EU-zászló: hány csillag lesz a bővítés után?

Tizenkét csillagos zászló

Az örök kérdés: a bővítés után is marad-e a tizenkét csillag az EU-zászlón? A válasz természetesen igen - sőt a kérdés is értelmetlenné válik, ha belegondolunk, hogy az uniónak már most tizenöt tagállama van, a lobogóra mégsem pingáltak újabb három csillagot.

De miért éppen tizenkettő? A tizenkettes szám hagyományosan a tökéletesség, a teljesség és az egység szimbóluma; emellett az év is tizenkét hónapból áll, és ennyi órát ábrázol az óra számlapja. A kör szintén az egységre utal. A kék alapon tizenkét aranycsillag így nemcsak az Európai Unió, hanem - szélesebb értelemben - az európai egység, az európai népek közötti harmónia jelképe.

A zászló története egészen 1955-ig nyúlik vissza. Bár akkor még csak az Európai Szén- és Acélközösség létezett (lásd az Európa-napnál), benne mindöszsze hat tagállammal - egy másik szervezet, az Európa Tanács (ET) már évek óta foglalkozott az emberi jogokkal és az európai kultúrával. Hosszas vita után végül az ET fogadta el a tizenkét csillagos jelképet, és később más európai intézményeket is e szimbólum átvételére biztatott. Az Európai Unió állam- és kormányfői csupán az 1985-ös milánói EU-csúcson hagyták jóvá a zászlót, mint uniós lobogót, amelyet így 1986 óta használnak az egész kontinensen.

S akkor jött Rem Koolhaas, és alaposan felkavarta az állóvizet. A holland építész két évvel ezelőtt meglepő ötlettel állt elő: a bővülő Európában a tizenkét csillagos jelképet új zászlóval kellene felváltani. Koolhaas negyvenöt függőleges csíkból komponált lobogót alkotott, benne a tagállamok nemzeti zászlóinak színeivel.

A vonalkódnak csúfolt mű bírálatok kereszttüzébe került, annak ellenére, hogy a sztárépítész nem magától rukkolt elő a javaslattal. Az Európai Bizottság hívott össze tizenkét (!) európai gondolkodót - köztük Umberto Eco írót és Nicolas Hayeket, a Swatch márka megalkotóját - annak megvitatására, miként lehetne vonzóbbá tenni Brüsszelt, mint Európa fővárosát (ez igencsak ráférne). A bizottság a végén közleményben volt kénytelen tudatni: az EU-zászlót nem kívánják lecserélni.

Örömóda

Az Örömódát ugyancsak 1985-ben választották az EU állam- és kormányfői az unió himnuszának, bár náluk is "gyorsabb" volt az Európa Tanács, amely már 1972-ben európai himnuszszá nyilvánította Ludwig van Beethoven világhírű művét. Az 1823-ban megalkotott IX. szimfónia utolsó tételéből származó betét Friedrich von Schiller (1785-ben írt) Örömódáját zenésíti meg.

Az EU a világhírű karmestert, Herbert von Karajant kérte fel arra, hogy készítsen három (zongorára, fúvós hangszerekre és teljes zenekarra hangszerelt) változatot. A mű így szavak nélkül, a zene nyelvén szól Európa alapértékeiről, a szabadságról, a békéről és a szolidaritásról. Az önállóságukat örökké féltő tagállamokat gyorsan megnyugtatták: az Örömóda nem helyettesíti a nemzeti himnuszokat.

Európa-nap

Az Európa-napot - szintén egy 1985-ös döntés alapján - az egész unióban május 9-én tartják. 1950-ben Robert Schuman francia külügyminiszter ezen a napon tette közzé nyilatkozatát, amely arra szólította fel Franciaországot, Németországot és más európai államokat, hogy egyesítsék szén- és acéltermelésüket. Az európai integráció kezdetének azóta is a Schuman-nyilatkozatot tekintik, amelyet egyébként tettek is követtek: egy évvel később, 1951-ben létrejött az Európai Szén- és Acélközösség (ezután 1958-ban már az Európai Gazdasági Közösség megalakulása következett).

Május 9-én nemcsak az EU-ban, hanem Magyarországon is megtartják az Európa-napot. Mindenféle rendezvényekkel és ünnepségekkel igyekeznek a gyakorlatban is megvalósítani az unalomig ismételt szlogent: Európát hozzuk közelebb a polgárokhoz!

Európa jelmondata

Ez a legújabb találmány, amelyet az EU-alkotmány - Európai Konvent által kidolgozott - tervezete tartalmaz. E szerint az unió jelmondata: Egység a sokféleségben (vagy ha úgy tetszik: sokszínűségben). Íme az új mottó az EU hivatalos nyelvein:

Angolul: United in diversity
Dánul: Forenet i mangfoldighed
Finnül: Erilaisina yhdessä
Franciául: Unie dans la diversité
Hollandul: Eenheid in verscheidenheid
Németül: In Vielfalt geeint
Olaszul: Unita nella diversita
Portugálul: Unida na diversidade
Spanyolul: Unidos en la diversidad
Svédül: Förenat i mangfalden

Már csak az nem világos, mire használják majd e fantáziadús szlogent - ha egyáltalán elfogadják végre az unió alkotmányát.

Euró

Mára az euró jelképe is az EU egyik legismertebb szimbólumává vált. Amikor Brüsszelben az 1990-es évek közepén elhatározták, hogy a - születőben lévő - közös pénznek "névjegyet" keresnek, még csak annyit tudtak, hogy esztétikus, könnyen felismerhető és kézzel is gond nélkül leírható jelre van szükség. Pályázatot írtak ki; harminc vázlat készült, ebből tízet teszteltek a fogyasztók körében. A két döntősből Jacques Santer, az Európai Bizottság akkori elnöke és Yves-Thibault de Silguy pénzügyi EU-biztos választotta ki a nyertest.

A jelképet a görög epszilon betű ihlette: ez egyszerre utal az európai civilizáció bölcsőjére és Európa kezdőbetűjére. Nem véletlenül került oda a két párhuzamos vonal sem, amely a közös valuta stabilitását hivatott demonstrálni. Az új fizetőeszköz hivatalos rövidítést (EUR) is kapott, amit azonnal bejegyzett a Nemzetközi Szabványhivatal (ISO). Az euróra így a világ valamennyi pénzintézetében három betűvel hivatkoznak - akárcsak annak idején a német márkára (DEM) vagy a francia frankra (FRF). De ki emlékszik már ezekre a pénzekre?

Jelképek áttervezése - határok nélkül

A csillagok szaporítása igazán nem lenne újdonság. Az Egyesült Államok zászlóján - a bal felső sarokban - ma például ötven csillag látható, ami a kezdeti tizenháromhoz képest tekintélyes növekedés. Az amerikai lobogót 1777-es megalkotása óta összesen huszonhétszer változtatták, huszonötször azért, hogy újabb és újabb államok csatlakozása miatt további csillagokat tegyenek rá. A nemzeti jelképekkel amúgy is sok gond lehet. Mint a BBC emlékeztet rá, Dél-Afrikában az apartheid 1994-es megszűnése után hétezer javaslat született a soknemzetiségű, "szivárvány ország" új zászlajára.

A javaslatok némelyike mellett állítólag Rem Koolhaas vonalkódos EU-lobogója ultrakonzervatívnak hatna.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.