Apáról fiúra száll a kucsma

A brit hadsereg világszerte legjobban ismert egységei, "nyilvános arca", a királynő ún. házi hadosztályát, a Household Divisiont alkotó lovas- és gyalogosezredek. Ezeket az alakulatokat kifejezetten az uralkodó védelmére hozták létre. A ceremoniális kötelezettségeken kívül azonban szabályos katonai funkciókat is ellátnak. A díszgárdát adó ezredek katonái éppúgy helytálltak az öbölháborúkban, mint Boszniában, Koszovóban vagy természetesen Észak-Írországban.

A 30 centiméter magas medvebőr kucsma az öt gyalogosegység - a Gránátosok, a Coldstream, a Skót, Ír és Walesi ezred - tagjai díszegyenruhájának legfeltűnőbb része. A Buckingham-palota előtti őrségváltásra alaposan felkészülő turista az uniformisról azonosíthatja, melyik gyalogosezred teljesít éppen szolgálatot. A Gránátosok zubbonyán például a gombok között egyenletes a távolság és medvebőr kucsmájuk bal felét fehér tollforgó díszíti, a Coldstream gárdistáknál viszont a gombok párosával helyezkednek el, a fejdísz pedig vörös toll a süveg jobb oldalán. A Buckingham-palotát, és a Károly walesi herceg rendelkezésére álló St. James\'s-palotát őrző őrség mindenkor három tisztből és harminchat közkatonából áll. A testőrök helyzete jobb, mint ahogy az idegenforgalmi főszezonban a paloták környékén felsorakozó több ezres kíváncsiskodó tömeg gondolná. A katonák csak nappal, őrködés közben viselik a díszegyenruhát. Éjszaka, amikor szolgálatuk biztonsági jellegű, harci uniformisban járják körbe a területet, betolakodók után kutatva. Általában két órát töltenek szolgálatban, négy órát pihennek és legfeljebb tíz percet kell mozdulatlanul vigyázzban állniuk, majd fel és le masírozhatnak az őrbódé előtt. A királynő házi hadosztályának ezredei hasonló szerepet töltenek be és egyben jól láthatók az udvari hagyományok tisztelői számára a windsori kastélynál és a koronaékszereket rejtő londoni Tower előtt. Ahhoz pedig el se kell jönni Londonba, hogy a minden június második szombatján, II. Erzsébet hivatalos születésnapján megrendezett katonai parádén megcsodálhassák a testőrséget, hiszen ezt a világraszóló szenzációnak számító felvonulást számos tévéállomás közvetíti részben vagy egészben.

A testőrség gyalogosegységei 1815, a waterlooi csata, a francia császári gárda legyőzése tiszteletére és emlékére viselnek medvebőr kucsmát. A jelenleg "forgalomban lévő" mintegy két és fél ezer süveg a kanadai fekete medve, az ursus americanus lenyúzott bőréből készült. A brit nemzetvédelemnek foglalkoznia kell azonban a kérdéssel, mégpedig nem a fejdísz viselőinek panaszai, hanem az állatvédőknek a királynőt ostromló beadványai miatt. Legutóbb Yana Booth, a brit szépségkirálynő fordult levélben II. Erzsébethez a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) egylet nevében, a "világ legkegyetlenebb koronájának" nevezve a gárdisták fejdíszét, kérve, rendelje el megfelelő műszőrme használatát. Mint Peter Dick-Peter alezredes nemrégiben a The Daily Telegraph napilapnak elmondta, már korábban megpróbálták szintetikus anyaggal felváltani a medvebőrt, de eddig nem találtak megoldást. "Semmi nem működött. A kucsma nem tartotta meg a formáját, nem tudott ellenállni az időjárás viszontagságainak, nem tartotta meg a hagyományos színt, vagy pedig, előnytelen elektromos feltételek esetén a szőre meglepő módon égnek állt." A katonatiszt szerint Kanadában ritkítani kell a feketemedve-állományt, mert a túlszaporodás következtében a mackók veszélyessé válnak. A tisztek kucsmája a nőstény medve fényesebb és simább irhájából, míg a közkatonáké a hím durvább bőréből készül. Az üreges és ezért, a látszat ellenére meglepően könnyű medvebőr kucsma egyénileg testre, illetve fejre szabott és olyan tartós, hogy akár apáról fiúra öröklődhet.

A "karbantartást", a kucsma kefélését, vizes törülközővel végzik. Szárítás céljából pedig seprű végére helyezve lógatják ki a laktanya ablakán a fejdíszt.

A királyi testőrségnél azonban nem a medvebőr kucsma a legnagyobb probléma. A hadsereget, a rendőrséget, sőt az egész államigazgatást évekig indokoltan vádolták faji diszkriminációval. Ez nem kímélte a díszőrséget sem: a sorok között elvétve van nem fehér gárdista. A színes bőrűek arányát ezért legalább öt százalékra kívánták emelni, - s ezért az etnikai kisebbségek által sűrűn lakott településeken verbuválnak, a fegyveres erőt, mint pályaválasztási lehetőséget népszerűsítik.

London, 2003. április

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.