Támogatnám az újra egységes FKGP-t

Egyesek hungaristának tartanak, mások gyanús orosz-ukrán vállalkozói körök érdekeit képviselő zsidóként emlegetnek. Akik az elmúlt években a nyilvánosság előtt valótlanságokat állítottak rólam, valójában Torgyán Józsefet akarták támadni, és nem engem - jelentette ki a Népszabadságnak adott interjúban Pákh Imre (51), az Egyesült Államokban élő vállalkozó. Visszautasítja, hogy gazdasági érdeke fűződik az FKGP hatalmon maradásához, de kész lenne anyagilag is támogatni az újra egységes kisgazdapártot.

-Pákh úr! A jelenleg külföldön tartózkodó Simon Lászlóval együtt önt tekintik a hazai közéletben Torgyán József legfőbb tanácsadójának, akinek tudta és egyetértése nélkül semmi nem történhetett az agráriumban.

-Torgyán Józsefnek egyetlen főtanácsadója van, maga Torgyán József. Én Torgyán Józsefnek és családjának a barátja vagyok csupán.

- Mikor ismerkedtek meg, mióta tart a barátságuk?

- Legalább tíz éve ismerem Jóskát. Az egykori Szabadság Párt alapítójának, Sulyok Dezsőnek a halála után a párt jövője két barátom kezébe került. Ezen a politikai szerveződésen keresztül ismertem meg Torgyán Józsefet, aki kisgazda politikusként, illetve az Antibolsevik Liga aktivistájaként, majd később elnökeként nagy hatással volt rám. Családom Kárpátaljáról származik, Torgyán Jóska is a térségből való. Talán ezért is volt rokonszenves számomra a kelet-magyarországi régió fejlesztésével kapcsolatos elképzelése, valamint az, hogy ő is mélyen átérezte az elszakított területeken élő magyarság gondjait. Jó szónoknak tartottam. Később, ahogy egyre jobban megismertem a magyarországi viszonyokat, mindinkább meggyőződésemmé vált, hogy Magyarországnak, a magyar gazdáknak szükségük van egy olyan politikai erőre, mint amilyen a kisgazdapárt.

- Sokan vélekednek úgy, hogy az önök barátságának a hátterében üzleti megfontolások húzódnak meg. Az amerikai magyarság körében egyesek 1997-ben azt állították: "a Pákh család érdekeltségei csődbe mennek, ha Torgyán nem jut hatalomra". Állítólag ön meg is kérte Tóth Juditot, az USA-ban megjelenő 24 Óra című lap főszerkesztőjét, hogy az 1998-as választások előtt már ne bírálja Torgyánt.

-Nem ismerem Tóth Juditot, így aligha kérhettem meg bármire is. Megnyugtathatok mindenkit: a Pákh család gazdasági érdekeltségeire semmiféle hatással nem voltak, és a dolgok pillanatnyi állása szerint a jövőben sem lesznek a magyar választási eredmények. Nekem és családomnak ugyanis nincs gazdasági érdekeltségünk Magyarországon. Ukrajnai és orosz gyárakból Kínába, az Egyesült Államokba, Indiába, Koreába és a Földközi-tenger medencéjének egyes országaiba - főképpen Olaszországba - szállítunk.

- Simon Lászlóéval együtt az ön neve is olvasható azonban olyan vállalkozások cégirataiban, amelyek érdekeltek voltak például a gabonakereskedelemben.

-Nem vagyok érdekelt a gabonakereskedelemben. Vállalkozásaim műtrágya gyártásával és értékesítésével foglalkoznak.

-Torgyán József kevéssel miniszteri kinevezése után olcsó műtrágyát ígért a gazdálkodóknak. Bennfentesek tudni vélik, hogy ez a döntés az ön vállalkozásainak érdekeit szolgálta.

- Pákh-érdekeltségek nem szállítottak műtrágyát Magyarországra. Amióta a jelenlegi kormány hivatalban van, az orosz műtrágya-behozatal évi 700-800 ezer tonnáról 150-200 tonnára csökkent a magas védővámok miatt.

-Torgyán József nemcsak a barátjának, hanem a kisgazdapárt egyik legnagyobb támogatójának nevezte önt. Miért támogat egy Kárpátaljáról az Egyesült Államokba áttelepült, sikeres vállalkozó egy manapság botrányoktól hangos, sikertelen pártot, ha amúgy - mint mondta - semmiféle gazdasági érdekeltsége nincs Magyarországon?

- Lehetséges, hogy az FKGP szebb napokat is megélt, azonban ne feledje el, hogy az elmúlt tíz évben kétszer volt hatalmon. Remélem, hogy idővel elcsitulnak a viharok, és újra megerősödik a párt.

- De mi érdeke fűződik önnek ehhez?

-Pusztán a Torgyán Józsefhez és családjához fűződő barátság is elég lenne ahhoz, hogy támogassam e sokra hivatott történelmi pártot. Másfelől pedig mi, az elszakított területekről elszármazott magyarok olykor jobb magyarok szeretnénk lenni, mint akik az anyaországban születtek és élnek. Lehetséges, hogy ez a késztetés nálam a kisgazdapárt önzetlen támogatásában nyilvánul meg.

- Hányan hihetik el ebben az országban, hogy semmiféle üzleti érdeke nem fűzi az FKGP vagy személyesen Torgyán József támogatásához? Hogy merő barátságból vitte magával nyaralni a Holland Antillákra. Az emberek inkább úgy gondolják, hogy Torgyán helyzetbe hozta önt, illetőleg az önhöz kötődő közvetlen vagy közvetett vállalkozásokat, amiért ön pénzeli a pártot és a Torgyán családot...

- Önnek - sajnos - tökéletesen igaza van. Magyarországon kevesen hiszik el, hogy egy barátság érdek nélküli is lehet. Pedig esetünkben valóban nincs szó semmi másról. Megdöbbenve láttam magam az egyik újság címlapján, egy évvel a nyaralás után Torgyán Jóskával és Simon Lacival. Én minden évben elmegyek valahová nyaralni, s ha tehetem, a barátaimmal együtt. Szerencsére vannak barátaim.

- Irigyeljük önt, hogy nagyvonalú és barátai is vannak. Személyét és családjának több tagját sokan összekötik a hungarista mozgalommal.

-Ez egyszerűen nevetséges. Ezt az egész hungarista dolgot Szemenyei-Kis Tamás találta ki, aggatta rám és 94 éves édesapámra. Mi ugyanis évente jelentős összegeket fordítunk jótékonysági célokra. Hála istennek, megengedhetjük magunknak. Büszkén mondhatom, vállalkozásaink Amerikában is és máshol is sikeresek. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a világ második legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye a család tulajdonában van. Nem tudunk azonban minden adományt személyesen átadni a rászorulóknak, karitatív munkánkat olykor barátok, ismerősök segítik. Egy régi ismerősömön keresztül ismertem meg Szemenyei-Kis Tamást. Néhány alkalommal ismerőseim javaslatára, akikkel már hosszabb ideje láttunk el közösen bizonyos jószolgálati, adományozói feladatokat, őt is megkértem, hogy adjon át a nevünkben kisebb adományokat a rászorulóknak. Előfordult ugyanis, hogy egy időben hat helyen kellett volna adományozni, ami fizikai lehetetlenség lett volna. Csak később tudtam meg, hogy Szemenyei-Kis a hazai szélsőjobb egyik furcsa figurája.

- Ön ezt nem tudta róla?

-Nem. És azt sem, hogy nem árt vele óvatosnak lenni. Amikor aztán megtudtuk, hogy nem minden adomány jut el a címzettekig - nem nagy összegek tűntek el, itt inkább az elv a fontos -, megszakítottunk vele minden további együttműködést. Azóta terjeszti rólunk, hogy hungaristák vagyunk. Sajnálom, hogy Keller László képviselő úr, akit nincs szerencsém személyesen ismerni, felült Szemenyei-Kisnek, és anélkül, hogy utánanézett volna, egyik-másik beszédében ő is a hungarista mozgalom élharcosai közé sorolta a családomat.

- Ezek szerint nem volt sem édesapja, sem pedig ön hungarista, és nem is támogattak, mint azt olvasni lehetett, hungarista kiadványokat?

- Nézze! Ha egy magyar nyelvű újság gyűjtést hirdet valamilyen nemes cél érdekében, a legtermészetesebb, hogy a Pákh család is elküldi a maga csekkjét. Függetlenül attól, hogy az újság adott esetben mások szerint milyen szellemiségű. Mi karitatív célokat támogattunk, és nem valamilyen hungarista kiadványt vagy a hungarista mozgalmat. De itt hadd jegyezzem meg, hogy Csurka István - akit személyesen szintén nem volt még szerencsém megismerni - "gyanús orosz-ukrán üzleti körök érdekeit képviselő zsidóként" emlegetett a nyilvánosság előtt. Akkor én most egy hungarista zsidó vagyok? Hiszem és vallom, hogy a vallása mindenkinek a legbelső magánügye. Ám, ha már ez a kérdés a nyilvánosság érdeklődésének középpontjába került, elmondom: római katolikus vagyok, és családom 1662-ben kapott nemesi címet I. Lipót császártól.

-A szóbeszéd szerint ön és Simon László voltak Torgyán József minisztersége alatt az agrárcégek legfőbb káderei és tanácsadói. Állítólag személy szerint ön javasolta a Concordia Közraktár Rt. élére Korompai Nicolette-et. Korompai jelenleg előzetes letartóztatásban van. Simon korábbi igazgatótársa, a GMS \'96 Kft. vezetője ugyancsak. Előbb vagy utóbb, de Simonnak és akár még önnek is kínos kérdéseket tehetnek fel a hatóságok

-Állok elébe. Ahogy ön, ők is megtalálnak. Ha kérdéseik lesznek, amire tudok, válaszolok. Simon László valóban a barátom, ezzel együtt nem ismerem az ő összes üzleti érdekeltségét. Az úgynevezett agrárügyekről jószerével csak a sajtóból tudok. Bízom benne, hogy a hatóságok rövid időn belül lezárják a folyamatban lévő vizsgálatokat, és akkor majd kiderül, hogy a sok szóbeszédből mi igaz és mi nem. De azt már most kijelenthetem, hogy nem én voltam a fő személyzetis. Nem vagyok tagja a pártnak, és nem is töltök évente annyi időt Magyarországon, hogy ilyen kérdésekben állást foglalhattam volna.

-A szóbeszéd szerint ön az elmúlt hónapokban az egymással szemben álló kisgazda csoportosulások vezetőinek többségével tárgyalt a pártegység helyreállításáról.

-Ez igaz. Továbbra sem szeretnék politizálni, de ami tőlem telik, megteszem az anyapárt egységéért. Én hiszek abban, hogy az egységes kisgazdapárt erős és sikeres lehet. Ez egy olyan cél, amelyért áldozni is kész vagyok.

- Hajlandó lenne anyagilag támogatni egy Torgyán nélküli, ám egységes kisgazdapártot?

- Ez a kérdés egyelőre nem időszerű.

Szemenyei-Kis Tamás Pákh Imrének a személyét érintő kijelentéseire reagálva lapunknak elmondta: 1998-ig ő volt a hungarista mozgalom hírszolgálatának vezetője. E tisztsége révén ismerte az egyes szervezetek és hungaristák támogatóit. Szemenyei-Kis továbbra is fenntartja, hogy a Pákh család a mozgalom legtekintélyesebb támogatói közé tartozott, és jelentős összegeket juttatott a kisgazdapártnak is. Visszautasítja Pákh Imre kijelentését, hogy tudniillik az ő kezei között eltűntek volna karitatív célra szánt adományok. Szerinte Pákh Imre kizárólag öreg hungaristáknak juttatott kisebb-nagyobb összegeket. Ő - mármint Szemenyei-Kis - nem vett át pénzt, sem csomagot, és ő nem tett mást, mint hogy megmondta, kinek van szüksége támogatásra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.