Teremtéstörténet a cirkuszban

Tavaly a Trafó Kortárs Művészetek Házában szereplő svéd Cirkus Cirkör szürrealista cirkuszszínháza, az elmúlt héten a francia Les Arts Sauts légtáncestje, szeptember 28-tól egy héten át pedig egy Ariadne Artistaszínház nevű magyar csapat fogja bizonyítani, hogy a cirkusz világa alaposan megújult az elmúlt években. Az említett külföldi előadók a revü, a kabaré, a kortárs színház- és mozgásművészet elemeit felhasználva különös, összművészeti látványszínházzá formálták a cirkuszi produkciók láncolatát. Tímár Krisztina szeptember végén, a Fővárosi Nagycirkusz épületében bemutatkozó társulata a látványt tekintve hasonlóképpen átértékeli a hagyományos cirkuszt, az általa megálmodott előadás azonban egészen más elgondolás alapján szerveződik.

- Tavaly, amikor az Artistaképző Iskola ötvenedik évfordulójára összeállított Csillagkapu című műsor készítésében vettem részt, alaposabban figyelve a manézs világát, rájöttem, hogy a cirkuszi produkciók végeredményben archetípusos képek. Ezek a szimbólumok egy teremtéstörténetre felfűzve egységes darabbá állnak össze - mondja a rendező. - Ez az előadás olyan lesz, mint egy beavatás, egy út, amelyet a néző az előadóval együtt jár be. Láthatja, megtapasztalhatja, amikor az energiák a földre szállnak, megformálódnak, kiteljesednek és elenyésznek. A cirkusz megjeleníti az ember ősi és alapvető vágyait, azaz átélheti, ahogy repül, irtózatos terheket emel, beszél az állatok nyelvén, varázsol, és szinte ő maga lehet a bohóc, akinek mindent szabad.

Tímár Krisztina és az előadás koreográfusa, Méhes Csaba egy népet is kitalált mindehhez, amely az előadás idejére életre kel, hiszen kultikus tárgyait, a történetét idéző fényképeket kiállításon láthatják majd a nézők.

- Még sincs szó áldokumentarista viccelődésről - állítja a rendező -, hiszen ezek az élmények mindenki számára ismerősek. Végül is a valóságot találtuk ki, és a valóságot mutatjuk be a legvalóságosabb és legősibb képek, azaz a cirkuszi produkciók segítségével.

A műsorban javarészt az artistaiskola növendékei szerepelnek, a zenét Fekete Kiss Sándor és a marokkói Szaid Tichiti írja. Az előkészületek javában zajlanak, ám a látványtervek még módosulhatnak a megígért, de még át nem utalt pénzösszegek függvényében.

Ha minden a tervek szerint alakul, Magyarország eddigi legkülönlegesebb cirkuszi műsorát láthatjuk szeptember 28-án és az azt követő héten a Fővárosi Nagycirkusz porondján.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.