Nem akar Rapcsák-epigon lenni

Rendkívüli ülésen szavazott nemrég a hódmezővásárhelyi önkormányzat Hamvas Ödön kórházigazgató nyugdíjazásáról. A lépést sokan úgy értékelik: Lázár János polgármester szembefordult elődje, Rapcsák András örökségével.

Hamvas Ödön Rapcsák András barátja, háziorvosa, egészségügyi tanácsadója és politikai szövetségese volt, jelenleg is a Fidesz önkormányzati képviselője. 2001-ben, még Rapcsák polgármestersége idején nevezték ki kórházigazgatóvá. A volt polgármester halála után Hamvas Ödön Lázár János támogatója lett. 2006-ban járt volna le a vezetői megbízatása. Most nyugdíjba küldték, a döntést a képviselő-testület fideszes többsége simán megszavazta.

Hamvas Ödön egy Majakovszkij-verssel üzent az ellene szavazó frakciótársaknak. A címe: Általános vezérfonal kezdő talpnyalóknak.

- A testület megköszönte Hamvas úr eddigi munkáját. Nem értékelte munkája minőségét, csak a nyugdíjazás tekintetében döntött, és egyévi átlagkeresetét, körülbelül nettó ötmillió forintot fizet ki neki az önkormányzat - mondta a történtekről Lázár János.

Firtatni kezdtem: valami oka mégis lehet, hogy az igazgató kinevezésekor még nem számított, hány éves lesz 2006-ra. A polgármester azt felelte: Hamvas Ödönt politikai döntés következtében, elsősorban megbízhatósági szempontok alapján nevezték ki 2001-ben kórházigazgatónak. Az egészségügyi miniszter rendeletében a kórházigazgatókkal szemben támasztott szakmai követelmények közül egyetlenegynek sem felel meg. Nincs vezetői gyakorlata, nincs közgazdasági ismeretrendszere, nincs klinikai gyakorlata. Harmincöt évig tisztességesen dolgozott háziorvosként - a mai világban, amikor erős verseny kezdődik a kórházak között, és a hódmezővásárhelyi vezetők azt szeretnék, hogy a város kórháza helytálljon ebben a versenyben, dinamikusabb intézményvezetőre van szükség.

Hamvas Ödön azt mondta a nyugdíjazásáról: egy ideje már világos volt számára, hogy a polgármester az elmozdítására készül. A miniszteri rendeletben leírt követelmények egy részének valóban nem felel meg, de őrá azok nem is vonatkoznak, hiszen kinevezésekor még nem volt érvényben a jogszabály. Ő egyébként rokkantnyugdíjas volt, mielőtt kinevezték kórházigazgatóvá, ám megbízatása idejére szüneteltette rokkantnyugdíjasi jogviszonyát. Azt, hogy rokkantnyugdíjas volt, nem úgy kell értelmezni, hogy valami akadályozta volna a munkavégzésben - meglévő betegségei nem hátráltatták az igazgatói teendők ellátásában.

Az utóbbi időben több alkalommal is átvilágításra került sor, számos jelentést kért tőle Lázár János, aki - szerinte - kézi vezérléssel beavatkozott a kórház életébe. Amikor valaki elvégzett egy iskolát, de nem kapott magasabb beosztást, akkor a polgármesterhez ment panaszra, aki nem volt rest interveniálni az illető érdekében. Abba is beleszólt, hogy pályáztassák-e a kórháztakarítást. Hamvasnak különösen rosszulesett, hogy egy CT-vásárlás kapcsán a polgármester arra célozgatott, hogy "bizonyos pénzek játszanak szerepet az én döntéseimben". Megkérdeztem: arra célzott a polgármester úr, hogy ön korrupt volt? Hiszen hogyan lehet másként értelmezni azt, hogy a CT-vásárlással kapcsolatban egy levélre azt írta a polgármester: "Ejnye-bejnye, a mohóság nagyon csúnya dolog!"

Lázár János szerint is erős érzelmi hullámokat kelt a városban a döntés. Sokan úgy vélekednek, hogy ő mellőzi Rapcsák András barátait, azokat, akik tíz-tizenkét éven át vállvetve küzdöttek a volt polgármesterrel.

- Huszonkilenc éves vagyok - fogalmazott Lázár János. - Megörököltem egy csapatot Rapcsák András halála után. Ezek az emberek engem támogattak, de föl kellett ismernem, hogy új kihívások vannak, és a sikerben nagyobb szerepe van a szakmai alkalmasságnak, mint a politikai lojalitásnak. Egyáltalán nem volt könnyű döntés, amikor elhatároztam: abból, hogy valaki Lázár Jánost támogatja, nem következik az, hogy kórházigazgató legyen. Kallai Árpád, akit a helyettesítéssel bízott meg a testület, orvos-közgazdász, szakközgazdász, az Egyesült Államokban folytatott tanulmányokat, öt év vezetői, tíz év klinikai gyakorlata van, és olyan elképzelései vannak, amelyektől várni lehet, hogy kórházunk a várható egészségügyi átalakulásban előremeneküljön. Szintén az Egyesült Államokban tanult az egészségügyi szakmai tanácsadóm, Sonkodi Balázs, akinek javaslatára beléptünk az irányított betegellátási modellbe, és Szarvas meg Kiskunfélegyháza körzetéből is vannak már háziorvosok a rendszerünkben. Sonkodi és cége miatt is sok gyanúsítás ért már. Ezt a rendkívüli közgyűlésen is a fejemre olvasták. Sem a barátaim, sem az ellenfeleim nem értik, hogy a saját politikai támogatóimmal szemben is képes vagyok föllépni, ha a város érdekei ezt kívánják.

Erdélyi Miklós ügyvéd - szintén a néhai Rapcsák András barátja - Hamvas Ödön nyugdíjazásával kapcsolatban szintén szembefordult Lázár Jánossal.

- Lázár János Rapcsák András aktatáska-hordozója volt, és Rapcsák széles hátán kapaszkodott föl oda, ahol most van - mondta nekem Erdélyi Miklós. - Nekünk óriási a felelősségünk, hogy ma ez az ember polgármester ebben a városban. Azért akarja Rapcsák baráti körét szétverni, mert mi tudjuk, hogy ő ki volt. Ő pedig azt szeretné, hogy mi ezt felejtsük el. Rapcsák András 30 évvel idősebb volt, mint Lázár, de ha ő megsértett a hivatalban egy dolgozót, akkor volt erkölcsi ereje, hogy elnézést kérjen tőle. Most azt mondják a polgármesteri hivatalban, hogy ha Rapcsák visszajönne, megcsókolnák a kezét-lábát. Lázár Jánost a hatalom és a pénz megszédítette, és szembefordult mindazokkal, akik érdek nélkül támogatták.

Megkérdeztem Hamvas Ödönt és Erdélyi Miklóst: ha ennyi indulat van bennük, tesznek-e valamit Lázár megbuktatására? Hamvas Ödön azt felelte: "Ha Lázár elfordul a rapcsákizmustól, nem tudom többé támogatni." Erdélyi Miklós pedig azt: "A Fidesznek kellene fölismernie, hogy ez az ember valójában milyen."

- Én azt szeretném, ha ez a város fejlődne. Ehhez szakmai értékekre van szükség. Új fejezetet szeretnék nyitni, és nem kívánok Rapcsák-epigon lenni - összegezte véleményét Lázár János.

A 2002-es önkormányzati választási kampányban
Itt még teljes az egyetértés Hamvas Ödön (balról) és Lázár János között: a felvétel a 2002-es önkormányzati választások idején készült
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.