Tasnádi Pintért vádolja

Ismeretlenek megfenyegették Tasnádi Péter egyik ügyvédjét, Szikinger Istvánt. Az ügyben már megkezdődött a nyomozás - derült ki a sajtóban maffiaperként emlegetett büntetőügy keddi tárgyalásán. A többek között bűnszervezet létrehozásával és irányításával vádolt Tasnádi a Pest Megyei Bíróságon azt állította: "bérgyilkosokat bízott meg Pintér, hogy engem kivégezzenek".

Váratlan bejelentések hangzottak el a súlyos bűncselekményekkel, köztük bűnszervezet létrehozásával és irányításával vádolt Tasnádi Péter és társai elleni büntetőperben a Pest Megyei Bíróságon. Az érdemi tárgyalás megkezdése előtt Tasnádi egyik védője, Szikinger István kért szót, aki bejelentette: augusztus 11-én arra értek haza a nyaralásból, hogy valaki megrongálta lakásán a zárakat. Néhány nappal később a lakás telefonján feleségével beszélve megüzenték: "Ha nem hagyjátok abba a nyomozást Pintér ellen, kicsontozunk benneteket". Hétfőn az ügyvédi irodába törtek be, ahonnét egy kivételével valamennyi számítógépet elvitték. A telefonos fenyegetés ügyében már nyomoz a rendőrség.

- Természetesen nem nyomozunk Pintér Sándor belügyminiszter ellen, azonban felvetődtek olyan adatok, melyek szerint Tasnádival szemben manipulált eljárás folyik, s Pintér Sándor "bűnügyileg" meg akarja őt semmisíteni. Többen megkerestek és beszéltek nekem erről. Ha addig nem ölnek meg, az erre vonatkozó bizonyítékokat a bíróság elé tárom - fogalmazott Szikinger István. (Az alkotmányjogász korábban hosszú évekig tanított a rendőrtiszti főiskolán, Pintér Sándor minisztersége kezdetén tagja volt az általa összeállított tudományos tanácsnak is.)

Az ügyvéd bejelentését követően Tasnádi arról beszélt, hogy a belügyminiszter bérgyilkosokat bízott meg azzal, hogy meggyilkoltassa. - Ha a hatóságok Magyarországon nem fogják Pintér Sándor ellen megindítani az ügyet, akkor külföldön fogjuk kirobbantani - jelentette ki a két éve előzetes letartóztatásban lévő Tasnádi, aki szerint rajta kívül a felesége és az ügyvédje élete is veszélyben van.

Tasnádi ezt követően átadott a bíróságnak egy olyan dossziét, amely megfogalmazása szerint igazolja kijelentéseit. A gyanúsított azt állította ugyanis, hogy az iratkötegben olyan, közjegyző által hitelesített nyilatkozatok vannak, amelyek bizonyítják, hogy Pintér Sándor belügyminiszter meg akarta öletni.

- Egy volt KGB-ügynök állt kapcsolatban olyan bérgyilkosokkal, akiket az én megölésemmel bíztak meg, továbbá a világ legveszedelmesebb bérgyilkosa egy külföldi börtönben terhelő vallomást tett Pintér Sándorra. Nem ismerem, magától jelentkezett - állította a vádlott. Hozzátette: ha megölik a nyilatkozót, a bíróságot terheli a felelősség, ugyanis más nem tudja, ki szerepel a dossziéban. Tasnádi egyébként nem a keddi tárgyaláson illette először vádakkal Pintér Sándort. Korábban úgy nyilatkozott: ügyében vádirat sem született volna, ha üzleti tevékenysége nem sértette volna Pintér érdekeit.

A bejelentések után a bíróság a tanúk meghallgatásával hozzákezdett az érdemi tárgyaláshoz. Az egyik tanú állította, hogy az általa irányított cégekben a pénztári bizonylatok nem tartalmaznak valótlan adatokat. Bár néhány, több tízmilliós bevételi bizonylaton valóban nem szerepelnek Tasnádi aláírásai, illetve kétséges, hogy azok tőle származnak. A per szakértők meghallgatásával folytatódik.

A szabadságát külföldön töltő belügyminiszter nem kívánt az elhangzottakról nyilatkozni, szóvivője útján csak annyit közölt: eddig sem foglalkozott egyedi ügyekkel, és ez a gyakorlat ezután sem változik. Szikinger István a tárgyaláson átadott dokumentumokkal, valamint az említett bizonyítékokkal kapcsolatban szintén nem kívánt részleteket elárulni.

Kétszázmillió készpénzben - Nem jelentették a gyanús pénzmozgást

Pénzmosás-bejelentési kötelezettségének elmulasztása miatt eljárást indított az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága az ABN-AMRO Bank Rt. egyik fiókvezetője ellen. Az eljárás szorosan kötődik a Tasnádi Péter és társai ellen folyó eljáráshoz. A gyanúsítás szerint a fiókvezető nem jelentett be egy kétszázmillió forintos készpénzmozgást. A fiókvezető megpanaszolta a gyanúsítást, ám beadványát a Fővárosi Főügyészség elutasította.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a Tasnádi Péter és társai ellen folytatott nyomozás keretében még 2001. június 7-én másolatban lefoglalta az ABN-AMRO Bank Rt. II. kerületi fiókjában a Hotex Kft. teljes banki dokumentációját. Az iratok között a nyomozók megtalálták az "Azonosítási adatlapot" és a "Bejelentés pénzmosás gyanújáról" címet viselő nyomtatványt is. E két nyomtatványt a pénzmosás elleni törvény alapján nagy összegű készpénzbefizetéskor kell a bank tisztviselőinek kiállítaniuk.

A bankban lefoglalt iratokból kiderült, hogy 2001. május 15-én a Komondor Kft. nevében Sz. Géza 200 millió forintot fizetett be a Hotex Kft. számlájára. Ebből az összegből Tasnádi Judit, Tasnádi Péter felesége, és S. Krisztina (Tasnádi Judit és S. Krisztina a Hotex Kft. tulajdonosai és ügyvezetői) azonnal felvett 120 millió forintot. Egy órával később a fennmaradó összegből további 79 millió forintot készpénzben felvettek és elvittek.

A bankfiókban az előírásoknak megfelelően azonosították a tranzakciókban érintett személyeket, s mivel az ügyletet a pénzintézet tisztviselői is gyanúsnak találták, kitöltötték a "bejelentés pénzmosás gyanújáról" című nyomtatványt is. A bank tisztviselőinek mindenekelőtt az lett gyanús, hogy a Hotex Kft. három nappal korábban nyitott számlájára rendkívül nagy összeget fizettek be készpénzben, de "még mielőtt a bankjegyek megmelegedhettek volna a bank pénztárában", máris, majdnem a teljes összeget felvették. Másfelől a bank dolgozói Tasnádi Juditban felismerték az akkor már több mint másfél éve letartóztatásban lévő Tasnádi Péter feleségét. E két tény külön-külön is indokolta volna, hogy a vonatkozó előírások alapján a bank a pénzmosás gyanúját haladéktalanul bejelentse a rendőrségnek.

Kiderült azonban, hogy dr. P. Ágnes fiókvezető az ABN-AMRO Bank Rt. belső előírásait megszegve, a kitöltött azonosítási és bejelentési lapot nem továbbította a pénzintézet bankbiztonsági főosztályára - ahonnan azt indokolt esetben tovább küldhették volna a rendőrségre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.