Vall a ferihegyi robbantó

Részleges beismerő vallomást tett az 1991 decemberében Budapesten végrehajtott merénylet ügyében Stuttgartban folyó perben Andrea Klump, akit korábban a Vörös Hadsereg Frakciója (RAF) terrorszervezet tagjaként tartottak számon. A tartományi bíróság előtt csütörtökön felolvasott nyilatkozatában elismerte: tudott a zsidó kivándorlókat szállító autóbusz elleni merényletről, de tagadta, hogy részt vett volna benne. Mindazonáltal logisztikai támogatást nyújtott élettársának, Horst Meyernek azzal, hogy lakásokat bérelt, és vezette háztartását.

Klump ellen az a vád, hogy élettársával, az 1999-ben Bécsben agyonlőtt Horst Ludwig Meyerrel, valamint egy ismeretlennel 1991. december 23-án reggel zsidókat szállító autóbuszt próbált felrobbantani a budapesti repülőtérre vezető úton. A Szovjetunióból érkező zsidók Izraelbe szándékoztak kitelepülni.

Klumpot 33 rendbeli gyilkossági kísérlettel vádolják: az autóbuszban a kísérőkkel együtt 31 személy foglalt helyet, ketten ültek a rendőrségi felvezető autóban. A körülbelül 25 kilogramm robbanóanyagot egy Fiat Tipóba rejtették el, amelyet leállítottak a ferihegyi gyorsforgalmi út szélén. Műszaki hiba miatt azonban a a szerkezet hamarabb robbant, így a felvezető rendőrségi kocsiban ülők súlyosan, az autóbusz utasai közül négyen könnyebben sérültek meg.

Klump kilencévi börtönbüntetését tölti, mert a spanyolországi Rotában 1988-ban társaival sikertelen merényletet hajtott végre egy amerikai támaszpont ellen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.