Mádl: Sajnálatos, hogy politikai támadások érik az ügyészséget

Mádl elismeri az ügyészség munkáját - Polt nehézségektől is tart. Abban mindenki egyetért, hogy nem lesz amnesztia.

A Legfőbb Ügyészség felkészült az új, július 1-jén hatályba lépő büntetőeljárási törvény alkalmazására, de sajnálatosnak tartja, hogy a vádhatóságot érintő jogszabályok még nem kerültek a parlament elé - mondta újságíróknak Polt Péter legfőbb ügyész azt követően, hogy hivatalában fogadta őt Mádl Ferenc. A köztársasági elnök a találkozón hangsúlyozta: államfőként alapvető érdeke, hogy az ügyészi szervezet és az igazságszolgáltatás jogállami, demokratikus módon működjön. Polt közlése szerint az államfő azt kérte tőle, hogy minden ezzel kapcsolatos adatot bocsásson a rendelkezésére. Közölte vele: elismeri az ügyészség munkáját.

A legfőbb ügyész szerint a büntetőeljárási törvény módosítása által felvetett problémát áthidalják, de félő, hogy nehezebb körülmények között fognak dolgozni, és talán kevésbé hatékonyan. Polt a köztársasági elnöknek elmondta: a büntetőeljárási törvényben vannak ellentmondások, amelyek nehézségeket okozhatnak, és amelyeket a későbbiekben ki kell küszöbölni. Polt ezzel egyebek között arra utalt, hogy a júliusban hatályba lépő büntetőeljárási törvény csak kétévnyi nyomozást engedélyez. Ezt követően meg kell szüntetni az eljárást. A törvény azonban nem ad választ arra a kérdésre, hogy mi történjen azután; az elévülési időn belül elrendelhető-e újra a nyomozás, és ha igen, akkor mikor.

A kétéves nyomozati határidő szakértőkben felveti azt a kérdést, hogy a gyanúsítottak kibújhatnak általa a felelősségre vonás alól, kvázi amnesztiában részesülnek. Azokban a bonyolult, sokszereplős ügyekben ugyanis, ahol több szakértői véleményre van szükség, korábban 3-4 évig is eltartott a nyomozás. A Fővárosi Főügyészségen lapunknak korábban úgy nyilatkoztak: az időkorlát nem jelenthet kibúvót a felelősségre vonás alól, viszont az eddiginél is nagyobb figyelmet és intenzívebb munkát igényel a nyomozók és az ügyészek részéről.

- A kétéves nyomozati határidő szükséges, ám idő előtti annak július 1-jei bevezetése a rendőrség jelen állapotában. Mindazonáltal nem tekinthető amnesztiának, hisz ez azt feltételezné, hogy bizonyos esetekben szándékosan húznák el a nyomozás idejét. Erről szó sincs - mondta érdeklődésünkre Horváth Balázs (MDF) országgyűlési képviselő, volt belügyminiszter. Szavai szerint az ügyészeknek gyakran kidolgozatlan anyagok alapján kell majd vádat emelniük, s ezzel a bíróságokra irdatlan munkát hárítanak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.