Kitüntetések augusztus 20. alkalmából

A jövő nehezen jósolható, nehezen mondható meg, kik azok, akik tetteikkel nagy dolgokat indítanak el - fogalmazott Pálinkás József augusztus 20-a alkalmából a budapesti Néprajzi Múzeumban pénteken rendezett ünnepségen.

Az oktatási miniszter köszöntőjében rámutatott: a nagy dolgokat elindító tettekről ritkán húzódik el az árnyék. Ilyen alkalom a kitüntetések pillanata.

A tárca vezetője Klebelsberg Kunót idézte, aki szerint háromféle hazaszeretet létezik: szónokló, kesergő és alkotó.

- Ma az alkotó hazaszeretetet tüntetjük ki - hangsúlyozta Pálinkás József.

Az oktatáspolitika irányítója a kitüntetetteknek elődje, Pokorni Zoltán köszönetét is tolmácsolta.

A Magyar Köztársaság elnöke az oktatási miniszter előterjesztésére 2001. augusztus 20. alkalmából, kimagasló szakmai munkája elismeréseként a

Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta:

alogh Bélának, a miskolci Berzeviczy Gergely Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakközépiskola igazgatójának, dr. Barna Domokosné nyugalmazott tanítónak, Bihari Péternek, a kispesti Berzsenyi Dániel Általános Iskola igazgatójának, Brieber Jánosnak, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai adjunktusának, dr. Cseh Editnek, az ELTE Növénytani Tanszéke egyetemi docensének, dr. Csépe Györgynek, a gyöngyösi József Attila Kollégium vezetőjének, Csongor Attilának, a kecskeméti Németh László Gimnázium és Szakközépiskola tanárának, dr. Csőregh Évának, a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete elnökének, tanárnak, a neveléstudomány kandidátusának, Dosztányi Imrének, a TermészetBÚVÁR magazin kiadójának, főszerkesztőjének, Frittmann Józsefnek, a bócsai Boróka Általános Művelődési Központ címzetes igazgatójának, vFuschné Hattinger Zsuzsannának, a váci Karacs Teréz Kollégium igazgatójának, Kovács Andrásnénak, a berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola és Óvoda igazgatójának, Kovács Mária Ottiliának, a hetesi Somssich Imre Általános Iskola és Óvoda igazgatójának, Kozák Lajosnak, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium tanárának, Krakkó Endrénének, az egri József Attila Középiskolai Leánykollégium igazgatóhelyettesének, dr. Lukácskó Zsoltnak, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kara főigazgatójának, Pilhoffer Ferencnek, a budapesti Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény igazgatójának, Rétlaki Lászlónak, a novajidrányi Általános Iskola nyugalmazott tanárának, Sótonyi Lászlónak, a csurgói Eötvös József Általános Iskola tanárának, Szabó Lajosnak, a lakiteleki Általános Iskola és Zeneiskola nyugalmazott tanárának, dr. Szaszkó Lászlónénak, a Budavári Általános Iskola igazgatójának, Szerdahelyi Andornak, a budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnázium nyugalmazott tanárának, Tóth Egonnak, a budapesti XIV. kerületi Cinkotai Utcai Óvoda, Általános Iskola és Diákotthon igazgatójának, dr. Habil Vizdák Károlynak, a Tessedik Sámuel Főiskola főigazgató-helyettesének, a mezőgazdasági tudomány kandidátusának.

Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta:

dám Sándornak, a tatai Eötvös József Gimnázium nyugalmazott tanárának, dr. Békési Istvánné dr. Horváth Irénnek, a budapesti Fényes Elek Közgazdasági Szakközépiskola és Gépíró, Gyorsíró Szakiskola munkaközösség-vezetőjének, Fogarasi Mihálynak, az MTK ökölvívójának, vezetőedzőnek, Göbölös Sándornak, a leányfalui Móricz Zsigmond Általános Iskola és Óvoda igazgatójának, Gyurkovics Katalinnak, a győri Pálffy Miklós Kereskedelmi Középiskola Kollégiuma vezetőjének, Hepp Imrénének, a nyírteleki Herman Ottó Általános Iskola igazgatóhelyettesének, Knappné Németh Erikának, a siófoki Perczel Mór Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola igazgató-helyettesének, Konczili Vendelnek, a mátészalkai Széchenyi István Általános Iskola igazgatójának, dr. Lipka Sándornénak, a herceghalmi Általános Iskola és Óvoda tanítójának, dr. Németh Józsefnénak, a miskolci Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola igazgatóhelyettesének, Pintér Ferenc Lászlónak, a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium és Kollégium tanárának, dr. Ságody Jánosnénak, a budapesti Dugonics András Iskola és Gimnázium tanárának, Sándor Szilveszternének, a csurgói Eötvös József Általános Iskola gyógypedagógusának, Silye Lászlónénak, a baktalórántházi Reguly Antal Általános Iskola címzetes igazgatójának, Soltész Istvánnak, a tatai Városi Zeneiskola zenetanárának, hegedűművésznek, vTóth Ferencnek, a megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola igazgatójának, Vargáné Sőrés Ilonának, a hajdúhadházi Dr. Földi János Általános és Művészeti Iskola munkaközösség-vezetőjének.

Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetést adományozta:

ál Pálnénak, a budapesti Öveges József Szakközépiskola, Szakmunkásképző és Gimnázium iskolatitkárának, Gerőházi Józsefnénak, a budapesti Fekete István Általános Iskola tanárának, Mátyus Lajosnénak, a soltvadkerti Kossuth Lajos Általános és Művészeti Alapiskola tanárának, Sobor Sándornénak, a budapesti Német Tagozatos és Német Nemzetiségi Általános Iskola tanárának, idegen nyelvi szaktanácsadónak, Szalaváriné Somlyai Klárának, a pécsi Kertváros Utcai Általános Iskola tanárának, Szarka Andrásnak, a budapesti Káldor Miklós Közgazdasági Szakkollégium karbantartó-gondnokának, Szunyi Gabriellának, a szentistváni Általános Iskola tanítójának.

Az oktatási miniszter az oktatás érdekében kiemelkedő munkát végző, minisztériumi és intézményi dolgozók részére

Trefort Ágoston-díjat adományozott:

dorjánné Dr. Magasitz Erzsébetnek, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont főigazgató-helyettesének, Balogh Józsefnénak, a tápiószelei Területi Óvoda gazdasági vezetőjének, Brassói Sándornak, az Oktatási Minisztérium Közoktatás-fejlesztési és Értékelési Főosztálya helyettes vezetőjének, Erdei Péternek, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet főigazgatójának, Gergely Árpádné dr.-nak, az Oktatási Minisztérium Tanügy-igazgatási Főosztálya vezető-főtanácsosának, Harmati Istvánnak, a Nemzeti Szakképzési Intézet vezető szaktanácsadójának, dr. Igaz Saroltának, a Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény főigazgatójának, Menner Ákosnak, a Pedagógus-Továbbképzési-Módszertani Információs Központ ügyvezető igazgatójának, dr. Mészáros Gábornak, a Magyar Ekvivalencia és Információs Központ főosztályvezetőjének, Módláné Görgényi Ildikónak, a Nemzeti Szakképzési Intézet főigazgató-helyettesének, Rácz Lászlónénak, az Oktatási Minisztérium Jogi és Kodifikációs Főosztály titkárnőjének, dr. Réffy Józsefnek, az Oktatási Minisztérium Felsőoktatási Főosztálya vezetőjének, dr. Sárkány Eszternek, a Magyar-Francia Ifjúsági Alapítvány igazgatójának, Sófalvi Bertalannénak, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gazdasági ügyvezetőjének, Szimon Istvánnénak, a Professzorok Háza gazdasági igazgatójának.

Kimagasló színvonalú köztisztviselői munkájáért miniszteri elismerést adományozott: Boros Bélának, a Miniszteri Kabinet főosztályvezető-helyettesének, a Parlamenti Csoport vezetőjének, Csépe Krisztinának, a Miniszteri Kabinet főosztályvezető-helyettesének, a Sajtóiroda vezetőjének, Hegyi Györgynek, a Személyi és Közszolgálati Főosztály vezetőjének, Horváth Tibor Ferencnek, az Ellenőrzési Főosztály helyettes vezetőjének, Jakab Péternek, a Nemzetközi Együttműködési és Fejlesztési Főosztály osztályvezetőjének, Koncz Pálnak, a Kutatás-fejlesztési Nemzetközi Főosztály helyettes vezetőjének, Majorosné Papinot Tündének, az Oktatási Jogok Miniszteri Biztosa Hivatala előadójának, Mátay Gáborné dr.-nak, az Államtitkári Hivatal Igazgatási Osztálya nyugalmazott szakfőtanácsosának, Nagy Györgyi Máriának, a Közoktatás-fejlesztési és Értékelési Főosztály vezető-főtanácsosának, dr. Peredy Zoltánnak, a Tudományos és Technológiapolitikai Kollégium Titkársága főtanácsosának, Soós Gyulánénak, a Tanügy-igazgatási Főosztály főmunkatársának, Szana Miklósnak, a Tanügy-igazgatási Főosztály helyettes vezetőjének, dr. Szép Ivánnénak, a Magyar Ekvivalencia és Információs Központ főmunkatársának, Szígyártó Gyöngyinek, a Felnőttképzési Főosztály vezető-főtanácsosának, Wieland Arturnak, a Kiemelt Technológiák Főosztálya vezető-főtanácsosának, Zimányné Szabó Editnek, a Költségvetési Főosztály főtanácsosának.

A nemzeti kulturális örökség minisztere állami díjakat és elismeréseket adott át

Az ünnep nem következmények nélküli ajándék, sokkal inkább esély, hogy gondolat érlelődjék - fogalmazott Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere az augusztus 20-a alkalmából odaítélt kitüntetések átadási ünnepségén pénteken, Budapesten.

Rockenbauer Zoltán szerint van folytonosság, hagyomány, és megvan a mindennapok kultúrája is.

- Vannak, akik munkájukkal átörökítenek egy-egy részt abból, ami egy nemzet tudásának, a sikereiben őrzött titkainak legjava - mutatott rá.

Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke megbízásából Rockenbauer Zoltán miniszter állami kitüntetéseket adott át.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült:

dr. Bajza Józsefné dr. Szinyei Merse Anna, a Magyar Nemzeti Galéria XIX-XX. Századi Gyűjteménye főmuzeológus-főtanácsosa, Bak Jolán, a Fertődi Esterházy Kastélymúzeum címzetes igazgatója, Búza Barna szobrászművész, Gavlik István, a Kossuth Szövetség elnöke, Géczy Dorottya Jászai Mari-díjas színművész, Horváth Imre, a Somogy Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat irodavezetője, Koltay Gergely zeneszerző, Laczus Gézáné, a szobi Börzsöny Múzeum vezetője, Madarász Katalin előadóművész, népdal- és nótaénekes, Mohai Gábor, a Magyar Televízió bemondója, Nemes Lajos budapesti nyugalmazott pedagógus, Palócz László Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, Pap Pál, a varsói Magyar Kulturális Intézet nyugalmazott igazgatója, dr. Scher Tiborné Sík Olga, a kőbányai Művészeti Szakiskola művésztanára, dr. Tóthpál József, a Veszprémi Egyetem művelődéskutatója, tudományos főmunkatársa, Valcz Gyuláné, a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasy Ferenc Gimnázium igazgatója, Varasdy Emmi, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, zongoraművész-korrepetitor, Vasadi Péter József Attila-díjas költő, esszéíró, Virágos Mihály Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Debreceni Csokonai Színház örökös tagja, Windisch István, a Mikes Kiadó Kft. ügyvezető igazgatója.

Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült:

Bencsik Pál, a Hévízi Katolikus Egyház lelkipásztora, Berki Károly előadóművész, prímás, Debreceni Farkas István nyugalmazott szobrászművész, Demeter Istvánné, a Magyar Cirkusz és Varieté Kht. gazdasági igazgatóhelyettese, Földi Béla koreográfus, a Budapesti Táncszínház művészeti vezetője, Földvári György, a Magyar Állami Operaház nyugalmazott főügyelője, P. Gaál Jenő verbita misszió, Szent Imre Missziósház katolikus lelkésze, Gálházi László bűvész, Horváth Zsófia, a Honvéd Együttes koreográfusa, Lakatos György, a Gundel étterem zenekarvezető prímása, Lakatos Pál nyugalmazott zenész, Vadász Ágnes, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének ügyvezető elnöke.

Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetésben részesült:

Bozzay László, a Sokoró Ökológiai Park Alapítvány kulturális szervezője, Csukás Jánosné, a hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár Gyermek és Ifjúsági Ház vezetője, Dani Imréné, a Hagyományok Háza, a Magyar Állami Népi Együttes pénzügyi előadója, G. Molnár Ágnes Hagyományok Háza, a Magyar Állami Népi Együttes öltöztető-szabója.

Az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából a nemzeti kulturális örökség minisztere

essenyei György-díjat adományozott:

Fenyvesi Ferencnek, a Veszprémi Művészetek Háza igazgatójának, Illés Klárának, a Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei igazgatójának, Lűr Istvánnak, a Ceglédi Kossuth Művelődési Központ igazgatójának, Porkoláb Lajosnak, a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Központ igazgatójának, Riethmüller Jánosnak, a Rózsa Művelődési Ház igazgatójának, Szabó Irmának, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma közművelődési szakreferens, főtanácsosának.

letfa Díjat adományozott:

Csoóri Sándorné Marosi Júlia ürömi népdalénekesnek, Csókos Varga Gyöngyi etyeki szövő, népi iparművésznek, Nagy Géza bodrogközi helytörténésznek.

épművészet Mestere Díjat adományozott:

Chabracsek Andrásné magyarbánhegyesi hímző, népi iparművésznek, Falusi Béla kaposszerdahelyi fazekas népi iparművésznek, Kiss Lászlóné gyékényszövő népi iparművésznek, Simon Sándorné aradványpusztai népdalénekesnek, Szabó László Zoltán vöröstói bútorkészítő népi iparművésznek, Tóth Sándor bocskaikerti bőrműves népi iparművésznek, Vincze Árpád magyarszentbenedeki néptáncosnak.

épművészet Ifjú Mestere Díjat adományozott:

Bárány Szilveszter és Tanka Tamás (megosztva) tapolcai csizmadiáknak, Bohák Mónika békésszentandrási tojásfestőnek, Gombosi Beatrix rábapatonai tojásfestőnek, Gyönyörűné Erdei Judit sárándi szűrrátétkészítőnek, Hlinyánszky Tamás sátoraljaújhelyi néptáncosnak, Imre Sándor pátyi faragónak, Ivánovics Tünde újvidéki népdalénekesnek, Madár Helga solti fazekasnak, Pál Mihály dunakeszi néptáncosnak, Péter Zsuzsanna budapesti néptáncosnak, Schmidt Attila decsi kosárfonónak, Tóth Nikolett egri szövőnek, Tükrös Zenekar budapesti népzenészeknek (tagjai: Árendás Péter, Halmos Attila, Koncz Gergely, Korpás Éva, Lelkes András, Liber Endre), Unger Balázs turai cimbalmos népzenésznek, Vetró Mihály hajdúszoboszlói gyermekjáték-készítőnek.

óra Ferenc-díjat adományozott:

Batári Ferencnek, az Iparművészeti Múzeum művészettörténészének, dr. Dobosi Violának, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusának, Földes Emília művészettörténésznek, a Fővárosi Képtár igazgatóhelyettesének, dr. Moskovszky Évának, a székesfehérvári Babaház létrehozójának, dr. Török Gyöngyinek, a Magyar Nemzeti Galéria Régi Magyar Gyűjteménye tudományos főmunkatársának.

auler Gyula-díjat adományozott:

dr. Egey Tibornak, a Pest Megyei Levéltár igazgatójának, Herczeg Etelkának, a Budapest Főváros Levéltára nyugalmazott levéltárosának, Kiss Andrásnak, a kolozsvári Állami Levéltár nyugalmazott főlevéltárosának, Tirnitz Józsefnek, az ELTE Egyetemi Könyvtára nyugalmazott soproni főlevéltárosának.

zéchényi Ferenc-díjat adományozott:

Albrechtné dr. Kunszeri Gabriellának, a Magyar Országos Levéltár főosztályvezetőjének, főrestaurátorának, dr. Erdmann Gyulának, a Békés Megyei Levéltár igazgatójának, dr. Király István Szabolcsnak, a Somogy Megyei Múzeumi Igazgatóság igazgatójának, dr. B. Kovács Istvánnak, a rimaszombati Gömöri Múzeum néprajzos-régész muzeológusának, Kónya Ádámnak, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum nyugalmazott igazgatójának, Vajda Erik nyugalmazott könyvtárosnak a könyvtári szabványosítás területén végzett munkájáért.

zinnyei József-díjat adományozott:

Cserey Lászlóné dr.-nak, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár nyugalmazott igazgatójának, Kiss Jenőnek, a sepsiszentgyörgyi Megyei Könyvtár igazgatójának, dr. Rozsondai Marianne-nak, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára osztályvezetőjének, dr. Suppné dr. Tarnay Györgyinek, a Debreceni Egyetem Matematikai és Informatikai Intézet adjunktusának, dr. Szabó Imrénének, a győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár igazgatóhelyettesének, Varga Róbertnek, a kaposvári Megyei és Városi Könyvtár igazgatójának.

lassics Gyula-díjat adományozott:

Beleznai Györgynének, a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskola pedagógusának, Bencsikné Kucska Zsuzsának, a Terézvárosi Gyerekkönyvtár könyvtárvezetőjének, Csorbáné Dakos Rózsának, a kaposvári Városi Művelődési Központ igazgatóhelyettesének, Dér Miklósnénak, a szekszárdi Városi Mentálhigiénés Egyesület titkárának, Dömök Józsefnek, a letenyei Fáklya Művelődési Ház igazgatójának, Gazda Józsefnek, a kovásznai Líceum nyugalmazott magyar szakos tanárának, Horváth László Árpádnak, a Somogy Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnökének, Hubert Erzsébetnek, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Kölcsey Ferenc Közművelődési Tanácsadó és Szolgáltató Intézet etnográfusának, Imre Károlynak, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Pedagógiai és Közművelődési Intézete igazgatójának, Józsa Kálmánnénak, a nagyrábéi Kossuth Lajos Művelődési Ház intézményvezetőjének, Kerékgyártó Istvánnak, a Magyar Művelődési Intézet tudományos főmunkatársának, dr. Kötő Józsefnek, kolozsvári nyugalmazott színháztörténésznek, Kurdics Valériának, a szentendrei Dunaparti Művelődési Ház tanácsosának, Mizsákné Bodnár Zsuzsannának, a zempléni Kossuth Lajos Művelődési Központ Tourinform Iroda szakmai igazgatóhelyettesének, dr. Simoncsics Jánosnak, a szegedi Bartók Béla Művelődési Központ igazgatójának, Szekeres Jánosnak, az adácsi József Attila Művelődési Ház igazgatójának, dr. Tar Károlynénak, a debreceni Újkerti Közösségi Ház igazgatójának, Tóthné Klagyivik Ágnesnek, a letkési Művelődési Ház intézményvezetőjének, Varga Editnek, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek Országos Szövetsége tanácsosának, Vidnyánszky Évának, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Gyermekstúdiója vezetőjének, nyugalmazott pedagógusnak.

A nemzeti kulturális örökség minisztere nyugdíjba vonulása alkalmából miniszteri dicséretben részesítette dr. Csipka Lászlónét, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztály ügykezelőjét, aki 50 évet töltött el a közszolgálatban, és végzett kiváló munkát.

A minisztérium köztisztviselőjeként végzett kiemelkedő munkájukért miniszteri elismerésben részesítette:

Domokos Mátyást, az Egyházi Kapcsolatok Helyettes Államtitkárság főmunkatársát, Bőhm Ágnest, a Miniszteri Kabinet főmunkatársát, Holport Ágnest, a Közgyűjteményi Főosztály szakreferensét, Elekes Botondot, a Nemzeti és Etnikai Ügyek főosztályvezetőjét, Kőhalmi Andreát, a sajtóiroda főosztályvezetőjét, Patakyné Mátyás Évát, a Művészeti és Nemzetközi Kapcsolatok Helyettes Államtitkárság főmunkatársát, dr. Puza Erzsébetet, a Beruházási és Vagyonkezelési Főosztály főosztályvezető-helyettesét, dr. Sámuel Balázst, a Jogi Főosztály vezetőjét, dr. Steiger Jusztinát, a Közigazgatási Államtitkárság titkárságvezetőjét, Sudár Kornéliát, a Levéltári Osztály referensét, Thomas Miklósnét, a Gazdasági Helyettes Államtitkárság titkárságvezetőjét, Welle Istvánt, a Biztonságszervezési Osztály főmunkatársát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.