Kiemelték az utolsó veszélyes hordót Garén

Befejezéséhez közeledik a garéi veszélyeshulladék-tároló hordóinak megsemmisítése. Mint arról már írtunk, a Budapesti Vegyiművek Rt. a nyolcvanas években 65 ezer hordó klórtartalmú benzolszármazékot szállított a garéi hulladéklerakóba. A gyomirtószer-gyártás során keletkező melléktermék a fémhordók rozsdásodása miatt a talajba szivárgott, s környezeti katasztrófával fenyegetett több Pécs közeli falut, így Garét, Szavát, Bostát és Szalántát.

Tízéves - politikai felhangoktól sem mentes - vita után 1999-ben megkezdődött a garéi hordók átcsomagolása és elszállítása. A 17 ezer tonnányi hulladékból eddig 15 ezer tonnát fuvaroztak el Ausztriába és Németországba, ahol égetőművekben hamvasztották el a benzolszármazékokat. Tegnap a munkálatokat végző, fővárosi GP Konzorcium dolgozói kiemelték és átcsomagolták a Garé határában őrzött utolsó hordókat. Ezek elszállításával és december végéig történő elégetésével együtt a több mint két éve folyó munkálatok 2,7 milliárd forintot emésztenek föl. A költségek kétharmadát a Budapesti Vegyiművek fedezi, a program 900 milliós támogatást kapott a környezetvédelmi alaptól.

A garéi tároló területének rekultivációja a hordók megsemmisítésével még nem fejeződik be, ugyanis nagy mennyiségű - egyes becslések szerint több mint tízezer köbméter - föld is elszennyeződött a lerakó alatt. A föld megtisztításának legcélszerűbb módszerét és az ugyancsak milliárdos költséggel járó munkálatok pénzügyi forrásait egyelőre még keresik az illetékes szakemberek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.