A bővítések sem segítenek

Két tanteremből álló könnyűszerkezetes épület készült el a napokban Göd egyik iskolájának udvarán, éppen időben ahhoz, hogy zökkenőmentesen kezdődhessen az új tanév. Az évek óta növekvő lélekszámú és 1999-ben várossá lett Göd két általános iskolája már a kilencvenes évek közepén szűknek bizonyult. 1997-ben ezernyolcvanöt tanulója volt a két oktatási intézménynek, és hogy a tanítás feltételein javítsanak, a felsőgödi Németh László Általános Iskolát egy új szárnnyal bővítették.

Amíg a felsőgödi iskola gondjai átmenetileg megoldódtak, az alsógödi részen lévő Huzella Tivadar Általános Iskola került kritikus helyzetbe. Az egyébként is sürgető iskolabővítést szülői petíciók és ultimátumok gyorsították meg, mígnem tavaly ősszel elkészült a kilencszázhúsz négyzetméter alapterületű, nyolc tantermes új szárny, és azzal együtt a régi iskolaépület felújítása is. A közel száztizenötmilliós beruházás révén ötszázhetvennél több általános iskolás tanulási feltételei változtak meg. Az új épületszárny elkészülte egyelőre ott is megoldotta a gondokat.

Időközben azonban a Németh László iskola - 1996 óta alapfokú művészetoktatási intézmény is - kinőtte kibővített épületeit is. Amíg fél évtizeddel korábban - tehát a bővítés idején - ötszáznegyven gyerek tanult ott, az idén a létszám elérte a hétszázhatvanat. Amellett, hogy a művészeti oktatáshoz háromszáznegyven gyereknek kell helyet biztosítani, már szűknek bizonyult a tornaterem és az ebédlő is. Ráadásul a most kezdődő tanévben eggyel növekszik a tanulócsoportok száma: három nyolcadik osztály végzett, és négy első osztály indul. A gyerekek elhelyezésére több elképzelés is felmerült, többek között kihelyezett osztály indítása a helyi művelődési házban, de átmeneti megoldásként a képviselő-testület egy könnyűszerkezetes úgynevezett Forfa-épület felállítását határozta el. Az újabb épületbővítés tervét eleve elvetették, mivel erre már hely sem lenne.

Az elmúlt fél évtized alatt egyötödével megnőtt - és feltehetően tovább növekvő - tanulólétszám megnyugtató elhelyezésére szolgáló végleges megoldást már tavaly, az új képviselő-testület alakuló ülésén körvonalazta a város polgármestere, Sándor István. A város első embere az önkormányzat egyik legfontosabb feladataként egy új iskola megépítését említette. Ennek az intézménynek azonban az alapfokú mellett a középfokú oktatásnak is helyet kellene adnia, vagyis létre kell hozni egy középiskolát is a tizenötezres lélekszámú Gödön. Pinczehelyi Tamás alpolgármester szerint is mindenképpen szükséges az új iskola: fel kell készülni a további betelepülésekre, a város területén épülő lakópark benépesülésére és a környékről bejárók számának növekedésére.

Az elképzelések egy kétszer tizenkét tantermes intézményről szólnak, amelyhez sportcsarnok és uszoda is tartozik. Az épület egy nyolcosztályos középiskolának adna helyet, amelyben gimnáziumi és szakközépiskolai oktatás is folyna. Amíg a gimnázium az idegen nyelvek és a számítástechnika oktatására helyezne súlyt, a szakközépiskola idegenforgalmi szakképzést nyújtana. Mindez, úgy tűnik, egyetértésre talál a gyermekeik révén érintett szülők körében is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.