Újabb vádak a deszki pap ellen

A Fejér megyei Kálozon is zaklatta a gyerekeket a közelmúltban botrányairól elhíresült deszki plébános, Szalontai Károly - jelentette ki tegnap egy sajtótájékoztatón Weisengruber Imre, Káloz polgármestere. Gyulay Endre szeged-csanádi megyés püspök azt fontolgatja, hogy feljelentést tesz a médiumok ellen a plébános személyiségi jogainak megsértése miatt.

Nem igaz a deszki plébánosnak az az állítása, hogy eddig soha sehol nem volt panasz hitoktatói és plébánosi tevékenységére - mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Weisengruber Imre, a Fejér megyei Káloz polgármestere.

Mint ismeretes, a Szeged melletti Deszk iskolájának igazgatónője, napközis nevelője és tíz szülő levélben tett panaszt Gyulay Endre megyés püspöknél Szalontai Károly deszki plébánosra, mert a pap hittanórán verte a fiúkat, és megengedhetetlen módon simogatta a kislányokat.

Weisengruber beszámolója szerint Szalontai - aki tavaly tavaszig Kálozon dolgozott - az általános iskola folyosóján úgy megvert egy hittanóráról hiányzó fiút, hogy annak orrán-száján dőlt a vér. A kálozi polgármester akkor telefonált a székesfehérvári püspöki hivatalba, és kérte, hogy a plébánost azonnal helyezzék el a községből. A püspöki hivatal vezetője, a helyszínen meggyőződve a történtekről, még aznap leváltotta Szalontait. Weisengruber hozzáfűzte: három olyan konkrét esetről tud, amikor a plébános kislányokat zaklatott.

A kálozi sajtótájékoztatón részt vett Simicz József deszki polgármester is, aki azt mondta: néhány napja beszélt egy ötvenéves zsanai asszonnyal, aki közölte vele, hogy Szalontai Károly 1960-ban, amikor Zsanán volt plébános, őt is bántalmazta. Megszökött a hittanról, a pap motorkerékpárral utána ment, visszavitte az iskolába, levetkőztette, meztelenül a térdére fektette és legalább húsz percen keresztül ütötte a fenekét. Simicz érthetetlennek nevezte, hogy Szalontai még mindig misézhet és hittanórákat tarthat. A deszki polgármester közölte: "Az egyháznak meg kell állítania egy cukros bácsinak nevezhető pap ámokfutását!"

Tudósítónk megkereste Szalontai Károlyt, aki a negyven évvel ezelőtti zsanai fenekelést kitalációnak nevezte, a kálózi gyerekkel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy nem megverte, hanem a kezét fogva húzta volna be a hittanra, és a fiú - aki hajlamos az orrvérzésre - megütötte az orrát.

Gyulay Endre szeged-csanádi megyés püspök - mint tudósítónknak elmondta - azt fontolgatja, hogy feljelentést tesz az üggyel foglalkozó médiumok ellen Szalontai atya személyiségi jogainak megsértése miatt. A püspök úgy látja: nem az igazság tisztázása, hanem a katolikus egyház lejáratása a cél. Ebben megerősítette, hogy az egyház képviselője nem kapott meghívást a kálozi sajtótájékoztatóra, és bár a médiumokban megjelentek az esetek, hivatalos értesítést vagy kivizsgálási felkérést a szeged-csanádi megyés püspök nem kapott.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.