Épül a Katona szobaszínháza

Őszre készül el a Katona József Színház harmadik, legkisebb játszóhelye. Az egyelőre névtelen szobaszínház a belvárosi Petőfi Sándor utcai teátrum nézőtéri büféjéből nyílik majd.

Már nem bontanak a munkások, és a vezetékeket is átrendezték a Katona József Színház előcsarnoka alatti pincerészben. Most kezdődnek a gépészeti munkák és a klímaberendezések beépítése. A nyár közepén indult az új játszóhely kialakítása - Nagy Bálint tervezőirodájának elképzelései alapján. - A hely eddig a teátrum jelmez- és kellékraktára volt - mondta lapunknak a Katona ügyvezető igazgatója, Mattyasovszky Bence. A megszűnő tárolók egy részét a műszak korábbi konditermében helyezik el, új helyre költöztetik és megújítják az erőgépeket. A régi jelmez- és kellékraktár válaszfalait már elbontották, és nyolcvanöt négyzetméteres területet alakítanak ki az új színházteremnek.

A háromszázhetven nézőt befogadó "nagyszínház", a maximum kilencvenkilenc székes Kamra után ez a negyvenszemélyes színházterem azért jön létre, hogy a társulat művészi éhségét csillapíthassák - tudtuk meg az ügyvezető igazgatótól. Amikor az intézmény vezetősége döntött a harmadik hely kialakításáról, elsőként a Haris közben található próbaterembe tervezték. De be kellett látniuk, sok szempontból alkalmatlan az a terület (például nincs külön mellékhelyiség, ruhatár, büfé). Kiderült, az egykori raktárak helye megfelelőbb. Mivel a teátrum előcsarnoka alatt van, nem zavarja a nagyszínpadi előadásokat. És még egy érv volt mellette, hogy közös fala van a Katona nézőtéri büféjével. Már tavaly szerették volna levenni a büfében az ezen a falon látható, meglehetősen rossz állapotban lévő iparművészeti alkotást, Hübner Aranka selyemkollázsát. (A mű, amely a nyolcvanas évek elején készült, visszakerült a művészhez.) A fővárosi önkormányzat engedélyét azonban túl későn kapták meg, így a 2002-es nyári szünetben nem volt idő a bontásra. Az alkotás helyére kerül most a szobaszínház bejárata. A hely portálja még elvesz némi területet a büfé falából, a maradék felületen színházi kiállítások lehetnek. Ha jövőre megkapják az önkormányzati felújítási támogatást, átépítik a büfé álmennyezetét is.

A mobilterű szobaszínházat - amelynek kialakítása húsz-huszonötmillió forintba kerül - főleg önerőből építteti a színház, és a kiadások egy részéhez támogatókat keres. Mattyasovszky Bence reméli, idővel a főváros finanszírozza a minimális díszletű és jelmezű, kevés szereplős produkciókat befogadó teátrumot.

A szobaszínháznak még nincs végleges neve és műsorterve, sőt a megnyitó időpontja is bizonytalan. Az biztos, hogy az évad szeptember közepén kezdődik a nagyszínpadon, így ekkorra kell elkészülniük a munkák nagy részével - legalábbis azokon a helyeken, ahol a nézők megfordulnak. Tavasszal Zsámbéki Gábor igazgató és Máté Gábor főrendező bejelentette a társulatnak a játszóhely építését. Kérték a művészeket, jelentkezzenek, akik szívesen dolgoznának itt. Premierkényszer nem lesz, de próbahelyet adnak a vállalkozó színészeknek, rendezőknek. S ha a művészi vezetőség úgy ítéli meg, hogy a produkció megfelelő, akkor bemutatják. És az is elképzelhető, hogy bizonyos előadásokat csak egyszer lehet megnézni, másokat pedig repertoárra vesznek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.