Szinglik és farkasok

Sokan a huszadik századi technikai, információs robbanás rovására írják a magányos életmód elterjedését. Bár az ember közösségi lény, a statisztikák szerint egyre kevésbé törődünk egymással és önmagunkkal. Magyarországon a házastársi kapcsolatban élők száma ma már majdnem megegyezik az elváltak, özvegyek, nőtlenek és hajadonok számával.

Mindegy, hogy mivel magyarázzuk a jelenséget, tény, hogy a tartós, rossz közérzettel párosuló magány hosszú távon teljesítménycsökkenéshez, pszichés zavarokhoz vezet, vagyis a magányosok potenciálisan veszélyeztetett rétegnek tekinthetők. Persze ez nem feltétlenül vonatkozik azokra, akik önként választják ezt, ám valószínűleg ők vannak kevesebben.

A magány szubjektív érzés. Lehet valaki társkapcsolatban is magányos, és igaz az ellenkezője is: tartós társ nélkül is lehet teljes, boldog életet élni. Kunsági Andrea pszichológus úgy tapasztalta, a magányérzet erősen függ a körülményektől. Nem véletlen például, hogy amíg a fővárosban látszólag sokkal több lehetőség van az ismerkedésre, mint vidéken, arányaiban mégis itt él a legtöbb magányos ember.

- Rájönni, hogy a szimpátia mögött van-e olyan tartalom, ami miatt többet is szeretnénk a másiktól, mint beszélgetni, táncolni, kalandozni, erre alkalmatlanak a szórakozóhelyek - magyarázza a pszichológusnő, aki évek óta társközvetítéssel foglalkozik.

Kunsági Andrea öt éve kezdett magányos emberekkel foglalkozni. Mint elmondta, akkor még úgy tűnt, van igény a hagyományos, irodai társkeresésre. - Pszichológusként is segítek azon, akinek kapcsolatteremtési problémája van. Sok olyan lelki probléma létezik, aminek következtében az ember képtelen megfelelő módon ismerkedni. Ilyenkor segíthet a terápiás kezelés - magyarázza, de elmondja azt is, hogy az internetes társkereső fórumok megjelenésével csökkent az érdeklődés a hagyományos társkeresési formák iránt.

A társközvetítéshez jó emberismeret kell. Ha valaki mesél magáról és arról, milyen partnerre vágyik, a közvetítő - pusztán azért, mert sok ilyet hallott már - könnyen megtalálhatja a kliensnek megfelelő partnert. A pszichológusnő szerint az esetek többségében ez tényleg működik, bár elismeri, vannak jó lehetőségek az interneten is. - Meg lehet ismerni a másikat, a sorok között azért "átjön" a beszélgetőpartner lényege - mondja. Kunsági Andrea szerint a levelezés során sok olyat lehet megtudni előre a partnerről (megbízhatóság, konfliktuskezelés stb.), amire egy párkapcsolatban csak jóval később derülne fény. - Az benne a lutri, hogy a valóságban nem feltétlenül működik a levelezés során létrejött szimpátia. Ugyanakkor rengeteg olyan kapcsolatteremtési problémával küszködő ember ismerkedik a világhálón, aki nem is vágyik többre a levelezésnél. Aki valóban társat keres, az megsérülhet.

A pszichológus nem hisz a véletlen találkozásokban, szerinte az ismerkedés helyszíne, ideje többnyire eleve közös érdeklődésről árulkodik. S ha a biológiai vonzódás után valamilyen összhang hatására az érzelmek is kialakulnak, az már nem lehet véletlen. - Sok "igazi" létezik. Az embernek mindig vannak olyan személyiségbeli kvalitásai, amelyekhez partnert lehet találni.

Szerencsés esetben a párok személyiségük változásait is közösen meg tudják élni. Máskülönben az egykori nagy szerelmek teljesen eltávolodhatnak egymástól. Mint elmondta, ez a pillanat a gyerekek kirepülése után következik be, egy rosszul működő házasság ugyanis ekkor veszti teljesen értelmét. - Mindig azt kell nézni, ami a testi-lelki egészség szempontjából a legjobb. Sokkal egyszerűbb a betegségeken, az anyagi nehézségeken rágódni, mint azon, hogy miért nem működik a kapcsolatom.

Egyre kevesebb férfi keresi fel a társközvetítői, párválasztási tanácsadókat. A könnyebb megoldásnak tűnő internetes, telefonos partnerközvetítő szolgáltatások megjelenése hosszú távon ellehetetlenítheti a hagyományos társközvetítést. - Amikor öt éve kezdtem, nagyon sok fiatal fiú volt, és hiányoztak a korosztályuknak megfelelő lányok. Az utóbbi időben a fiúk elmaradnak, a harmincasok körében többé-kevésbé kiegyenlített a nemi arány, negyven fölött azonban már szinte csak nők jelentkeznek.

Bizonyos esetekben még a romantikus filmek is ronthatják párválasztási esélyeinket. - Sok kliensem olyan irreális elképzelésekkel jön a terápiákra, mintha le lenne rajzolva, akit keres, mintha nem hús-vér emberekről lenne szó - mondja a pszichológusnő. Alapvetően az emberi természetből következik, hogy ilyen meseszerűen szeretjük látni a világot, a valóság azonban egészen más, gyakran a kívülről harmonikusnak tűnő kapcsolatokról is az derül ki, hogy otthon, házon belül súlyos problémák vannak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.