A kápolnaépíttető

Kúriát, síremléket még csak építenek mostanság magánerőből, de kápolnát - melyet ráadásul a kényes ízlésű építészszakma is elismer, és országos hírét kelti - ritkán. Ilyen ritka kivételnek számít a Sénye melletti szőlőhegyen Szilágyi István építési vállalkozó által emelt kis kápolna. A Vadász György építész tervezte munkáról legutóbb az Octogon kritikuscsoport tagja, Torma Tamás írta lapunkban: "az utóbbi évtized egyik legmegkapóbb épülete…, nem népis, nem organikus, nem poszt-, és nem is sima modern…, végtelenül egyszerű kemenceforma".

- Nem jutott volna eszembe a kápolnaépítés, ha Vadász György barátom egy látogatás alkalmával nem ösztönöz rá - mondja az építtető. A közeli Zalaszántón buddhista sztúpát emeltek, és ő, mi tagadás, értetlenkedett emiatt. Miért ide, Zalába telepedtek? Kapóra jött az építész barát ötlete. - Ha már a tájképbe került ez a sztúpa, hát nézegessék ők is a mi kápolnánkat. Lássák, hogy mi is tudunk templomot emelni.

Szilágyi Sümegen született, Zalaegerszegen élt 1976-ig, amikor elvált. Majd megismerte mostani feleségét. - A szerelmemmel el akartunk bújni a világ elől, így jöttünk a mindössze harminchat lakosú Sényére. Akkoriban tízezer forintért lehetett itt házat venni, letelepedtünk. Létrehoztam egy építési káeftét, jól működik, mára húsz főt foglalkoztat. A feleségem építész - ő egy szép falusi vendégházat alakított ki a dombon, a kápolna közelében -, én meg épületgépész vagyok - mesél az előzményekről.

A kápolna építészeti műleírása, melyet engedélyeztetés céljából a Kossuth- és Ybl-díjas építész barát aláírásával a hatósághoz benyújtottak, így kezdődik: "Völgyet körülölelő dombok, / Szelídség - az Isten - és az Ég közelsége, / Szilágyi István és Zsuzsa birodalma." A prózaversszerű mindössze egyoldalas szöveg így írja le az épület rendeltetését: "Süveg. / Szabálytalan kúp. / Megtérni, imádkozni, meditálni akaróknak, / Hívőknek és nem hívőknek."

- Istenhívő vagyok, katolikus, de nem vallásgyakorló. Ökumenikus célra szántam a kápolnát, amelyet 2003. május 24-én avattunk. Gyűrű Géza veszprémi érseki helynök szentelte föl, az avatóbeszédet pedig Horvát János, az ismert televíziós személyiség, jó barátom mondta. Két különböző beszéd, de mindkettő nagyon szép volt - említi Szilágyi. Majd megjegyzi: eredetileg Orbán Viktort is meghívta, de ő más fontos elfoglaltsága miatt nem jöhetett. A környező zalai falvakból ezerötszázan voltak jelen. Az építtető vállalta, hogy évente egyszer misét szervez a sényeieknek. Egyébként bármelyik egyház használhatja a kápolnát. Esküvőt is tartottak már benne: a jeles vízilabdaedzőét, Kásás Zoltánét. Az épület körül levágták a füvet, megnyesték a fákat, ősfüves liget lett a burjánzó televény helyén.

- Szeretném, ha olyan hely lenne ez, ahol a sok veszekedő ember együtt gondolkodhat. Hiszen elférünk ott különböző érzelmű, világnézetű emberek, akik közül ki-ki a maga hajlandósága szerint elvihet innen valamit a közös táj élményéből. Kezd megnyugodni a szívem. A buddhistákkal is megbékéltem már.

Szilágyi István
Szilágyi István
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.