Nemzeti konszenzus a Zengőn - az árokásás vége?

"A rendszerváltás óta nem volt ilyen nemzeti konszenzus semmilyen ügyben" - állapította meg Schiffer András jogász, a Védegylet munkatársa a civil szervezetek budapesti sajtótájékoztatóján, ahol ismertették a zengői katonai radarállomás építése ellen tiltakozó kétszázötven ismert személyiség listáját.

Nyílt levelet intézett a Védegylet Medgyessy Péter miniszterelnökhöz annak érdekében, hogy érdemben vizsgálják ki a Zengőre tervezett lokátorállomás alternatíváját. A levelet kétszázötven közismert személyiség írta alá, köztük jobb- és baloldali szimpatizánsok egyaránt, s ez az árokásás végét jelentheti - legalábbis a Zengőn.

"Kezdetben a média a zengői természetpusztítás elleni mozgalmat úgy tárgyalta, mint néhány habókos zöld aktivista játékát, azonban ez a kétszázötven nevet tartalmazó lista új helyzetet teremtett" - mondta Schiffer a Védegylet sikeres aláírásgyűjtési akciójára utalva.

A listán olyan nevek szerepelnek, mint Bodor Ádám író, Dörner György színész, Gothár Péter filmrendező, Gryllus Dániel muzsikus, Grandpierre Attila csillagász, Illés Lajos zenész, Jeles András filmrendező, Kamarás István vallásszociológus, Kornis Mihály író, Makovecz Imre építész, Nagy-Kálozy Eszter színész, Palotai Zsolt Dj, Pelle Andrea ügyvéd, Radnóti Sándor egyetemi tanár, Sára Sándor filmrendező, Síklaky István közgazdász, Szabados György zeneszerző, Szalai Erzsébet szociológus, Szikinger István alkotmányjogász, Tamás Gáspár Miklós filozófus, Török Ferenc filmrendező, Usztics Mátyás színész, Vásárhelyi Mária szociológus és Zelnik József etnográfus�

"Ez a lista egyértelmű üzenetet küld a hatalomnak arról, hogy a környezetvédelem nem mellékes ügy" - jegyezte meg Schiffer, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelek szerint az ökológiai szemlélet összehozhatja a politikai csatatér jobb és baloldalán állókat.

A félelem ne igazgasson

Lehet-e élni olyan országban, ahol a félelmekre rájátszva próbálja a mindenkori kormány rábírni a lakosságot az értékei feladására?! - tette fel a kérdést, majd hozzátette, hogy vannak olyan kulturális és természeti értékek, amelyek védelmét semmilyen fenyegetés hatására nem szabad feladni.

Herbert Tamás patológus, a Civilek a Zengőért munkatársa ehhez hozzáfűzte, hogy az európai Unióban az iparosítás következtében jóval kisebb az érintetlenül hagyott területek aránya, mint nálunk. "Ezért érdemes úgy lépnünk az unióba, hogy a saját értékeinket megvédjük" - mondta.

A Magyarország által követendő példának tekintett országokban ma elképzelhetetlen, hogy katonai lokátort építsenek egy tájvédelmi körzetben, ahol védett növény, a bánáti bazsarózsa állományának 90 százaléka él - olvasható a miniszterelnökhöz intézett nyílt levélben. Az aláírók megállapítják, hogy az ügyben hiányzott az őszinte párbeszéd, és a Honvédelmi Minisztérium csak a titokban meghozott döntések után tartott felvilágosító kampányt.

Demokrácia - elvileg?

"Itt azonban nem csak természeti kérdésekről van szó" - folytatta Schiffer, aki szerint aggályos, hogy a kormányzat áthághat alkotmánybírósági határozatokat, esetünkben a kilencvenes években hozott határozatot, miszerint nem lehet természeti oltalom alá helyezett területet visszaminősíteni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy mivel a Zengőről végleges kormánydöntés még nem született, a zöldek folytatják az aláírásgyűjtést. Az eseményen megjelent Prokopp Dóra, a Filmmúzeum vezérigazgatója, és felhívta a figyelmet, hogy évek óta nem volt rá példa: valódi értékek körül folyó harcban lehet állást foglalni. "A bánáti bazsarózsa egy ilyen érték" - mondta.

Zengőnek több mint száz alternatívája van

"Arra kérjük a miniszterelnök urat, hogy érdemben vizsgáltassa meg, miként lehet a páratlanul értékes Zengő feláldozása helyett más megoldást találni, például a Varsói Szerződés ideje alatt használt több mint száz lokátorállomás egyikén fölállítani NATO-lokátort" - olvasható miniszterelnöknek küldött levélben.

Független szakértői testületet hoznak létre a tárcák

A kormánytól független szakértői testület létrehozásáról állapodott meg a zengői radarállomás építésében érintett honvédelmi, igazságügyi, külügyi és környezetvédelmi tárca vezetője - közölte Gál J. Zoltán kedden.

A miniszterek a megbeszélésen "ismételten megállapíthatták, hogy ebben az ügyben a Medgyessy-kormányra az előző kormány által meghozott döntések végrehajtása maradt" - mondta a kormányszóvivő, hozzátéve: a kabinet célja továbbra is a két egymással egyenértékű, azonos súlyú és jelentőségű érdek, vagyis Magyarország biztonsági érdeke és a környezetvédelmi érdekek összehangolása, harmonizálása.

Közölte: a miniszterek várhatóan még ezen a héten megteszik a testület tagjaira vonatkozó személyi javaslataikat.

"Amíg ezek az elemzések, hatásvizsgálatok le nem zárulnak, addig a Zengőn a lokátorállomás építése szünetel" - jelentette ki a kormányszóvivő, szólva arról is, a négy miniszter megállapodott abban, hogy a kérdésben találkozót kezdeményeznek a jelentősebb magyarországi zöld szervezetekkel.

(MTI, NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.