Fidesz-közeli a szoftverszállító?

A Fidesz alelnökének, Rogán Antalnak az ismerősei találhatók meg annál a cégnél, amely egymilliárd forintos (3,2 millió dolláros) mindenképpen kifizetendő, és további mintegy másfél milliárd forintos (5 millió dolláros) esetleges megrendelést kapott az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságtól egy verseny nélküli közbeszerzési eljáráson - közölte az Index című internetes napilap. Rogán Antal közölte:nem tud az ügyről, és semmi köze a pályázathoz.

A nyugdíjbiztosító tegnap közleményt adott ki az ügyben. Ebben leszögezi: azt követően választották a hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárást, és ezzel azt, hogy csak egy céggel tárgyalnak a megbízásról, mert e nélkül kárba veszett volna az addigi munka és legalább egy évvel késett volna az új nyilvántartási rendszer bevezetése.

Az ONYF hangsúlyozza: miután az előző fővállalkozó az Idom Rt. nem tudott szállítani, felmondták vele a szerződést 2000 őszén. Felmérést végeztek, hogyan lehetne többletforrás bevonása nélkül a lehető leghamarabb üzembe állítani rendszert. Időközben a korábbi alvállalkozók is jelezték - írja az ONYF a közleményben - hogy az általuk részben már kifejlesztett programokra alapozva néhány hónap alatt, pluszpénz nélkül befejezhető a projekt.

A biztosító azonban arra hivatkozva, hogy az alvállalkozók nem tettek le bankgaranciát - ennek mértéke a megbízás áfa nélküli értékének 10 százaléka, 250 ezer dollár -, és nem vállaltak felelősséget egymás munkájáért, az ajánlatot visszautasította.

Az ONYF közli: ezt követően az alvállalkozók jelentették be, hogy az IT-Com Kft. hajlandó az egész projektért felelősséget vállalni és letenni a bankgaranciát. Az ONYF szerint az alvállalkozók a félkész szoftverek forráskódjait, amelyek a rendszer alapját képezik, és az ezekhez fűződő kizárólagos jogokat az IT-Com Kft.-re ruházták. Az IT-Com tulajdonképpen az ONYF szerint azzal nyert, hogy megszerezte a jogot a forráskódok felhasználására és letette a bankgaranciát.

Az Index információi szerint az öszszesen 8,2 millió dolláros megbízást tulajdonképpen verseny nélkül elnyert cég egyik tulajdonosa Rogán Antalnak, az Országgyűlés informatikai bizottsága fideszes elnökének, a párt alelnökének ismerőse. Pápai Zoltán, a cég alapító-tulajdonosa az internetes lap szerint a budapesti közgazdaság-tudományi egyetem oktatója - a köz- és versenyszektor szabályozásáról ad elő -, tehát a szintén ott előadó Fidesz-alelnök kollégája. Tábori Tamás, az IT-Com internetoldalának bejegyzője pedig Rogán Antalt követte a Széchenyi Szakkolégium diákbizottsági titkári posztján. Az Index tudni véli, hogy Tábori dolgozott a Miniszterelnöki Hivatal gazdasági kabinetjében is.

Rogán Antal lapunknak azt nyilatkozta: az egész ügyletről munkatársunktól értesült először, azt sem tudta, hogy létezik a nyugdíjbiztosítónál informatikai pályázat, és az IT-Com nevét sem ismerte ezelőtt. Az Indexen korábban az alelnök hasonló tartalmú nyilatkozata jelent meg. Rogán lapunknak tagadta, hogy nyilatkozott volna az internetes lapnak. Az Indexnél kérdésünkre megerősítették:beszéltek a Fidesz alelnökével az ügyben.

A képviselő munkatársunknak arról is beszélt, hogy a Széchenyi Szakkollégiumból ugyan ismeri Tábori Tamást, hiszen néhány évfolyammal alatta járt. Ennek azonban semmi köze sem lehet a pályázathoz, és főként nem annak eredményéhez. Pápai Zoltán valóban a kollegám az egyetemen - ismerte el Rogán, de azonnal hozzátette: még háromszázan tanítanak rajtuk kívül ott. Pápai Zoltán más tanszéken tanít, és eddig nem is találkoztam vele, csak a nevét és a tudományos munkáit ismerem - szögezte le a Fidesz alelnöke. Közölte: ebben az ügyben őt senki sem kereste meg, de ennek - mint mondta - nem is lett volna értelme sem, hiszen semmi köze az Országos Nyugdíjfolyósító Intézethez.

Hellner Zoltán, az IT-Com ügyvezetője az internetes lapnak nyilatkozva azt közölte: Tábori Tamás pusztán külső tanácsadóként dolgozik cégüknél, ő pedig nem ismeri személyesen Rogán Antalt. Hellner Zoltán az Indexnek - elektronikus levélben küldött válaszában - azt mondta: cége és a projekt korábbi alvállalkozói konzorciumként ajánlatot tettek az ONYF-nek, amelyet az a pénzügyi garancia hiányára hivatkozva utasított el.

Erről másként nyilatkozott a nyugdíjbiztosító, mondván az alvállalkozók visszautasított ajánlata után jelentkezett az IT-Com, a bankgaranciával és a forráskódokkal. Hellner egyébként arról nem beszélt, melyik cég volt jogosult a forráskódok átadására, és miért.

A közbeszerzési eljárás lezárásáról szóló közlemény szerint azonban az IT-Comnak sikerült a bankgaranciát megszereznie. Azt a Citibank hazai leányvállalata biztosította a cég számára.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.