Génmanipulált horvát kukorica

Tegnap megkezdték az irtását Horvátországban azoknak a kukoricatábláknak, amelyeket vélhetően génmanipulált növények magjából vetettek. Az érintett területek egyike a magyar határ közelében húzódik.

Élénk vitát és visszhangot váltott ki Horvátországban a mezőgazdasági miniszter, Petar Cobankovic által is megerősített hír, miszerint 29 agrárgazdaság és néhány gazda összesen 1500 hektáron termeszt - feltehetően - génmanipulált kukoricát. A termelők nem tudták, hogy annak idején a jelenleg vitatott hibrid magból vásároltak.

Nem kizárt, hogy a Magyarországgal határos Koprivnica-Krizevac megyében is található a gyanús kukoricatáblákból. Josip Friscic megyei elöljáró szerint az országnak ebben a részében 150 zsák olyan vetőmagot adtak el, amelyről megállapították, hogy a génmódosított kukoricában található proteint tartalmaz. Friscic úgy tudja: a Pioneer cég PR34G13 kóddal ellátott termékéről van szó. A politikus a zágrábi Vjesnik napilapnak elmondta, követelik a gyanús vetőmag importját engedélyezők felelősségre vonását.

Az ügy a horvát parlamentet és a kormányt is foglalkoztatja. Ivo Sanader miniszterelnök kijelentette: kormánya lépéseket tett, hogy napokon belül kiirtsák a termőföldekről a génmanipulált kukoricát és a termelőket kártalanítsák. A horvát mezőgazdasági minisztérium már elrendelte a gyanús kukoricatáblák felszámolását. A tárca vezetője szerint a tegnap megkezdett munka tíz napon belül befejeződhet. (Horvátországban az idén egyébként mintegy 350 ezer hektáron termesztenek kukoricát.)

A meggyanúsított Pioneer ugyancsak megszólalt: közleményben tagadta, hogy génmódosított vetőmagot árult volna. A társaság szerint a Horvátországban forgalmazott valamennyi Pioneer hibridkukorica-vetőmagot hagyományos nemesítési eljárással állították elő és az értékesítésre szánt mennyiséget a nemzetközi szabványoknak megfelelő módszerrel ellenőrizték.

Az Unióba május végén engedtek be elsőször genetikailag módosított élelmiszert. A BT-11-es kódjelű tartósított csemegekukoricát Európán kívülről hozta be egy svájci cég. A termék forgalomba hozatalakor fel kell tüntetni a génmódosítás tényét. Vetőmagként ez a kukorica a közösség területén nem használható.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.