A Czeizel-per és egy ügy vége

Az elsőfokúnál jóval enyhébb, 200 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a Fővárosi Ítélőtábla Czeizel Endrére az örökbefogadási ügyben. Több más érintett korábbi büntetését is enyhítették. Az ítélet jogerős.

Tíz év körüliek lehetnek már azok a gyerekek, akiket az 1996-ban kipattant hírek szerint szüleik úgy adtak örökbe külföldre, hogy pénzt is elfogadtak. Ők azt állították, csak a költségeik fedezésére. Az örökbeadás felől tegnap született meg a jogerős ítélet. Czeizel Endrét bűnösnek mondták ki ugyan, de bűnsegédként összesen kétszázezer forint pénzbírságot szabtak rá ki.

Az első híradások az amerikai sajtóban 1996 nyarán jelentek meg; ezek szerint a magyar származású, amerikai állampolgár Gáti Mariann ellen eljárás indult adócsalás gyanúja miatt. A hatóság azt vélelmezte, hogy Gáti 1994 óta számos terhes nőt utaztatott az USA-ba, a megszületett csecsemőket pedig pénzért adta az örökbe fogadó szülőknek. Ez az Egyesült Államokban önmagában nem számított bűncselekménynek, csakhogy Gáti ezután állítólag nem fizetett adót. Ez szúrt szemet az adóhivatalnak. A kaliforniai hatóságok több magyar vonatkozású iratot foglaltak le Gátinál; így azt a faxot is, amelyet Czeizel Endre egykori munkahelyéről, az Országos Közegészségügyi Intézetből (OKI) küldtek a "gond nélkül örökbe adható csecsemők szüleiről".

Az eset kapcsán Magyarországon is eljárás indult. Vádlottak padjára került többek között Czeizel Endre, a genetikus titkára, Merhala Zoltán, valamint Rózsa Béláné, a külföldi örökbeadásokat lebonyolító Gáti édesanyja is. Megvádolták a gyermeküket pénzért örökbeadókat is. Ehhez az ügyhöz kapcsolták az elsőfokú eljárásban azt az esetet, ahol egy magyarországi, pénzért történt örökbeadás kapcsán emeltek vádat. Ebben bűnsegédlettel vádolták meg Körmendy-Ékes Juditot, az ORTT akkori elnökét, aki a vád szerint még ügyvédként működött közre az örökbefogadásban. Czeizel és társai kezdettől tagadták bűnösségüket. Annál is inkább, mint- hogy szerintük bűn sem történt. Czeizel a bíróságon azt mondta, hogy a vádiratban megjelölt édesanyák egy részével nem találkozott, egyes esetekben pedig Magyarországon történő örökbefogadással zárult az ügy. Egyébként pedig büszke arra, hogy az örökbeadások révén sok emberen segíthetett.

A Fővárosi Bíróság tavaly hirdette ki az elsőfokú ítéletet. A nem jogerős döntés szerint 1994 és 1996 között több terhes nő szült, illetve adta örökbe különböző összegért gyermekét az Egyesült Államokban. Az események irányítója Gáti Mariann volt. Édesanyja toborozta hirdetések útján a terhes anyákat, intézte útlevélügyeiket és repülőjegyüket, ő biztosította szállásukat, és tartotta a kapcsolatot lányával, aki az utasításokat adta. Czeizel és titkára bűnsegédként működtek közre a jogellenesnek mondott örökbeadásokban. Az elsőfokú bíróság ezek alapján bűnsegédként bűnösnek találta Czeizelt négy rendbeli, Merhalát öt rendbeli és Rózsánét 13 rendbeli, az elkövető nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett emberkereskedelem bűntettében. Czeizelt másfél év, két évre felfüggesztett, Merhalát egy év tíz hónap, három évre felfüggesztett, Rózsánét pedig két év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Az örökbe adó szülő szintén felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A bíróság ugyanakkor Czeizelt három, Merhalát egy vádpontban felmentette. A magyarországi örökbeadás kapcsán az örökbe fogadó szülőket megrovásban részesítették. A bíróság szerint tettük már az elkövetéskor sem volt veszélyes a társadalomra. Körmendy-Ékes ugyanakkor családi állás megváltoztatásának bűnsegédjeként három hónap, egy évre felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

A büntetőpert másod fokon a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalta, ahol Czeizel Endre az utolsó szó jogán tagadta, hogy megállapodott volna az örökbefogadásokat Egyesült Államokba szervező Gáti Mariannal, hogy tőle több ezer dollárt kapott volna az örökbeadásokért, illetve, hogy megadta volna a nő telefonszámát terhes asszonyoknak. A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön kihirdetett jogerős döntésével jelentősen enyhítette az elsőfokú ítéletet. Czeizel esetében csupán egy vádat látott bizonyítottnak, azt, hogy 1996-ban a külföldi örökbeadás lehetőségéről tájékoztatott egy kismamát, akit titkárához irányított. Ezek alapján kapott 200 ezer forint pénzbüntetést. A többi vád alól felmentették. Az ítélőtábla ezenkívül többek esetében is felmentő rendelkezést hozott, s csökkentette Merhala és Rózsáné első fokon kiszabott felfüggesztett szabadságvesztésének tartamát is. Egy örökbe adó szülőt felmentett. Az indokláskor a bíróság egyebek mellett kitért arra, hogy az elkövetett cselekmények idején változtak a jelen ügyre vonatkozó jogszabályok. A családjogi törvény 1995-ös módosítását megelőzően lényegesen liberálisabbak voltak a külföldi örökbeadás szabályai is.

Az ítélőtábla egyébként több ponton is módosította az elsőfokú tényállást; így mellőzte azt a megállapítást, hogy Czeizelék tisztában voltak azzal, hogy a külföldre jogellenesen örökbe adott gyermekek "láthatatlanok" maradtak a magyar hatóságok előtt. Továbbá a tábla szerint az sem állapítható meg, hogy a vád tárgyává tett esetekkel összefüggésben Czeizel, illetve Merhala pénzt kapott volna. A bíróság ugyanakkor nem fogadta el azt az érvelést, hogy Gáti és Czeizel nem egyezett meg semmiben, továbbá, a bíróság szerint a kismamáknak a genetikus adta meg Gáti telefonszámát. A tábla a magyarországi örökbeadás kapcsán megállapította a cselekmény elkövetését, azonban Körmendy-Ékes Judittal szemben szükségtelennek találta a büntetés kiszabását, ezért őt megrovásban részesítette. A jogerős döntéssel pont került az örökbeadási ügyek végére.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.