Utolsó befutó a régi ügetőn

Búcsúzik a Kerepesi úttól a magyar ügetőversenyzés - a lovak és a hajtók június elejére a Kincsem Parkba költöznek át. A pálya helyén harmincezer négyzetméteres bevásárlóközpont épül.

Utoljára rendeznek ma versenyt a 71 éves Kerepesi úti ügetőpályán - a lovak, a hajtók és velük együtt a versenyek a Kincsem Parkba költöznek át. Az 1933-as megnyitásakor Európa legszebb és legmodernebb pályájának tartott ügető helyén pedig bevásárlóközpontot épít a francia Bouygues. A galopp- és ügetőversenyek megrendezésére egyaránt alkalmas Kincsem Parkban június 5-én rendezik az első versenyt. Az új pályán már megkezdődött a lelátó építése, ám a tribün várhatóan csak az év végére készül el. Vége tehát a hét esztendeje tartó - már-már a hazai lóversenyzés jövőjét veszélyeztető - bizonytalanságnak.

A lovi és az ügető kálváriája egy ÁPV Rt.-döntéssel kezdődött. A vagyonkezelő ugyanis 1998 szeptemberében úgy határozott: 200 ezer négyzetméteres Kerepesi úti ingatlanát eladja a francia Bouygues cégnek. A multinacionális építőipari vállalkozás akkor vállalta, hogy az addig csak galoppfutamoknak otthont adó Kincsem parki pályát 2,5 milliárd forintért alkalmassá teszi az ügető befogadására. A munkálatok megkezdése előtt a galopp "ideiglenesen" ki is költözött az alagi pályára.

Akkor még senki nem gondolta, hogy az építkezéssel kapcsolatos sorozatos viták miatt az átmeneti állapot évekig tart majd. Először a Bouygues terveiről értesülő Ficsór Autóház Kft., a Kincsem Park résztulajdonosa pereskedett a nagy tulajdonossal, a Nemzeti Lóverseny (NL) Kft.-vel. Ficsór János ugyanis fitneszcentrumot akar építeni ingatlanán, s az eredeti tervek szerint annak "ablaka alá" épült volna a 600 férőhelyes istálló. A jogvita miatt az NL Kft. kénytelen volt módosítani a Bouygues-gal kötött megállapodását is. A módosítás lényege az volt, hogy a francia cég két ütemben fog építkezni a Kincsem Parkban. Első lépésként a pálya és az ahhoz tartozó infrastruktúra készült el. Ebből azonban újabb vita kerekedett - ezúttal a megrendelő és a kivitelező között. Az NL Kft. műszaki és jogi kifogások miatt nem volt hajlandó átvenni a pályát a Bouygues-tól. A versenyszervező a döntés miatt a jövőjükért aggódó zsokékkal, hajtókkal és idomárokkal is tengelyt akasztott.

Az indulatok csak tavaly októberben ültek el. Az ÁPV Rt. megállapodott a kisebbségi tulajdonossal, és rávette a franciákat, hogy a Kincsem Parkban épülő - Európa legmodernebb versenyhelyének tartott - pályát a lovasok elvárásainak megfelelően alakítsák ki. Így aztán szabad az út a Kerepesi úti új bevásárlóközpont építése előtt is.

Ott, ahol eddig ügetőlovak küzdöttek egymással, 30 ezer négyzetméteres, háromszintes bevásárlóközpont és egy 500-600 férőhelyes szálloda épül, 30 milliárd forint beruházással. Jövő tavasszal az ügetőre már csak a felújított, műemléki védelem alatt álló tribün emlékeztet majd a Kerepesi úton.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.