Petíció a vörös csillag tiltása ellen

"Mi, az elnyomatás minden formájának megszűnéséért harcoló európai állampolgárok - bár többségünk nem ért egyet a Munkáspárt politikájával - tiltakozunk Vajnai Attila őrizetbe vétele ellen, és az EU jövendő tagjaiként követeljük az ötágú vörös csillagot betiltó törvény eltörlését, az ötágú vörös csillag viselésének engedélyezését!" - ez áll egyebek mellett abban a petícióban, amelyet az ATTAC Magyarország indított útjára. A tiltakozást mintegy ötven közéleti személyiség írta alá. Mint arról beszámoltunk, Vajnait a fővárosi Szabadság téren, a szovjet emlékműnél tartott április 4-i megemlékezésen állították elő a rendőrök, mert tiltott önkényuralmi jelképet, ötágú vörös csillagot viselt. Ezután mintegy három órát töltött az őrszobán. Utóbb tiltakozott egyrészt az intézkedés aránytalan volta miatt, másrészt azért, mert méltánytalannak tartotta, hogy olyan jelkép viseléséért kell szankciót elszenvednie, amilyet azok a katonák viseltek, akik kiűzték a nácikat az országból.

A tegnap közzétett tiltakozást szervező ATTAC mozgalom 1998-ban Franciaországból indult azzal a céllal, hogy kikényszerítse a pénzpiacok demokratikus kontrollját, és általában a társadalmi igazságosság érvényesülését. A mostani petíció aláírói között van Gyurcsány Ferenc, Eörsi István író (ő azzal a megjegyzéssel, hogy aláírása nem jelent semmilyen szolidaritást a Munkáspárttal), Gurmai Zita és Herczog Edit szocialista parlamenti képviselő, Tamás Gáspár Miklós és Wirth Ádám filozófus, Krausz Tamás történész, Jancsó Miklós filmrendező. Benyik Mátyás ATTAC-elnök tájékoztatása szerint Medgyessy Péter kormányfőnek, Szili Katalin házelnöknek, Kovács László külügyminiszternek és Kiss Péter kancelláriaminiszternek is elküldték a tiltakozás szövegét.

Az aláírók közül megkérdeztük Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminisztert, aki állásfoglalását azzal indokolta: az ötágú csillagot "arra a politikai téveszmére hivatkozva tiltották be 1993-ban, hogy a vörös csillag maga a szocializmus, a szocializmus pedig ugyanaz, mint a kommunizmus, a kommunizmus ugyanaz, mint a sztálinizmus, a sztálinizmus pedig ugyanaz, mint a fasizmus". Valójában - mondta Gyurcsány - a vörös csillag szociáldemokrata eredetű jelkép, amelynek betiltása oktalan még akkor is, ha azzal a fajta baloldali politikával, amit a csillag jelképez, ő személy szerint nem ért egyet. Leszögezte: az aláírók elítélik a diktatúra minden megnyilvánulását. Hangsúlyozta ugyanakkor: ő a petíciót nem miniszteri tisztségében, hanem baloldali gondolkodóként, közgazdászként jegyzi.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.