Az amerikai elnök sebezhetetlen kocsija

Óriási szenzációt keltett a brit fővárosban a szerdán Londonba érkezett George Bush amerikai elnök egyszerűen csak guruló erődnek nevezett páncélozott kocsija.

A Statecoach-nak nevezett, Cadillac márkájú, teljesen páncélozott szalonkocsi gyártása során alkalmazott technológia államtitok. A teljes egészében páncélozott kocsi tetejét is erős fémburkolat fedi, amely a szakemberek szerint még akkor is védelmet nyújtana az elnöknek, ha a járművet netán vállról indítható rakétával lőnék.

A gépkocsi belsejében - bármilyen előre nem láthatott eseményre felkészülve - három adag, az elnök vércsoportjával megegyező donorvért őriznek. Az elnöki kocsi mindegyik ablaküvege rögzített, leereszteni nem lehet. A kocsi egyébként - amennyiben ülnek benne - kívülről nem nyitható. Az ajtókon elhelyezett fogantyúk pedig arra szolgálnak, hogy a biztonsági szolgálat emberei beléjük kapaszkodhassanak.

Bush elnök gépkocsijának kerekeit olyan különleges, páncélborítással megerősített gumiköpenyekkel szerelték fel, hogy a kocsi meg akkor is óránkénti 100 kilométeres sebességgel képes haladni, ha a köpenyek megsérülnek. Az elnöki limuzin könnygázgránátokkal, valamint az esetleg becsempészett rávezető rendszereket érzékelő elektronikus berendezésekkel is fel van szerelve.

Ez még nem minden: az elnöki konvojban ugyanis - a terroristák megtévesztésére - ott van a szuperautó megtévesztően pontos mása is. Állítólag ebben foglal helyet az "atomtáskára" vigyázó tiszt, aki a stratégiai nukleáris rendszerek indítókulcsait őrzi.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.