Brókerbotrány - személyek és cégek hálója Kulcsár Attila körül

A Fidesz a K&H Equities-ügyben érintettséggel vádolta

Jegesy Andrást, Lamperth Mónika férjét. (Jegesy a K&H Bankot Várkonyi Edit korábbi vezérigazgató-helyettes munkaügyi perében képviseli, jelenleg ez az egyetlen K&H-s megbízása. Jegesy tagadta Rogán másik állítását is, hogy ügyvédi irodájának üzleti kapcsolata volna a szocialistákhoz közel állónak mondott Britton-cégcsoporttal.) Jegesy rágalmazásért feljelentette Rogán Antalt.

Az ellenzéki párt felveti
Medgyessy Péter,
László Csaba (2004 januárjáig) pénzügyminiszter,
Draskovics Tibor 2004 januárjáig kabinetfőnök, majd pénzügyminiszter,
Endrényi Éva vállalkozó (vele kapcsolatban a jobboldali lapok találgatásba kezdtek, hogy barátnője-e Kovács László pártelnök-külügyminiszternek),
Mudura Sándor vállalkozó,
Karl Imre szocialista exképviselő érintettségét;
Botka László, Szeged szocialista polgármestere,
a kőbányai önkormányzat szocialista vezetői,
az MDNP-s politikus Kónya Imre, 
a bevásárlóközpontokat építő nagyvállalkozó Demján Sándor
és üzlettársa, Nyúl Sándor,
Forró Tamás médiasztár-galériatulajdonos,
Pintér Dezső, a TV2 elnöke,
Bleuer István, a Népszava korábbi tulajdonosa,
Börcsök Dezső rendszerváltás előtti képviselő, a lap jelenlegi tulajdonosa,
volt Sláger rádiósok és cégük,
egykori Szerencsejáték Rt.-sek vagy
az utazási piacon hajdan egyeduralkodó IBUSZ-hoz kötődő vállalkozói kör csakúgy, mint
a tőzsdén is jegyzett Synergon s egyes volt vezetői.
Felmerült Gáldi György szocialista képviselő neve az érintettek között. Gáldi, a Pest megyei közgyűlés MSZP-frakciójának tagja, egy személyben látja el a K&H Bank strukturált finanszírozási főosztályának vezetői teendőit, igazgatósági tagként pedig részt vesz az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Rt. munkájában.

Az MSZP szerint:
Áder János,
Kövér Szilárd és
Rogán Antal is személyes kapcsolatban állt, illetve a botrány kirobbanása előtt találkozott a sikkasztással gyanúsított Kulcsárral.
Kulcsár Attilával összefüggésbe hozták
Gyarmati Lászlót, Áder János volt kabinetfőnökét,
Navracsics Tibort, Orbán Viktor jelenlegi kabinetfőnökét,
Wermer Andrást, a Fidesz korábbi kampánytanácsadóját, és
Simicska Lajost. Simicska Lajos az autópálya-építésekért felelős Magyar Fejlesztési Bank elnöki tanácsadója volt. Wermer közleményben cáfolta a híresztelést,
Kertész Balázst, a fővárosi V. kerületi önkormányzat fideszes képviselőjét.

A pénzeltűnéssel összefüggésben megemlítette
a Vegyépszer Rt.-t és
az autópálya-építésekben részt vevő más cégeket, valamint az autópálya-építésben részt vevő egyes cégek számlájáról történt átutalásokban részt vevő eddig azonosítatlan
külföldi, off-shore cégeket.
(Ilyen off-shore cégek például
a delaware-i Lobagola Investment Inc.,
az ír Montrade Establisment Ltd.,
a ciprusi Geometax Holding vagy
a nevadai Balmoral Group Llc.)

Személyek és cégek hálója Kulcsár Attila körül:

Arab pénzfelvevők - Mohamed Abdul és El Abed Hassan: A brókerházból eltűnt kilenc-tízmilliárd forintból több tételben közel 6,2 milliárd forintot vettek fel az Inter-Európa Bank egyik budapesti fiókjában vezetett számláikról, amelyek előzőleg a K & H Equities botránya kapcsán ismertté vált cégek számláiról érkeztek oda. A PSZÁF feljelentésében két másik pénzintézetet, az OTP-t és a Volksbankot is érintettnek tart minden idők legnagyobb magyarországi pénzmosási ügyében, mivel - vizsgálatai szerint - e két pénzintézet ügyfélköre is érintett a pénzmosásgyanús tranzakciókban. (Rendőrséghez közel álló források nem értik, miért került be a "pénzmosási ügyben érintett pénzintézetek" közé a Volksbank. Mohamed Abdul és El Abed Hassan közös pénzváltó cége e pénzintézet ügynöke, ám a két férfi nem használta fel cégét, sem a Volksbankot és az ott vezetett számláit a törvénytelen tranzakciókhoz.)

Kulcsár bejáratos volt a budai Déryné cukrászdában találkozgató üzleti-baráti körbe, amelynek egyik tagja Kerék Csaba, a Britton-cégcsoport magyarországi képviselője. A Kerék ügyvezette Britton Capital & Consulting Kft. Medgyessy Péter kormányfő jó ismerősével, a romániai Mudura Sándorral közösen építette fel a nagyváradi Lotus bevásárlóközpontot, amihez az állami Export-Import Bank Rt. is adott kölcsönt. Kulcsár a Lotus Marketet felépítő romániai cég felügyelőbizottsági tagja volt 2003 elejéig.

Dermo Trade: Kerék Csabát 1996 és 1997 között a Dermo Trade igazgatóságában találjuk; a cégben - amint arról a HVG többször is beszámolt - kétes hírű nagykanizsai olajvállalkozótól kezdve Bartha Ferenc egykori jegybankelnökön (az IEB jelenlegi elnökén), valamint Füzessy Tibor volt titkosszolgálati miniszteren át sokan megfordultak.

Erdős Endre, Kirgizisztán tiszteletbeli konzulja: Kulcsár a rendőrségi vizsgálatok megindulása után Kirgizisztán tiszteletbeli konzuljának gépkocsiján hagyta el az országot.

Erős János, az MFB vezérigazgatója, a kormány delegáltja az Európai Beruházási Bank igazgatóságába. Erős 1995-től1998-ig állt a Kereskedelmi és Hitelbank élén. A K&H felső vezetése 1997-ben a bank privatizálása során szervezett dolgozói részvényjuttatási programot. Az ötszázaléknyi részesedésből a vezetők 3,5, ebből Erős János egymaga 1,5 százaléknyi részvényhez jutott. Erős 50 százalékos, 150 millió forintos kedvezménnyel vehette meg a dolgozóknak járó kedvezményeket a saját javára használva. ta fel). Erős a részvénycsomagot egy nap után adta el a K&H brókercégének 660 millió forintért, majd a pénzt ott hozamgaranciával fektette be a menedzsment más tagjaival együtt. A brókercégnél tartott vizsgálat során felmerült, hogy egyes ügyfeleknek aláírt szerződés híján is fizettek hozamgaranciát, illetve manipulálták a számítógépes nyilvántartást is. A felügyelet ezért büntetőeljárást kezdeményezett 1998 májusában "különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés" gyanúja miatt. Az egyetlen vádlott a brókercég vezérigazgatója lett.

Forró Tamás újságíró-üzletember: az egyik szír gyanúsított a Forró által vezetett Tízezer Kft. számlájára fizetett be 64 millió forintot. Forró szerint ez tagi kölcsön volt, amit visszakapott. Forró Tamás felfüggesztette televíziós tevékenységét, mint fogalmazott, "amíg nem tisztázódik minden az esetleges vagy állítólagos érintettségemmel kapcsolatban, addig a televíziós tevékenységemet felfüggesztem" - közölte az újságíró. Forró Tamás neve is rajta van Kulcsár Attila mintegy 200-as VIP-listáján. 

IFB (később Corvinbank): részt vett az IFB irányításában Kerék Csaba kinevezése idején Fehér Erzsébet, a Pannonplast jelenlegi vezérigazgatója; Huszty András, az erős szocialista kapcsolatairól ismert jelenlegi Malév-elnök; Pál László, a Horn-kormány későbbi ipari minisztere, majd a Mol elnöke, az MVM jelenlegi vezérigazgatója; a bank felügyelőbizottságában helyet foglalt 1994 és 1996 között az MSZP egykori vállalkozói tagozatát vezető Hujber Ottó is. 

Inter-Európa Bank: a Magyar Nemzet értesülése szerint tavaly júliustól az Inter-Európa Bank egyik fiókjából vették fel külföldi magánszemélyek azt a 4-6 milliárd forintot, amelyet a Montrade Ltd. utalt át, s amely a K&H Equitiesnél történt pénzügyi manipulációkból származott. Négy éven keresztül, 2002. április 29-ig ennek a pénzintézetnek volt igazgatósági elnöke Medgyessy Péter miniszterelnök - emlékeztet a Magyar Nemzet.

Kerék Csaba és Kulcsár közös válallkozásai: Kulcsár és Kerék ugyanahhoz a vállalkozói körhöz tartoznak. Az 1999-ben alapított KH Invest Befektetési Tanácsadó Kft.-ben például különböző időpontokban ugyan, de - Kulcsár, Kerék, Nyúl Sándor és Forró Tamás is megfordult.

Kodela László, a MeH humánpolitikai államtitkárság volt vezetője: Kulcsár fényképes állandó kancelláriai belépővel rendelkezett a Miniszterelnöki Hivatalba. Az engedélyt egy évvel ezelőtt állította ki számára Kodela László, a humánpolitikai államtitkárság vezetője. Ezt a részleget Kiss Péter miniszter tavasszal megszüntette, vezetőjét pozíciójából leváltotta.
Kodela - aki a Magyar Nemzet szerint a K&H Equities kiemelt ügyfeleinek listáján is szerepel - azzal indokolta az okmány kiállítását: "Kulcsár Attila, mint az ország második legnagyobb bankjának önkormányzati finanszírozással, EU-projektekkel és közkapcsolatokkal foglalkozó üzletágának ügyvezető igazgatója, az elmúlt években hivatalos minőségben képviselte bankját több olyan tárgyaláson, amelyen az állam különböző intézményeinek képviselői is részt vettek."

Közvetítő cégek: Kulcsár elsősorban két magánszemély, valamint a Tízezer Kft., a Magyar Játékkaszinó Kft., a First Capital Ltd., a Britton Capital & Consulting Kft. és az Earl's Restaurant Bazilika Kft. adatainak felhasználásával hajtotta végre tranzakcióit.

A Synergon Kulcsár által vezényelt felvásárlásában az Esma Spanyol-M Reklámügynökség Kft., a The Montrade Ltd., a First Capital Invest Llc., a Zöldújság Rt., a Magyar Játékkaszinó Kft., a Pacific Traders Co. Ltd., illetve Nyúl Sándor, Mudura Sándor, Kónya Imre, Buruzs Attila és Karl Imre vett részt.

Mészáros János, Kerék Csaba társa a Britton vezetésében: a tanácsadói üzletágból érkezik, 2000-ben és 2001-ben a K&H Bank corporate finance igazgatója, a szintén a Britton tulajdonában lévő Kartonpack elnöke, korábban tagja volt a BKV Rt. felügyelőbizottságának az SZDSZdelegáltjaként. A választások után Mészáros és Kerék megjelenik még az állami kézben lévő Hungexpo Reklám Rt.-ben is: tavaly novembertől az idén áprilisig ők a vezérigazgatói a cégnek.

Mozol Tamás: a K&H Brókerház Rt. volt vezérigazgatója, aki 1998 januárjában üzletkötőnek felvette az addigi recepcióst, Kulcsár Attilát. Kulcsár abban az időszakban indult el felfelé a K&H ranglétráján, amikor a K&H Brókerház azokat a hozamgaranciás szerződéseket kötötte, amelyek miatt a brókercég az 1998. őszi tőzsdeválság után kétmilliárd forintot bukott. Állítólag részben ezért kellett felállnia 1998 novemberében a bank akkori első emberének, Erős Jánosnak, a Magyar Fejlesztési Bank Rt. egyik mostani főnökének is. Az ügyletek egy része miatt ma büntetőeljárás folyik Mozol Tamás és a brókerház másik érintett vezérigazgatója, Yankson Edmund ellen.

Muskovszky Gábor ügyvéd, a Jogászok a Demokratikus Jogállamért társadalmi szervezet vezetője: dr. Muskovszky védte Kulcsár Attilát évekkel ezelőtti vidéki büntetőügyeiben. A fővárosi ügyvéd nem szerepel Kulcsár ügyféllistáján, de közbenjárt, hogy "egy hozzá igen közelálló személy" pénzügyi befektetéseit a K&H Equities brókercég intézze.

Nagy Károly, a libériai tiszteletbeli konzul. Kulcsár Attila arról kapott igazolványt a Külügyminisztériumban, hogy ő  gépkocsivezetője. Nagy Károly több szálon kötődik Kulcsár Attila üzleti vállalkozásaihoz, illetve a listáin szereplő kiemelt ügyfelekhez.

Off-shore-cégek: a delaware-i Lobagola Investment Inc., az ír Montrade Establisment Ltd., a ciprusi Geometax Holding vagy a nevadai Balmoral Group Llc.

Pázmándi Gyula vegyészmérnök: Kerék Csaba korábbi cége, a Corvinbank (korábban IFB) vezérigazgatója Kerék kinevezése idején. Jelenleg tagja - a Britton érdekeltsége révén, Kerék és Mészáros János mellett - a Pannonplast igazgatóságának.

A "pécsi számlagyár" üzemeltetői: Vagyon Tibor és társai, valamint a Synergon részéről  Szalóczy Zsolt (volt) vezérigazgató. Szalóczy ellen a pécsi számlagyár irányítója, Vagyon Tibor és társai ellen folyó büntetőeljárásban emeltek vádat. Vagyon a Pécsi Városi Ügyészség szerint 1997 és 2000 között több céget alapított, illetve irányított, amelyek fiktív számlákat állítottak ki a mindenkori megrendelők igényei szerint. A számlák ellenértékét a megrendelők átutalással fizették ki, majd Vagyon és megbízottjai - az őket megillető tízszázalékos jutalék felvétele után - készpénzben viszszaadták az összeget a megbízónak. A Synergont a pécsi számlagyár ügyfeleként azonosították az adónyomozók, akik szerint három év alatt 600 millió forint értékben fiktív számlát fogadott be a társaság.

Pintér Sándor volt belügyminiszter: Rejtő E. Tibor korábbi vezérigazgató 2001 őszén három hónapra "eltűnt" a K&H Bankból. Az ORFK pénzmosás elleni osztálya vizsgálta, takargattak-e pénzmosásgyanús ügyleteket a korábban általa vezetett ING Bank Rt.-ben. A nyomozást azonban a jelenlegi ügyben is vizsgálódó Molnár Csaba alezredes lezárta, és Rejtő visszatérhetett. Kulcsár akkor azt terjesztette a bankban, hogy ebben az ő keze is benne volt, mert közbenjárt Pintér Sándor belügyminiszternél. A magánszektorba visszavonult Pintér a HVG szerint közölte: nem köteles nyilatkozni. "Úgy tudni" azonban, valóban ismeri Kulcsárt, Rejtővel pedig egy teniszklubba jár - fogalmazott a HVG.

Puch László MSZP-pártpénztárnok: a Britton Kft.-től származó Peugeot 607-essel jár. A politikus ezt elismerte, bár kiderült, hogy márciusban a kft. egy magánszemélynek eladta a gépkocsit.

Schönthal Henrik: ő vezette a Montrade Establishment Ltd. nevű ciprusi bejegyzésű vállalkozás budapesti képviseletét. Schönthal korábban a Fiduc Kft.-nek is ügyvezetője volt. Ez a cég Kulcsár Attila kiemelt ügyfelei közé tartozott. Schönthal, aki a rendszerváltozás előtt az IBUSZ londoni irodáját vezette, szeptember eleji információ szerint külföldön, Floridában, Fort Lauderdale városában tartózkodik. Több lap feltételezi, hogy Schönthalnak közeli kapcsolata volt Rejtő E. Tiborral, a K&H Bank lemondott vezérigazgatójával.

Kulcsár ügyleteinek károsultjai:  
A listát milliárdos veszteséggel a Betonút Rt. vezeti.
A kárvallottak közé sorolják a Vegyépszer Rt.-is, amely a kiemelt ügyfelek listáján szerepel - 
több off-shore céggel együtt, amelyeket Cipruson, az Egyesült Államokban és kis szigetországokban jegyeztek be.
Kónya Imrét, az MDNP alelnökét is megkárosította Kulcsár Attila.
Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója alaptalannak nevezte azokat a feltételezéseket, amelyek szerint kapcsolatban állt volna a K&H Equitiessel.
Berényi János, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Rt. 2002 novemberéig hivatalban lévő vezérigazgatója.
2,5 milliárd forintot helyezett el Kulcsárnál a Budapest X. kerületi, kőbányai önkormányzat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.