Törékeny, mint a Porcelán

Túlkínálat tapasztalható az új lakások piacán, s egyre inkább igaz, hogy már nem lehet bárhol, bármit eladni. A vásárlók egyre igényesebbek, és a pénzükért cserébe megfogalmazzák elvárásaikat. A szerződések azonban rejthetnek olyan aknákat, amelyek veszélyei csak később derülnek ki a vevő számára is. Ez történt esetünkben is, amelyben minden szerződésszerű, a vevő mégis több mint fél éve vár lakására.

Történetünk főhőse elérkezettnek látta az időt, hogy végre ideális otthont teremtsen a családnak. Úgy döntött, eladja korábbi lakását és jó helyen lévő, új építésű ingatlant keres. Amikor szerződött a Reax Rt. egyik kft.-jével, a Reaxinggal egy zuglói lakásra, örült, hogy a másoktól hallottakkal ellentétben az ő lakásszerzése egyszerű és főként gyors lesz. Ugyanis a ház, amelyben a lakást kiválasztotta már állt, úgy tűnt tehát, nagy kockázatot nem vállal, a szerződéses határidőre valószínűleg már csak a kulcsok átvétele marad. A vételárat annak rendje és módja szerint kiegyenlítette. Nyugodtan hátradőlt az átmeneti, egy-két hónapra kibérelt lakásának foteljében, és egyebek mellett arra gondolt, milyen jó érzés lesz behurcolkodni végre abból a raktárból, amelyet a család ingóságainak elhelyezésére bérelt.

Tévedett. Mindez lassan egy éve történt, és a család azóta is vár, csak ma már nem éppen nyugodtan. (Havonta úgy kilencvenezer, egy év alatt több mint egymillió forintért.) Az első egy-két hónapos határidőcsúszásnál még azt gondolta, ez végül is nem vészes. Aztán többszöri érdeklődésére az ügyfélszolgálaton mindig azt a választ kapta, hogy a jövő hónapban már átadják a lakást. Mindeközben értetlenséggel tapasztalta, hogy a ház nagyjából ugyanúgy áll az átadás időpontjában, mint amikor a szerződést megkötötték. Ez alatt ugyanott, a Porcelán lakóparkban egyre-másra épültek további házak. Nyárból őszbe, majd télbe hajlott az idő. A család a nyári ruhák helyett kibogarászta a téli öltözeteket a raktárból, és egyre türelmetlenebbül várt. Majd elérkezett a késés félévfordulója, számolatlan telefonhívással és újabb sürgető levéllel. Választ a Reax Invest Rt. elnök-vezérigazgatójától, Gubijev Zoltántól várt, de ezúttal sem kapott. A szerződésben az áll, hogy a lakást eladó Reaxing Kft.-t a Reax Invest Rt. képviseli. Miután az adásvételi szerződést Nusser Anna írta alá a Reaxing nevében, megpróbálta őt elérni, sikertelenül, a legelemibb tájékoztatást sem kapta meg. Ráadásul nincs egyedül. Ugyanebben a lakóparkban szintén van olyan vásárló, akinek lassacskán egy éve nem adták át a lakását, és olyan is, aki hét, nyolc, esetleg kilenc hónapja mindhiába várja, hogy beköltözhessen.

Lapunknak sikerült elérnie Gubijev Zoltánt, aki azt mondta, hogy cégüknél külön szervezet foglalkozik a vevőkkel. Szerinte volt egy olyan időszak, amikor az eladások nem abban az ütemben haladtak, ahogyan a társaság tervezte, és mivel nem vettek fel bankhitelt a projekt finanszírozásához, pénzügyi nehézségeik támadtak. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyébként a szerződésben foglaltak szerint járnak el, tehát a birtokbaadás késedelme után 300 napig kötbért fizetnek. Kötbér harminc napos csúszás után nem jár, a következő hatvan napra napi 20 forint négyzetméterenként, a 91. naptól ez az összeg 25 forintra emelkedik, majd a 151. késedelmes naptól 30 forint, egészen a háromszázadik napig. Amennyiben pedig a csúszás eléri a 300 napot, a vevő 30 napon belül felbonthatja a szerződést, és visszakapja a vételárat és a foglaló öszszegét. Ez tehát a társaság vállalása (egy nyolcvanöt négyzetméteres lakásnál valamivel több, mint félmillió forint). A lapunk által megismert szerződésben az áll, hogy ha a vásárló késedelmesen fizeti meg a vételárat, kamatfizetési kötelezettsége van, amely a ki nem fizetett összeg napi 0,04 százaléka. Százhúsz napon túli teljesítés esetén a társaság elállhat a szerződéstől, és az addig befizetett összegnek a foglalóval csökkentett részét visszafizeti a vevőnek, további százhúsz napon belül.

Az elnök-vezérigazgató szerint a feltételeket minden egyes vevőnek át kell gondolnia, mielőtt szerződést köt, hiszen azokat egyik fél sem erőszakkal írja alá. Egyébként nem tartja valószínűnek, hogy nekik küldött levélre nem válaszolt volna, és tulajdonképpen azt sem érti, hogy egyáltalán miért neki címezték a leveleket. Gubijev Zoltán szerint eddig még mindig minden lakást átadtak. A Reax Invest Rt. elnök-vezérigazgatója később megkereste lapunkat, és azt a tájékoztatást adta, hogy mivel nem ő képviseli a Reaxing Kft.-t, pusztán a tulajdonos Reax Invest Rt.-t, ezért hívjuk fel Kovács Katalin igazgatót, ő illetékes a Porcelán-lakópark ügyében nyilatkozni. Erre azonban nem volt módunk, mert Nusser Anna, aki a Reax értékesítési igazgatója, egyben a Reaxing Kft. felhatalmazott képviselője megelőzte érdeklődésünket. Az igazgató sajnálatosnak nevezte, hogy a vevők körülbelül 15 százalékával szemben fél év vagy annál hosszabb idejű késedelemben vannak.

Kérdésünkre, hogy mit tesz a társaság, ha nem készül el időre egy-egy ingatlannal, elmondta, hogy sohasem módosítanak határidőt szerződésben. Ha biztossá válik az átadás, akkor értesítik a tulajdonosokat. Az igazgatónő elmondta, hogy szinte minden vásárlót személyesen ismer, és mindig rendelkezésükre is áll, a munkatársaival együtt. Egyébként, ami a szerződésekben áll, azért mindenkor vállalják a felelősséget - mondta. Nusser Anna a késés okaként megemlítette azt is, hogy nagyon magas a hitelarány a vásárlók között, a kölcsönökből befolyó összegekhez pedig csak a projekt befejezése után jut a cég.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.