Féltve őrzött régi igazolvány

Tabányi János irattárcájában jó néhány igazolvány sorakozik. Köztük egy barna fedelű dokumentum, amely azt tanúsítja, hogy tulajdonosa Maglód, Fő utcai lakos labdarúgó-játékvezető, versenybíró. A kiállítás dátuma: 1954. július 1.

Erre a papírra nincs igazán szüksége, a szokás hatalma, a nosztalgiázás azonban még fél évszázad elteltével is nagy úr. Ezért hordja magával. A bírói sípot az említett időpontnál régebben használja, hiszen 1951-ben vizsgázott. Sikerrel jutott túl az első lépcsőfokokon a járási mérkőzéseken. A nagykátaiaknál mutatkozott be, ahol 1951-ben és 1952-ben működött, majd a monori járásban dirigált. Az itteni szövetség felterjesztésére lépett előre a megyei keretbe, kapta meg említett igazolványát.

A megyei első és másodosztályú találkozókon is jól vizsgázott, így természetesen az NB III kapuja is megnyílt előtte. Sőt 1960-ban bevették az országos utánpótláskeretbe, így magasabb osztályú mérkőzéseket is vezethetett.

A Salgótarjáni BTC-Diósgyőr tartalék bajnoki meccs jelentette a nyitányt, méghozzá több ezer néző előtt, hiszen a fakóban neves labdarúgók is szerepeltek, így a helyieknél Szalai és Csáki játszott. Az MTK-Újpest találkozón, amelyen partjelző voltam, a lila-fehéreknél Bene Ferenc is ott volt - emlékezett vissza Tabányi János.

Úgyszólván az egész országot bejárta a jubiláló sportember, a fővárosban villanyfényes meccset is vezetett, az Elektromos-Paks találkozót. Pest megyei kollégákkal többször volt együtt a pályán. Íme néhány név: Soós Gábor, Lauber Gyula, Aranyosi Lajos. Sőt a 83 esztendős Lajos bácsival most is együtt van. Az egykori FIFA-bíró is tagja az ellenőri keretnek. Az ellenőri albizottságot Tabányi János vezeti. Ő maga is kijár mérkőzésekre. A Pest megyei bajnokság találkozói mellett NB III-as meccsek közreműködőiről is véleményt mondanak, írnak.

A jubilánstól megtudtuk, hogy más feladatot is ellátott. Az aktív bíráskodás befejeztével három évig a PLSZ játékvezető-küldő bizottságát irányította. Akárcsak a sportpályán, a MÁV-nál is évtizedeket töltött. Az egészségügyben dolgozott, s negyvenkét év után 1987-ben főfelügyelőként ment nyugdíjba. A Pest Megyei Labdarúgó Szövetségnél továbbra is aktív. Mindig ott van a szövetségi napokon, s a tavaszi idény kezdetével ismét várják a pályák, a meccsek. Egyébként ő maga rendszeresen nem játszott, csak alkalmilag focizott, de tevékenyen részt vett 1950 előtt a maglódi szervezésében, az egyesület munkájában.

Fia gazdagabb játékosmúlttal büszkélkedhet. A Fradiban kezdett, Debrecenben és Cegléden, a Bem SE csapatában is szerepelt, de sérülés miatt hamar szögre kellett akasztania bőrszeges cipőjét. Édesapja szép jubileumig jutott el. Az öt évtizedes múltat külön kiemelte Ádám Mihály, a PLSZ Játékvezető Bizottságának elnöke, amikor a 76 éves Tabányi Jánost köszöntötte. A jubilánsok jutalmazása mindig kedves színfoltja a hagyományos bíróbálnak. Különösen érvényes volt ez az idei eseményre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.