századi grúz uralkodócsalád által használt változathoz.

Irak zászlója a XX. században alakult ki, hiszen addig a terület még a Török Birodalomhoz tartozott. A húszas évek függetlenségi mozgalmának zászlójában már a pánarab színek, a fekete-fehér, a vörös és a zöld érvényesültek. Az ötvenes években, az iraki királyság megdöntése után is maradtak az arab színek: vörös-fehér-fekete vízszintes sávok alkották a zászlót, és megjelent a három csillag. Mikor Szaddám Huszein 1991-ben lerohanta Kuvaitot, a zászlóra rákerült: "Allah Akbar". Bár vitatkoztak, meghagyják-e a feliratot vagy sem, a mostani ideiglenes kormány erre tette le az esküt, ez maradt Irak hivatalos zászlója. Az amerikaiak terveztek egy lobogót, amelyen fehér alapon kék félhold szerepel, és a fehér sáv alatt két keskeny kék sáv - a Tigris és az Eufrátesz - fog közre egy Irak gazdagságára és a sivatagra utaló arany sávot. Az irakiak tiltakoztak, mondván: színvilága az izraelit idézi, és nem fogadták el az amerikai javaslatot. Így maradt a régi, ám várható, hogy a jövő évi alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztása után új zászlót keresnek - mondja Balogh László.

Pánarab színek, a fekete-fehér, a vörös és a zöld és az \
Pánarab színek, a fekete-fehér, a vörös és a zöld és az \"Allah Akbar\" felirat az iraki zászlón.

Afganisztán a zászlóváltogató versenyben biztos dobogós lenne. Csaknem tizenötöt használt 1747, a független afgán királyság megszületése óta. A kezdetektől domináns a fekete szín, később jelent meg a fekete-vörös-zöld összeállítás. A hetvenes évek végén a szovjet befolyás miatt rövid ideig használták a vörös zászlót. A tálibok fehérre tértek át, amely a harciasságot szimbolizálja, rajta eredetileg pastu és dari nyelven "Isten a legnagyobb" felirattal. A tálib rendszer bukása után, 2002 júniusában visszaállították az afgán királyság zászlóját.

Az amerikaiak által tervezett változat - az irakiak nem fogadták el, szerintük Izraelére emlékeztet.
Az amerikaiak által tervezett változat - az irakiak nem fogadták el, szerintük Izraelére emlékeztet.

Budapest nevezetessége: a Zászlómúzeum

Balogh László - állítása szerint - a világ egyetlen Zászlómúzeumának a vezetője. 1983 óta gyűjti a nemzetek lobogóit a Józsefvárosi Kulturális Központban. Afganisztán, Grúzia és Irak zászlóváltásainak történetéről ő beszélt lapunknak.

Irak tervezett új zászlója
Irak tervezett új zászlója
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.