Nyitott kérdések a Kondor-ügyben

A rádió elnökének múltjáról hetek óta egy állítás egy tagadással áll szemben. A Népszava szerint Kondor ügynök volt - Kondor szerint a Népszava hazug. A feltételezett perdöntő bizonyítékok egyelőre nem hozzáférhetők.

A Népszabadságnak több történész is úgy nyilatkozott, hogy az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában (ÁSZTL) megtekinthető, Kondor Katalinra vonatkozó "6-os karton" adatai további iratok létezését valószínűsítik. A Kondorról kiállított karton másolatát szeptember 26-án közölte a Népszava. A dokumentumon az olvasható, hogy a Magyar Rádió Rt. elnöke 1974-től 1983-ig a III/II-B alosztály titkos megbízottjaként tevékenykedett. A közrádió elnöke által felfogadott nemzetbiztonsági szakértő, Bálint László azt állítja, hogy a karton léte csak azt bizonyítja: Kondort az állambiztonsági szolgálat nyilvántartásba vette. Kondor Katalin érintettsége csak akkor lenne bizonyítva, ha a karton mellett lenne beszervezési nyilatkozat, vagy az ügynök által készített jelentés, esetleg a "szolgálatért" felvett juttatást bizonyító irat. Ilyenek most nem láthatók.

A 6-os kartonon feltüntetett 222/662 naplószám alapján azonban elvileg végig lehetne követni az irat sorsát. A karton jelez egy B-135026-os, valamint egy H-59742 számon iktatott dossziét. Ezek előkerülésével pont is kerülhetne az ügy végére. A dossziék tartalmazhatják a hálózati személyek jelentéseinek első példányait. Kenedi János történész szerint, ha ez esetleg nincs meg, a második, a harmadik és a negyedik példány akkor is megtalálható. Ennek a mozzanatnak azért van különös jelentősége, mert hatos kartont nemcsak beszervezett, hanem az ügynöki tevékenységre csak kiszemelt személyek nevére is kiállítottak az állambiztonságiak. Sikertelen beszervezés esetén viszont munkadossziét nem nyitottak, és a 6-os karton hátulján nem tüntették föl a beszervező tisztet. A szóban forgó ügyben az ÁSZTL által kiadott másolat viszont megnevezi a beszervezőt, Sz. Béla századost. Továbbá, a lapunk által megkérdezett szakértők véleménye szerint csaknem egy évtizeden keresztül aligha pihenhetett volna használaton kívül 6-os karton, mert előbb-utóbb kiselejtezték volna az állambiztonságiak.

Ahhoz, hogy az eddig felvetett nyomokon haladva tisztázni lehessen a Kondor ügynökmúltjára vonatkozó állításokat, el kell dönteni, hogy Kondor Katalin közszereplő-e. Ha nem az, akkor hiába vannak meg például a dossziészámok, maguk a dossziék nem hozzáférhetők. Kondor úgy nyilatkozott, hogy nem közszereplő, de felhatalmazást adott a levéltárnak, hogy nyilvánosságra hozza a vele kapcsolatos dokumentumokat.

A 6-os karton így tehát hozzáférhető, de mivel a közrádió elnöke nem tartja magát közszereplőnek, felhatalmazása ellenére más dokumentumot nem adhatunk ki - tájékoztatták lapunkat az ÁSZTL-ben arról, hogyan értelmezik Kondor szavait. Mások úgy érvelnek, a III/III-as ügynökökről szóló átvilágítási törvény felsorolja a közszereplők egy részét - így a Magyar Rádió mindenkori elnökét is -, ezért a Kondor-iratok kutathatóak lennének. A kérdés jogérvényes eldöntéséhez azonban bíróság előtt kell megtámadni a rádió vezetőjének nyilatkozatát. Ezt eddig senki nem tette meg.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.