Miért vonzó Eger?

Kinek jut ma eszébe, hogy Egerről útikönyvet írjon? Vajon nem tudunk már mindent a hevesi megyeszékhelyről? Ki ne emlékezne az osztálykirándulásokra, az általános iskolai kötelező olvasmányra? S ki ne hallott volna az egri bikavérről?

Nos, Kovács András István jól tette, hogy megírta a Borkultúra sorozat második kötetét is Eger és a Bükk címmel, mindössze néhány hónappal azután, hogy a Balaton és vidéke megjelent. Eger ugyanis jóval többet nyújt annál, mint amennyit a köz sejteni vél. Ellentétben például barokk városainkkal, az itteni épületek nem a stílus németes jegyeit, hanem itáliai sajátosságait viselik magukon. A városkép egyedülállóan egységes. Ráadásul Eger fürdőváros, diákváros, és a finom borok városa is.

Az új útikönyvsorozatnak pedig ez a vezérfonala. Miért ne kóstolgathatnánk jófajta nedűket, miközben a környék nevezetességeit is megismerjük? Magunkba szívhatjuk a pincék illatát éppúgy, mint a vidék hangulatát. A könyv gazdagon és nagyon szépen illusztrált, szövege, szerkezete pedig arra ösztönzi a megátalkodott otthonülőket és a makacs antialkoholistákat is, hogy azonnal kezükbe vegyék a vándorbotot, keresztül-kasul bejárják a város ódon utcáit, megkapó környékét, s végigízleljék a táj borait.

A szerző ügyesen keveri a történelmi áttekintést, az útleírást a borászattal, a borkóstolás fortélyaival és a borismeretekkel. Nemcsak autósoknak, biciklistáknak, kirándulóknak kínál könnyen bejárható, szőlők közt kanyargó útvonalakat, nemcsak éttermeket és fogadókat ajánl, ahol biztosra mehetünk, hanem pontos képet ad a környék borászatáról, az itt termő szőlőfajtákról. Sőt azt is megtudhatjuk, milyen pohár illik a kóstoláshoz, a fehér- vagy vörösborhoz, és miért.

Megismerkedhetünk a sztárborászokkal és a tehetséges kezdőkkel. A pincészeteket teljesítményük, vagyis boraik és a látogatóknak kínált szakmai információ szerint értékeli a könyv. Az értékelés független és elfogulatlan. A borokat, vendéglátóhelyeket a kötet írója kipróbálta, saját tapasztalata alapján felelősséggel - és persze ellenőrizhetően - ajánlja. (Tudex, 256 oldal, 3400 forint)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.