Szálloda épül az összedőlt ház helyén

Szálloda épül a tragikus sorsú Ó utca 24. helyén - értesült lapunk. A telekre és a vele szomszédos ingatlanra mostanában írja ki pályázatát az önkormányzat. Terézváros itt és másutt is a városrészben a háromcsillagos hotelek építését szorgalmazza.

Háromcsillagos szálloda épül a hetedik éve romokban álló Ó utca 24. és a vele szomszédos ház helyén. Az önkormányzat hamarosan meghirdeti hasznosítási pályázatát; eddig közel negyven befektető érdeklődött. A kerületnek azonban még meg kell állapodnia a 24-es számú házban tulajdonnal rendelkező négy családdal azok elhelyezéséről, és később a 26-os számú ház bérlőivel is - tudtuk meg a kerület alpolgármesterétől. Baranyai Zsolt az ingatlanok forgalmi értékét üzleti okokból nem árulta el, anynyit azonban közölt, hogy a reménybeli szálloda legalább százhúsz szobás lesz.

Az Ó utca 24-es számú ház 1994. február 4-én omlott össze: három egymás fölötti lakás födémestül a pincébe zuhant, az épület lakhatatlanná vált. A szerencsétlenségben életét vesztette egy negyvenhárom éves asszony, ketten súlyosan megsérültek. A felelősök közül kettőt felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek.

Baranyai szerint az Ó utcai szálloda-építés indokolt, hasznos vállalkozás. A szóban forgó két telek az Opera tőszomszédságában, a pesti Broadwaynak nevezett városrész közepén található, amely tele van kulturális intézménnyel, és ahol egyre-másra alakulnak a turistákat is vonzó szórakozóhelyek, szálloda azonban csak egy van. Ez az Operaház mögötti K. u. K. Hotel, amelynek kihasználtsága páratlan, okkal feltételezhető tehát, hogy a környéken jóval több szálláshely kellene.

Az alpolgármesternek egyébként meggyőződése, hogy a belső kerületekben általában is szükség volna a háromcsillagos szállodákra, ebből a kategóriából ugyanis nagy a hiány. A beruházók Budapesten szinte kizárólag ötcsillagos hoteleket képzelnek el, amelyekből viszont a szakemberek szerint hamarosan nagy lesz a túlkínálat. Ami Terézvárost illeti, több terv és elképzelés van arra, hol épülhetnének hasonló szállodák; ilyen hely a bontásra ítélt Weiner Leó utca 5., a Jókai utca 10. és a Hunyadi téri csarnok épületének egy része. Ezek mellett - magántulajdonú ingatlanokon - szintén elkezdődik vagy elkezdődött az építkezés: az Andrássy út és a Munkácsy Mihály utca sarkán, az egykori külügyi szálló helyén hamarosan átadják a Millennium Szállodát, de a hírek szerint hotel lesz a Hunyadi tér sarkán álló Pátria nyomdából, az Izabella utcai volt rendőrségi épületből és - részben - két Király és egy Paulay utcai műemlék házból is.

Élő múzeummá alakítaná az ugyancsak védett Király utca 36-ot és Paulay Ede utca 33-at egy holland cég, amely már meg is kapta ehhez az önkormányzat hozzájárulását. A Pesti Broadway-programba kiválóan illeszkedő projekt gazdái az épületek földszintjén és alagsorában felelevenítenék a városrész elmúlt másfél évszázadát. A múzeumban korhű műhelyeket rendeznének be korhű berendezéssel, és régi, többnyire kihalt mesterségeket mutatnának be: a látogatók munka közben figyelhetnék meg a tímárt, a szűcsöt, az úriszabót, a csizmadiát, a gombkészítőt és más kézműveseket. Az építtetők a két épület emeletein a turisták által bérelhető, a különböző korszakok stílusában berendezett lakásokat alakítanának ki, a két ház közti tömbbelsőben parkot létesítenének.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.