Mehmet Karcsika hazatér?

Hamarosan visszatérhet Magyarországra a hét és fél éves Mehmet Karcsika, akit július 10-én rabolt el török édesapja - állítja Sándor István nyugalmazott rendőr alezredes, akit a kisfiú édesanyja kért fel: segítsen gyermeke felkutatásában.

Sándor István nyugalmazott rendőr alezredes szerint Törökországban sikerült annyira ellehetetleníteni Tüysüz Mehmet (31) életét, hogy a férfi már késznek látszik visszaadni hét és fél éves kisfiát volt feleségének, akinek a váláskor a magyar bíróság odaítélte. A Papa fedőnéven ismertté vált egykori operatív tiszt lapunknak azt mondta: tudomása szerint őrizetbe vették a török hatóságok a gyerekrabló apát, miután (tőle, illetve a nála lévő hivatalos magyar iratokból) megtudták, hogy gyakorlatilag elrabolta a gyermeket édesanyjától, s hamis útlevéllel utaztatta be Törökországba. Sándor elmondása szerint Tüysüz Mehmet ügyvédje a közelmúltban különböző magyar hatósági igazolásokért járt a magyar konzulátuson, azok hiányában ugyanis az apa nem tudja beíratni a gyermeket a török iskolába.

Mehmet Karcsikát július 10-én láthatásra elvitte az édesapja, de a megbeszélt időre már nem vitte haza. Másnap már Törökországból telefonált volt feleségének, hogy amennyiben nem szól a rendőrségnek, és lemond a válásukkor neki ítélt kisfiúról, nem lesz semmi baj. Az édesanya, Papp Edina azonban feljelentést tett a rendőrségen. A szegedi rendőrök azonban kiskorú elhelyezésének megváltoztatása miatt csak Magyarországon köröztették a kisfiút, mondván: ők úgy tudják, Karcsi az édesapjával együtt még Magyarországon van. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője ezzel szemben az Interpol Magyar Nemzeti Irodájának tájékoztatására hivatkozva lapunknak azt mondta: a kisfiú eltűnésének bejelentésekor elrendelték a nemzetközi körözését, igaz, csak eltűntként. Később, amikor felmerült, hogy a gyermek Törökországban tartózkodhat, külön is kérték az ottani hatóságokat, állapítsák meg Mehmet Károly tartózkodási helyét. Választ még nem kaptak.

Sándor István ezzel szemben Isztambulba utazott, és megtalálta az apát és Karcsikát. Állítja: pontosan tudja, ki az a kecskeméti férfi, aki a saját fia útlevelével Röszkénél átcsempészte Karcsikát a határon.

Törökországban Sándor István felmelegítette egykori rendőrségi kapcsolatait, megtalálta a "gyerekrabló" apát, és kiderítette, hol találhatják meg a helyi hatóságok Karcsikát. Az állítja, ha a konzulátus kicsit "rugalmasabb" lett volna, Karcsika már rég az édesanyjával lehetne. A kisfiú útlevele ugyanis náluk volt, s ha sikerült volna beutazó vízumot szerezni bele - és szerinte sikerült volna -, Karcsika "simán hazaautózhatott volna" a nyugalmazott magyar rendőrtiszttel.

Sándor István optimizmusa dacára a török apa még mindig elérheti, hogy gyermekét ne kelljen visszaadni magyar édesanyjának. Ő az édesapa, s a gyermeknek török neve van, így könnyen megkaphatja az állampolgárságot. Édesanyja csak abban bízhat, hogy a török rendőrség lépései és a sajtóhírverés hatására ez mégsem sikerül neki. A magyar hatóságok azonban még nem tettek érdemi lépéseket a jogerős bírói döntés ellenére külföldre hurcolt, s még magyar állampolgárságú kisfiú hazahozatala érdekében.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.