KGI-ügy: az egyik per lezárult

Rágalmazási pert vesztett a Fővárosi Bíróság előtt dr. Mujzer János, a Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) volt főigazgatója az intézmény korábbi vezetőjével, Csocsán Balázs főigazgatóval szemben. Az ügy érdekessége, hogy eközben nyomozás folyik a felperes ellen abban a hűtlen kezelési ügyben, amellyel kapcsolatban a bíróság a rágalmazás tényét megállapította.

Mint emlékezetes, Mujzer János 2000 őszén volt a KGI vezetője, és több alkalommal is úgy nyilatkozott: elődei pazarlásukkal, színlelt szerződések kötésével és a kisgazdapárthoz tartozó politikai klientúra rendszeres megvendégelésével gyakorlatilag kifosztották az intézményt. A volt főigazgató hűtlen kezelés, egymilliárd forintot meghaladó károkozás gyanújával feljelentést is tett.

A Fővárosi Bíróság április 26-i végzésében megállapította: Mujzer a Népszabadság 2000. október 14-i számában megjelent nyilatkozatával - amely szerint "ezek az emberek (a KGI vezetői) nem tudták megkülönböztetni a saját zsebüket az államétól" - megsértette Csocsán Balázs jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát. Az alperes a végzés szerint sajnálkozását fejezi ki a cikk tartalmáért. Az ítélet indoklása kitér rá: a bírósági döntés azon alapul, hogy a nyilatkozatok közzététele idején nemhogy jogerős ítéletre, de még a feljelentés megtételére sem került sor a vélelmezett hűtlen kezeléssel kapcsolatban.

Lapunk értesülései szerint KGI-ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya Mujzer János feljelentése alapján nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen, és az eljárásban Csocsán Balázst és Gordos Dénest (a KGI volt főigazgató-helyettesét) gyanúsítottként hallgatták ki. Az érintettek a vallomástételt megtagadták, és panaszszal éltek a gyanúsítás ellen, ám az ügyészség a panaszt elutasította. Egy másik, Gordos Dénes által indított becsületsértési pert a Budai Központi Kerületi Bíróság tavaly éppen azzal az indoklással függesztett fel, hogy az eljárás csak a hűtlen kezelési ügy jogerős befejezése után folytatható.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.