Egy fogadó újraéled

Ritka dolog mostanában, a XXI. század elején, hogy "fogadó"-nak neveznek egy kis szállót, de szimpatikus gesztus ez. Az Üllői út 7.-ben, egy felújított klasszicista lakóház homlokzatára festették fel a régmúlt időket idéző nevet: Fogadó a Fehér Pávához, Alapítva 1839-ben. Bár a Fehér Páva valószínűleg soha nem működött ebben az épületben, legfeljebb valahol a környéken. Azok között a szállások között említik a nevét, amelyek egykor a Kálvin téri nagy, országos vásárok vendégeinek adtak menedéket. Ilyen volt a Két Pisztoly a Múzeum utca és a tér sarkán, a Két Oroszlán a Ráday utca sarkán vagy a Két Kék Bak bent, a Ráday utcában.

Az Üllői út 7.-ről azt lehet tudni, hogy a nagy pesti árvíz után, 1839-ben épült Kasselik Ferenc tervei szerint. Mint közismert, az áradás a Ferencvárosban végezte a legnagyobb pusztítást, hisz az itteni házak nagy része vályogból épült. Valószínűleg a Kasselik-féle épület helyén is ilyen állhatott. Az építtető Steinbach Alajos kereskedő volt, aki nem sokkal az árvíz előtt telepedett Magyarországra. A ház valószínűleg 1916-ig volt családja birtokában, ekkor eladták Rickl Gézánénak, akitől később Szokováth István vette meg, s ő egészen az államosításig tulajdonos maradt. Utána is itt lakott.

A leghíresebb lakó, Arany János 1864 és 1867 között - már az Akadémia elnökeként - élt itt családjával. Innen költözött akadémiai lakására. Lakrészét, melyről nem tudjuk pontosan, hol volt, Szász Károly foglalta el.

A házat 2001-ben vette meg a Makrovilág Kft., akkor már teljesen üresen és lepusztultan. Előtte állítólag szükséglakások voltak az épületben. Az új tulajdonos a pincétől a padlásig felújított mindent. Az utcai szárny első emeleti szobáit ismét egybenyitották, a befalazott ajtónyílásokat kibontották, s visszaállították úgy, amilyenek eredetileg lehettek a falkutatás szerint. Tizenöt szobája, valamint étterme, borpincéje, kerthelyisége lesz a fogadónak. No és a pincében kis kápolnája, mivel a Makrovilág Kft. zarándokutak szervezésével foglalkozik, s többek közt átutazó csoportjait szállásolná itt el.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.