Oroszláncsók a Művésztelepen

- Arany kicsim, gyere, adj apádnak egy puszit! - duruzsolja Schneller László. Kovu eldől, és dorombol. - Ne tőlem várjad, te adj nekem! - oszlatja el a félreértést a gazdája, és az oroszlán nyal egy nyelves puszit. - Jól van, jól van - nyugtázza az idomár, de a többiek már morognak, nekik is jár egy kis simogatás. Itt is, ott is kinyúlik egy mancs a rács mögül, és vállon veregeti a zömök férfit. Ami engem illet, én valahogy másnak képzeltem egy oroszlánszelídítőt.

- Öröm közéjük jönni - érzékenyül el, mert imádja őket. Kicsit sokba kerül a tartásuk, négy-öt kiló húst esznek naponta, és hát heten vannak. Most éppen ketrecekben, mert etetés lesz, máskor a Hungária körúti Művésztelep rotundájában rohangásznak. Nemrég jöttek haza egy tizenöt hónapos olaszországi turnéról. Bulgária és Anglia kivételével Európa és a mediterrán tájak valamennyi országában megfordultak már. Schneller László nagy név a cirkusz világában, egyedül ő játszadozik teljes biztonságban oroszlánokkal, ostor vagy bármilyen védőeszköz nélkül. - Az idomároknak rossz a hírük az állatvilágban - jegyzem meg. - Látta, hogy bármelyik is behúzza a farkát, amikor hozzá lépek? - osztja meg velem etológiai ismereteit. - Ha valamelyiket egyszer megverném, nem állna velem többé szóba.

Banális kérdés: melyik volt a legérdekesebb oroszlánkalandja? Nem nevet ki, de csak azért, mert udvarias. - Az oroszlánokkal nem voltak kalandjaim - hangsúlyozza a kijelentés első felét, és nem teszi hozzá, hogy kétlábúakkal viszont voltak.

- Merne-e bemenni az állatkertben is az oroszlánketrecbe?

- Kellene egy hónap hozzá, hogy megszokjanak. Akkor igen. Ismerem az oroszlánok szeme járását.

Nem mindennapi ember az oroszlánidomár. Halk szavú, szelíd. Legalábbis a négylábúakkal. Csak keserű. Nem faggatom, miért. De kifut a száján. - Az állatok nem támadnak soha hátba. Lelkük van. Az emberektől félek. Az állatoktól nem féltem soha.

Legöregebb oroszlánja, Marcus hétesztendős, a többiek két-három évesek. Marcus a korábbi csapatból való, egyedül ő maradt életben Jordániában, amikor egyetlen éjszaka, mérgezett ételtől öt oroszlánja pusztult el. Akkor újra kezdte. Tizenhárom éve járja a világot nagy macskáival. De volt már légtornász, zsonglőr, bohóc. Lánya akrobata Új-Zélandon. Apjáé volt a ZOO cirkusz. A porondon nőtt fel. - Apám mindig féltett. Rögös pálya - szokta mondogatni. De azt nem érte meg, hogy oroszlánszelídítő legyek. Soha nem engedte volna meg. Öccse híres idomár volt.

Az egyik oroszlánja tépte szét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.