Ügyészségi nyomozók vizsgálják Bognár kijelentését

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal dönti el, indít-e az eljárást Bognár László, a MIÉP alelnöke ellen, aki az új tulajdonos származására utalva, "nemzetellenes" tranzakciónak nevezte az FTC eladását a Fotexnek. Bognár nyilatkozatát követően egy magánszemély és több zsidószervezet tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen. Miután a feljelentett személy országgyűlési képviselő, ügyében a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal járhat el. A hivatalnak három napja van arra, hogy elbírálja a feljelentést; azaz elrendelje avagy megtagadja a nyomozást, illetve feljelentéskiegészítést kérjen. A hivatalban egyesítik a később érkezett feljelentéseket, így vélhetően csatolják az ügyhöz Wittinghoff Tamás, Budaörs SZDSZ-es polgármestere beadványát is.

Mindeközben a BRFK tanulmányozza a szombati FTC-UTE mérkőzésen készült felvételeket, és bekéri a mérkőzésen, valamint a pálya környékén forgató stábok felvételeit is. Arról, hogy a szombaton előállítottakon kívül más személyek ellen indítanak-e a későbbiekben büntetőeljárást, később, a felvételek elemzése után döntenek - közölte Samu Attila kommunikációs osztályvezető.

Megszüntették a rendőrségi eljárást a tavalyi MTK-FTC mérkőzés ügyében

A Népszabadság értesülése szerint megszüntették a tavaly március 18-i, MTK-Ferencváros labdarúgó-mérkőzésen történt antiszemita megnyilvánulások miatt indított nyomozást. Az indoklás szerint a bűncselekmény gyanúja megállapítható, azonban nem lehet kideríteni a szóba jöhető elkövetők kilétét. Az MTK Baráti Körének feljelentése nyomán a rendőrség tavaly márciusban rendelt el nyomozást ismeretlen tettesek ellen közösség elleni izgatás alapos gyanúja miatt. A VIII. kerületi kapitányság két hónap múlva megszüntette a nyomozást, majd a nyilvánosság nyomására a nyomozás folytatása mellett döntöttek. Most végül azzal indokolták az ügy lezárását, hogy a tanúkihallgatások nem vezettek eredményre, nem lehetett olyan adatokat felkutatni, amelyekből egyértelműen megállapítható lett volna az elkövetők kiléte. A nyomozás során több tanút - köztük az FTC szurkolótáborának kemény magjából is - kihallgattak, s elemezték a tévéfelvételeket is. Az indoklás szerint a felvételek csak hanganyagban támasztották alá a bűncselekmény elkövetésének gyanúját, képileg semmiféle információval nem szolgáltak, mert miközben az antiszemita jelszavak és dalok, így az "Indul a vonat, Auschwitzba indul a vonat" kezdetű elhangzottak, a tévé a mérkőzést közvetítette.

Panasszal fordult a legfőbb ügyészhez Kárpáti István amiatt, hogy a Franka Tiborral szemben közösség elleni izgatásért tett büntetőfeljelentését a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a megyei főügyészség is elutasította. Kárpáti az időközi választásokon MIÉP-es színekben induló Franka egy budakalászi rendezvényen tartott, a Népszabadság április 5-i számában idézett beszéde nyomán fordult a rendőrséghez. Itt Franka egyebek közt azt mondta: "...A Magyar Hírlapot, ahol főmunkatárs voltam, 1989-ben megvásárolta egy úr, Maxwell, akire elég volt ránézni, és az ember zsebében összegyűrődött a zsebkendő. Ezeknek csöpög az orruk, a fülük lejjebb van, mint az orrcimpájuk, és csámpásak. Nagyon meg lehet ismerni. Amikor voltam a Szentföldön, én mindjárt tudtam mindent. Gondolom, mi magyarok nem ilyenek vagyunk. Akkor azt mondtam: itt valaki nincs itthon, és kiléptem a Magyar Hírlaptól." Kárpáti közli azt is, hogy az újabb elutasítás esetén, egyéb magyar fórum nem lévén, az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordul.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.