Nyárfavágás Erzsébeten

Elindult a nyárfacsereprogram Pesterzsébeten. A kerületben összeírt, több mint 1200 nyár közül 978-at ítéltek kivágásra egy szakcég javaslata alapján, helyükre 477 más fajtájú fát - például hársat - ültetnek. (Azért nem pótolják mindet, mert a nyárállomány eleve túl sűrű volt). Az első menetben a balesetveszélyes egyedeket vágják ki, szám szerint hetvenhetet, zömük a Vécsey és a Rimaszombat utcai lakótelepeken áll - írja a városrész nevét viselő helyi lap.

A hetvenes években hét-nyolcezer nyárfát ültettek a XX. kerületi lakótelepekre. Elsősorban gyors növekedése miatt döntöttek a szakemberek éppen e fafajta mellett; azóta bebizonyosodott, hogy döntésük többszörösen is hibás volt. Először: a nyárfa, amilyen hamar megnő, olyan hamar elöregszik. Egy harmincéves nyár (már amelyik megéri ezt) már matuzsálemi korúnak számít, lombkoronája szétesik, ágai elszáradnak, majd egyre-másra törni kezdenek. Másodszor: gyökérzete rendkívül szerteágazó, törzse laza szerkezetű, így könnyen a gombák áldozatává válik. Harmadszor pedig: pollenjére sokan allergiásak.

A fákkal - és nemcsak a nyárral - Budapest-szerte komoly bajok vannak. A városban hozzávetőleg félmillió fát tartanak nyilván, ezek nagy része pedig ugyancsak öreg: elmúlt hetvenéves. Az állomány túljutott biológiai teljesítőképessége határán, állapota egyre romlik.

A fővárosi fák kondícióján csak fajta-váltással lehetne javítani - állítják a kertészeti szakemberek. A környezeti ártalmak miatt a korábban megfelelő fajok egyre kevésbé képesek betölteni szerepüket. Új fajtákat kell tehát keresni, olyanokat, amelyek bírják a budapesti klímát, elvannak a tápanyagban szegény, levegőtlen, sós és nehézfémekkel szennyezett talajban. Már eddig sem könnyű a szakemberek dolga, hát még, ha számításba veszik a légvezetékeket, az utcák szűkösségét, a keskeny járdákat.

A kertészek szerint a mostoha körülmények miatt főként az oszlopos növekedésű fajták jöhetnek szóba. A növény emellett lehetőleg legyen hímivarú, vagyis ne teremjen. A nagyvárosokban ugyanis ez több szempontból is kellemetlen: itt van például az Erzsébeten halálra ítélt nyárfa sokaknál allergiát okozó termése.

Budapesten négy fasori fafajtát volna célszerű minél előbb lecserélni: természetesen a nyárfát, aztán a zöldjuhart, a platánt és az öreg akácokat. Ezek ugyanis már nemcsak szenvednek, hanem - kevés kivétellel - balesetveszélyessé váltak.

A Fővárosi Kertészeti (Főkert) Rt. legutóbb kilenc éve hajtott végre nagyobb szabású fajtacserét: a Szilágyi Erzsébet fasorba a régi vadgesztenyék helyére kőriseket ültetett. Ugyanezt a fajtát javasolják az Andrássy úti platánok helyére is. A Főkertnek, amely nagyjából 33 ezer fát gondoz - némi öröm az ürömben: - legalább a nyárfákkal nem kell kínlódnia, a fővárosi tulajdonú, nagy fasorokban ugyanis nemigen nőnek ilyenek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.