DVD-formátumú magazin

Elkészült az első olyan magyar DVD-magazin, amely rövidfilmekről szól. A tallózó másik újszerűsége, hogy lejátszható. A DVD-formátumú rövidfilmes folyóirat kitalálói, Kincsei Éva és Pál Dániel Levente bölcsészhallgatók.

Jóllehet az évenkénti filmszemléken külön kategóriában versenyeznek a rövidfilmek, a mozik és a televíziók elvétve vetítik a seregszemlén díjazott alkotásokat. Vannak azonban, akik egyenesen rajonganak értük. Kincsei Éva és Pál Dániel Levente, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatói úgy gondolták, magazint készítenek, hogy népszerűsítsék a mainstreamből kiszoruló rövidfilmeket. Már csak azért is, mert ezekből a filmekből sokat lehet tanulni.

Persze a dolog nem olyan egyszerű, hogy a fiatalok megálmodták a rövidfilmes, DVD-formátumú magazint, és aztán gyorsan meg is valósították. Először is tesztelték, van-e rá szükség, igény. A "teszten" hamar túljutottak, hiszen mindkettőjüknek sok filmes ismerőse van. Kincsei Éva - habár média és angol szakos hallgató - a Mafilm filmesképző tanfolyamán sajátítja el a mozgóképkészítés csínját-bínját, és tagja az Aréna Filmműhelynek.

Pál Dániel Leventét inkább az irodalom, főleg a költészet vonzza. Már jó egy éve dolgozik a Prae című irodalmi folyóiratnak. Verseit nemcsak a Prae, hanem a Hitel és a Mozgó Világ is közölte már. Idővel szerkesztője is lett a folyóiratnak. És mert a családban, a baráti társaságban is forognak filmesek, amikor megfogalmazódott, hogy arculatot vált a Prae, Kincsei Évával elhatározták, hogy mellékleteként rövidfilmes DVD-folyóiratot csinálnak.

Nem volt nehéz a folyóirat vezetőségét rávenni, hogy a magazinkészítéshez szükséges infrastruktúrát biztosítsák. Már csak azért sem, mert elképzeléseik szerint az új filmes kiadvány segíthet a Prae népszerűsítésében, hiszen a DVD is Prae címmel, a folyóirattal egy csomagban kerül a boltokba. A korong akkor jelenik meg, amikor a lap, vagyis negyedévente. Legközelebb októberben.

Az első rövidfilmes, júniusi DVD-magazin szerkezete a társlapjáéhoz, a Prae-hez igazodik. Koncepció az is, hogy egy-egy DVD-n egy-egy filmes műhely alkotóinak filmjei láthatók. Az első korongra a Celluloid Műhely tagjainak munkáiból válogattak. A szerkesztők megszállottak. Kiadványuk nemzetközi terjesztéséről is gondoskodnak: az ELTE-n vendégtanárként filmes szemináriumot tartott brazil egyetemi professzornak, Marcello Marinhónak köszönhetően a DVD az egyik brazil egyetemen már hozzáférhető, de az egyik egyesült államokbeli művészeti főiskola, a Liustone-i Bates College vagy a párizsi Sorbonne könyvtárából szintén hamarosan kölcsönözhető lesz.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.