Paksi sajtótájékoztató a fűtőelemek közelében

A paksi kettes reaktor próbaüzemének utolsó szakasza csütörtök este véget ér, a tervek szerint holnaptól már mind a négy reaktor folyamatosan termel energiát - jelentették be tegnap az atomerőmű reaktorcsarnokában.

A másfél évvel ezelőtti súlyos üzemzavar nyomán leállított paksi kettes reaktor újraindítása az elmúlt napokban kezdődött el, a blokk tegnap már 95 százalékos kapacitással működött. Az atomerőmű vezetői vélhetően a közvélemény számára is bizonyítani akarták, hogy Pakson minden a legnagyobb rendben van, ezért tegnap a reaktorcsarnokban néhány méterrel a sérült fűtőelemeket rejtő aknától jelentette be Kocsis István vezérigazgató, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor csütörtök éjjel befejeződik a próbaüzem. Ettől kezdve Paks a hazai energiamennyiség 40 százalékát szolgáltathatja az eddigi 30 százalék helyett.

Az elmúlt időszakban a tisztítótartályt teljesen elkülönítették a reaktortól, önálló hűtőrendszert alakítottak ki, emellett kiépült a nukleáris biztonság szempontjából alapvető fontosságú úgynevezett vészbórozó rendszer. Paks azt is egyértelműen igazolta, hogy a blokkindítás nem okoz többletkockázatot. A 131 napra tervezett működés alatt a fűtőelemek kiemelésének előkészítése is tervszerűen folytatódik. Kidolgozzák a szükséges engedélyeket, illetve tesztelik az Oroszországban gyártott eszközöket. (Mint arról lapunkban beszámoltunk, a fűtőelemek kiemelésére kiírt pályázatot tavaly ősszel az orosz Tvel cég nyerte el. A költség egymilliárd forint.) Kocsis István szerint a tisztítótartály környezetében csak a reaktor leállítása után végezhető bármilyen munka. Lapunk kérdésére, hogy mikor távolítják el a fűtőelemeket - a korábbi számítás szerinti 2005 tavasza nagy valószínűséggel nem tartható -, a vezérigazgató a jövő évet jelölte meg. Elhangzott: Paks nem titkolt el információkat, minden olyan adatot nyilvánosságra hozott, amihez a közreműködő cégek hozzájárultak.

Molnár Károly, a paksi igazgatótanács elnöke lapunknak elmondta, ha valamilyen ok miatt csökkenteni kell az atomerőmű teljesítményét, akkor nem a most újraindított kettest, hanem a másik három blokk valamelyikét terhelik vissza. Az elnök nem zárja ki, hogy ha nem sikerül időben eltávolítani a sérült fűtőelemeket, akkor egy újabb átmeneti időszakra szóló működési engedélyt kérnek.

Biztonságban - Kocsis István vezérigazgató a próbaüzem sikerérõl beszél
Biztonságban - Kocsis István vezérigazgató a próbaüzem sikerérõl beszél
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.