A Luxus régen és most

A házat alighanem mindenki ismeri, aki járt már Pesten: ott áll a Vörösmarty tér és a Deák Ferenc utca sarkán, átellenben a Váci utca torkolatával. A Vörösmarty tér 3. éppen kilencven évvel ezelőtt került tető alá. Földszinti kirakataiban most minden az 1910-es éveket idézi.

Azon a telken, ahol korábban a dúsgazdag görög bankár, Sina György palotája állt, majd König Károly sürgöny-, távbeszélő- és villámhárító-építő gyára működött, Kasselik Jenő alapítványából építették fel a hatalmas bérházat. Hogy ki volt Kasselik Jenő? Egy katonatiszt, aki építőmesterként és építési vállalkozóként dolgozó apjától és nagyapjától hatalmas vagyont örökölt. (Nem csodálkozunk ezen, ha tudjuk, hogy Kasselik Fidél és Ferenc nevéhez köthető például a régi pesti városháza, a Citadella, a Mária Terézia-laktanya és a terézvárosi templom is.) Kasselik Jenő 13 millió koronás alapítványt tett: végrendelete értelmében e roppant összegből bérházakat kellett építeni, hogy "asylum legyen oly, a műveltebb osztályhoz tartozó egyének számára, akik saját hibájukon kívül jutottak ínséges viszonyokra". Kasselik 1910-ben, Cannes-ban halt meg, és egy évre rá már át is adták az új bérházat.

Az épületet Korb Flóris és Giergl Kálmán tervezte. Ők sem voltak akárkik, munkáik közül ma is Pest meghatározó látványa például az Erzsébet híd hídfőjében álló két Klotild-palota és a Zeneakadémia. Ez a ház azonban más, mint a többi: homlokzatán nincsenek játszi puttók és gipszgirlandok, csak geometrikus minták a fémborításon. Legfeljebb a magasban, a manzárdablakok mellett fedezhet föl néhány szögletes atlaszt a figyelmes szemlélő. Annál több a dísz odabent. Itt emeletenként más-más mintájú színes üvegablakok, rézborítású lámpatestek és mára erősen megkopott márványfelületek idézik a kilencven évvel ezelőtti időket. A ház alsó szintjeit eleve úgy tervezték, hogy üzleteknek adhasson helyet. Az első évek boltjairól azonban semmit sem tudni, legfeljebb gyaníthatjuk, hogy a Váci utca és a Bécsi utca kereskedelmi hagyománya itt is tovább élt, és ruhaneműt árultak az új bérház üzleteiben. Azokból az adatokból, amelyeket ossányi Éva, a Luxus Áruház dekoratőre összegyűjtött, kiderül, hogy később is sűrűn váltották egymást a kereskedők a Kasselik-ház kirakatai mögött. Működött itt Opel-autószalon, lakástextilüzlet Haas Fülöp és fiai üzemeltetésében, és itt volt az Utensilia Kereskedelmi Kft. székhelye is.

A háború után aztán egyszerűsödött a helyzet. Az elsőként megnyíló Napsugár Áruház még orosz érdekeltség volt; annak a helyét a Divattextil Vállalat divatáruháza vette át, majd 1963-ban megnyílt a Luxus. Az ismert pesti áruház a legutóbbi felújításkor, 1988-ban kapta a ma is látható - az épület eredeti stílusához igazodó - portált és kirakatokat.

Most, hogy kilencvenedik születésnapját ünnepli a hajdani "asylum", ezen a héten különleges, múltidéző kiállítást láthatnak a Vörösmarty téren sétálók a kirakatokban. Fényképek emlékeztetnek a régi időkre, sőt a mai divat mellé még az 1910-es évek ruhái is beköltöztek a Luxus Áruházba.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.