"A szcientológia mocsarában"

A szcientológusok minden kilométerkőnél egyre inkább ott vannak - vélekedik Veér András és Erőss László. A szerzők immáron a harmadik könyvüket jelentetik meg a szcientológia egyházról. Szerintük többek között az egyik budai általános iskolában is szcientológus gyerekeket nevelnek. Az intézményt fenntartó alapítvány képviselője viszont azt állítja, hogy az iskolában nem folyik vallásos oktatás.

Veér András pszichiáter - az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgatója -, valamint Erőss László pszichológus az elmúlt években két közös könyvet írt a szcientológiáról. A harmadik kötet sajtóbemutatóját kedden tartották a fővárosi Pallas Páholyban. A trilógia befejező részének címe: A szcientológia mocsarában.

A szerzőpáros úgy véli, hogy az L. Ron Hubbard által alapított szcientológia egyház az idők során mindinkább gazdasági vállalkozássá alakult, miközben Magyarországon már a harmadik kormány asszisztál "oktalan és hazárd" módon ennek a "szektának" a térnyeréséhez. Mint a könyvben olvasható, a szcientológusok "minden kilométerkőnél egyre inkább ott vannak". Erőss László bejelentette, hogy a tervek szerint egy európai dokumentációs központot hoznak létre, amely részletes informá-ciókat tartalmaz majd a szcientológiáról és más, károsnak tartott szervezetekről.

Elhangzott továbbá, hogy több magyarországi óvodában és iskolában is szcientológus gyerekeket nevelnek. Ilyen intézményt működtet például a Tudomány-Kaptár Alapítvány a főváros II. kerületében, a Lajos utcában.

A sajtótájékoztató után felkerestük a Tudomány-Kaptár Alapítvány által fenntartott általános iskolát. Némethné Ildikó, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a pedagógusok valóban Hubbard "oktatási technológiáját" alkalmazva tanítanak, de az iskolában nem folyik vallásos oktatás, így nem nevezhető vallási intézménynek. Megtudtuk, hogy az alapítvány a kerületi önkormányzattól bérli a tanteremként szolgáló helyiségeket. A nyolcosztályos iskolában a kuratóriumi elnök tájékoztatása szerint 35-40 gyerek tanul, és jelenleg hét pedagógus tanít. Tandíj nincs, az intézmény elsősorban a gyerekek után járó állami "fejkvótából" tartja fenn magát.

Némethné Ildikó hangsúlyozta, hogy az alapítvány az összes törvényi feltételnek megfelel. Hozzátette: a beiratkozás előtt valamennyi szülővel közlik, hogy az intézmény Hubbard módszerét követi, így kötődik a szcientológiához.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.