Kártérítés szélerőműzajért

Magyarországon első ízben ítélt meg a bíróság kártérítést egy szélerőművet üzemeltető társaság ellen, a környéken lakók javára, zajártalom és az ingatlanok értékcsökkenése miatt.

A Fejér megyei Kulcs község határában, a Radicsai-dűlőn, a Duna partjához közeli dombon 2001-ben adták át azt az ötven megawattos létesítményt, amely az ország első, nem kísérleti jellegű, elektromos áram előállítására szolgáló szélerőműve volt. Ez előtt csak a Veszprém megyei Inota határában állítottak fel hasonló szélkereket, de a Bakonyi Erőmű Rt. létesítménye csak kísérleti célt szolgál. A kulcsi határban álló szélerőmű azonban nem lakatlan területen épült, mint az inotai: közvetlen szomszédságában több üdülő- és lakóingatlan áll. Az itt élők többször panaszkodtak a szélkerék keltette zajra, és jogi úton kértek kártérítést a szélerőművet üzemeltető Első Magyar Szélerőmű Kft.-től.

A német-magyar cég képviselői arra hivatkoztak, hogy a szélkerék által keltett zaj alatta marad a szabványokban előírt határértékeknek. A Dunaújvárosi Bíróság azonban első fokú, nem jogerős ítéletében a szakértői vizsgálatok alapján azt állapította meg, hogy bár a zajterhelés nem lépi át a szabványban meghatározott mértéket, a környéken lakók folyamatosan érzékelik a szélkerék által keltett monoton kattogást. Ezért a bíróság a "szükségtelen zavarás" mint jogellenes magatartás alapján indokoltnak látta kártérítés elrendelését. A kulcsi szélerőmű nyolcszáz méteres körzetében élő kilenc család számára ingatlanaik 2001-ben érvényes forgalmi értékének tíz százalékát kitevő kártérítésre kötelezte a kft.-t.

A környéken, így a szomszédos Rácalmáson újabb szélerőművek építését tervezik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.