Frunda védi a "Wass Albert-maraton" szervezőit

A Maros megyei prefektusnál tiltakozott Kelemen Atilla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei elnöke amiatt, hogy a helyi rendőrség eljárást indított a Wass Albert-felolvasómaraton szervezői ellen - közölte az Erdélyi Krónika. A lap szerint Frunda György ügyvéd és szenátor vállalná a rendezvény szervezőinek jogi képviseletét.

Mint a lap írja, Kelemen Atilla kedden nyújtotta be tiltakozását Ovidiu Natea prefektusnál. Az RMDSZ-es megyei elnök felháborítónak és antidemokratikusnak tartja, hogy a rendőrség hivatalból eljárást indított a Wass-felolvasómaraton szervezői és résztvevői ellen. A Krónikának adott nyilatkozatában döbbenetét fejezte ki amiatt, hogy a rendőrség az 1989 előtt gyakorolt, szomorú emlékű megfélemlítési módszereket próbálja ismételten bevetni.

"Míg Wass Albert könyveit világszerte szabadon forgalmazzák, addig szűkebb pátriánkban még mindig léteznek olyan erők, amelyek megpróbálják kijátszani a nemzetiségi kártyát" - mondta Kelemen, aki szerint "jogállamban nem fordulhatna elő, hogy irodalmi esteket figyeltessenek, szervezői és résztvevői ellen pedig eljárást kezdeményezzenek".

Natea prefektus - a román kormány megyei képviselője - megígérte az ügy tisztázását.

Frunda György, a Wass Albert rehabilitációját felvállaló egyik ügyvéd (az RMDSZ szenátora) a lapnak elmondta: a román bűnügyi perrendtartás szerint, ha valaki feljelentést tesz a rendőrségen, akkor ennek az intézménynek kötelessége előzetes eljárást folytatnia. Ennek alapján a hatóságok megállapítják, hogy van-e ok a bűnügyi eljárás beindítására.

"Véleményem szerint azok az emberek, akik felolvastak Wass Albert műveiből, semmiféle bűncselekményt nem követtek el. Ellenkezőleg: elismerés, gratuláció jár nekik, azért, amit tettek. Attól függetlenül, hogy Wass Albertet elítélték, ő a romániai magyar irodalom és az összmagyarság egyik kiemelkedő írója marad" - mondta a szenátor. "Nem hinném, hogy meghurcolnák őket, de bármi is történjék, segítek rajtuk" - hangsúlyozta Frunda.

A felolvasómaratont szervező Erdélyi Magyar Ifjak részéről Nagy Botond egyetemi hallgató emlékeztetett a 2002/31-es sürgősségi kormányhatározatra, amelynek alapján bűncselekménynek számít az idegen- és fajgyűlölő rendezvények szervezése. De utalt e rendelet egyik cikkelyére is, amely kimondja: ha a kultúra érdekében tartanak rendezvényeket, azok nem minősülnek bűncselekménynek.

Tizenkilenc Kárpát-medencei és észak-amerikai helyszínen tartottak a múlt hét végén 24 órás felolvasómaratont Wass Albert műveiből. A szervező Erdélyi Magyar Ifjak és a Kárpátok Népe Egyesület az író rehabilitálását és műveinek a tantervbe való felvételét kívánja elérni.

A cegei származású írót 1946-ban a kolozsvári népbíróság ítélte halálra háborús bűnösként azzal a váddal, hogy 1940-ben az Észak-Erdélybe bevonuló magyar csapatoknak parancsba adta egy ortodox pap családjának és néhány románnak a kivégzését. A vádlott nem volt jelen a tárgyaláson, az Egyesült Államokba menekült, ahol tisztázta magát a hamis vád alól.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.