Miért éppen Lenke?

Bizonyára sokan észrevették már a Kosztolányi Dezső tér felé autózva, avagy a 12-es busz megállójában várakozva ezt a feliratot a Bocskai út 31. számú házon: Lenke udvar. Valószínűleg egy pillanatra el is gondolkodtak rajta, miért éppen Lenke. Többnyire azok számára lehet talányos ez, akik túl fiatalok ahhoz, hogy emlékezzenek rá: 1947 előtt a Kosztolányi Dezső teret Lenke térnek hívták, s ezt a női nevet viselte a Bocskai út is. A névadás okát az utcanévlexikonban nem találtam, de a környékbeliek úgy tudják, a terület egykor egy Lenke nevű hölgy birtokában volt, aki azzal a feltétellel hagyta a fővárosra, hogy az itt kialakítandó út és tér neveztessen majdan Lenkének, az ő emlékezetére.

A Lenke udvar egyébként (és a vele egy tömbben épült két társa, a Gellért udvar és a Béke udvar) a harmincas évek elején a környék egyik első háza volt. Két szomszédjával együtt 1931-ben emelték a Fővárosi Alkalmazottak Nemzeti Szövetsége számára.

A Lenke házban még találkoztam olyan lakóval, akinek nagyszülei, Klatsmányiék az első beköltözők közt voltak. A lakók úgymond a keresztény középosztályhoz tartoztak: orvosok, közgazdászok, építési vállalkozók vettek itt 3-4 szobás lakásokat. A ház régi, neves lakói közt említettek egy írónőt, bizonyos Bodornét, és egy Nagy nevű építészt, valamint Bige József zeneművészt.

Emlékeztek még a tervezőre, Martonosi Baráth Lajosra is, aki a harmincas években sokszor megfordult itt. A Bocskai út 29. számú ház (a csúcsával a Kosztolányi térre néző "Gellért udvar") homlokzatán, egy kis márványtáblán még olvasható a neve. A fővárosi alkalmazottaknak épített társasházakat ő tervezte a Bertalan Lajos utcában és a Lágymányosi utcában is. Jellegzetességük, hogy mindegyik "neves" ház lett, bécsi társasházi hagyományok alapján mindegyiket valamilyen "udvarnak" keresztelték. Itt is valóban udvart fog közre a háromszög alakú háztömb, melynek egyik tagja a Lenke udvar. Összesen öt ház határolja a belső kertet - melyben manapság macskák heverésznek -, az előbb említett három épület, és az 1936-37-ben hozzájuk toldott Endre- és Géza-udvar. Az Endre udvart Liber Endre, a híres budapesti polgármester-helyettes tiszteletére nevezték el.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.