A Budapesti Operabál története

Az Operabál elnevezése és szervezési eljárása mintaoltalom alatt áll. Az Országos Találmányi Hivatal M9600137 szám alatt lajstromba vett védjegy elsőbbségének dátuma 1996. január 17.

Az Operabálhoz kapcsolódó kizárólagos jogokat jelenleg a Budapest VI. ker., Andrássy út 22. szám alatti BOAVI Kft. gyakorolja.

A Budapesti Operabál története 1886. március 2-ig nyúlik vissza, mikor már a köz javára rendeztek összejöveteleket az arisztokrácia és a pénzvilág prominensei, mintául véve az uralkodói udvar hasonló alkalmait. A budapesti Operaházban a századforduló idején szinte havonta tartottak Operabált, minden esetben jótékonysági céllal. E bálok legtöbbje azonban nem volt teljes, a nézőteret nem kapcsolták be a tánchelyek közé. Sokak számára az Operabál egyenlő Béccsel, a bécsi zenével, bájjal és az ünnepélyes fesztiválok időtlen osztrák tradíciójával. A bécsi mintára először az első világháborút követően, 1934-ben szervezett újra Operabált az akkori Budapesti Operabarátok Egyesülete, melyen Lehár Ferenc vezényelt. A második világháborút követően ugyan számos rendezvénynek adott otthont az Opera épülete, de közadakozási céllal, saját nehéz anyagi helyzetén segítve, új tradíciót teremtve az 1996-os bál volt az első alkalom.

Az Operabál országos hatású fővárosi rendezvény, amely formája és jellege alapján a világban egyedülálló. A 62 év szünet után először 1996. február 17-én megrendezett Operabál műsorában fellépett Montserrat Caballé és ismert magyar operaénekesek, valamint részt vettek a bálon olyan hírességek, mint például Ornella Muti és Sascha Hehn is. A színpad és a nézőtér táncparketté alakított hatalmas területén 160 elsőbálozó nyitotta meg keringővel a bált. A vacsorát a Gundel étterem kínálta a báltermi páholyokban valamint a különböző stílusokban feldíszített különtermekben. A szabad italfogyasztáshoz az italokat a Zwack Unicum szolgáltatta. Az Operaház más-más helyszínein a bál vendégeit különböző műsorokkal és programokkal szórakoztattuk. Vendégeink kipróbálhatták szerencséjüket a kaszinóban, volt tombola értékes nyereményekkel, és bálkirálynő-választás.

Az 1997-es bál sztárvendége Jevgenyij Nyesztyerenko, orosz basszista, Kelen Péter Kossuth-díjas tenorista, háziasszonya pedig Rost Andrea volt.

1998-ban az Operabál február 21-én került megrendezésre. A műsor gerincét - Lehár Ferenc halálának 50. évfordulója alkalmából - Lehár-operettrészletek, -keringők képezték, amelyeket a magyar operaénekes sztárok mellett a bécsi Staatsoper örökös tagjai, Walter Berry és Heinz Zednik adtak elő, akik éjfél után igazi meglepetéssel szolgáltak: saját zenekaruk kíséretében valódi "heuriger"-dalokkal bécsi hangulatot teremtettek az Ybl-palotában.

Az 1999. február 13-án, 4. alkalommal megrendezésre került Budapesti Operabál mottója: "Oszkár tudja". A műsor Verdi Álarcosbálja köré szerveződött, egy eredeti maszkabál várta a bál vendégeit. Fellépő művészként Kertesi Ingrid, Rácz István, Mark Janicello vettek részt többek között a bálon.

Az évezred utolsó Operabálja 2000. március 4-én került megrendezésre. Ezúttal a millenniumi év alkalmából egy igazi magyar bált rendeztünk. A 64 pár nyitótáncos, a műsorban résztvevő művészek eredeti díszmagyarban jelentek meg. A műsorban - a meghívott sztárvendégek, Pitti Katalin, Miller Lajos, Kukely Júlia, Daniel Munoz, Fonyó Barbara - előadásra kerültek operaáriák és eredeti magyar táncok, mint a palotás és a csárdás, a Magyar Nemzeti Balett.

Az új évezred első Budapesti Operabálja 2001. február 24-én volt, amikor is az operairodalom egyik legnagyobb óriására emlékeztünk, halálának 100. évfordulóján. Az Operabál Giuseppe Verdi műveinek felidézésére vállalkozott. Vendégeink a mantuai herceg udvarába érkeztek meg, ahol a mantuai herceg fogadta a báli közönséget Violetta és Luna gróf társaságában. Fellépőként Fonyó Barbara, Berkes János, Lasse Sagen, González Mónika és Fekete Attila volt látható.

A 2002. február 16-i Budapesti Operabálon az olasz művészetet hívtuk segítségül. Az operadíva, Katia Ricciarelli, aki mögött 30 éves világkarrier áll, és Patrizio Buanne táncdalénekes, akire ezután vár sok sikeres év, voltak vendégeink.

2003. március 1-jén Franciaország volt az Operabál vendége. Mind a műsor, mind az ételsor francia mintára készült. Díszvendégként részt vett a bálon többek között Medgyessy Péter magyar miniszterelnök és Raymond Barre volt francia miniszterelnök is. A bál sztárvendégeként a francia filmművészet királynője Catherine Deneuve fogadta el meghívásunkat és nyitotta meg a bált Görgey Gábor miniszterrel együtt, egy keringővel.

A nyitótáncosok Berlioz: Rákóczi Indulójára vonultak be. A T-Systems Év Hangja énekverseny győztesei Gál Erika és Keszei Borbála Berlioz Carmenjéből és Gounod Rómeó és Júliájából énekeltek áriákat.

A több mint 2500 vendég több helyszínen különböző stílusú tánczenékre szórakozhatott hajnalig.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.