Idén csak az inflációtól függ a nyugdíjemelés

Januártól a nyugdíjak 4,1 százalékkal nőnek, folytatódik a korrekciós nyugdíjemelés, a nyugdíjba menetel feltétele ezentúl a munkaviszony megszüntetése – számolt be az országos nyugdíjbiztosító főigazgatója az idén esedékes változásokról.

Gyorsuló infláció az OECD-ben

A fogyasztás, a kereslet lassú megindulása, s a válságból való kilábalás jeleként értékelhető a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban mért legfrissebb, tavaly novemberi inflációs adat.

Februárig gyorsul az infláció

Magyarországon az infláció februárban tetőzik, majd onnan először – az év közepéig fokozatosan, az év második felében pedig már meredeken csökken, és 2,5 százalék lesz az év végén – állítják a Barclays Capital befektetési csoport londoni elemzői.

4,2 százalék volt a tavalyi infláció

A KSH adatai szerint tavaly átlagosan 4,2 százalékkal emelkedtek itthon a fogyasztói árak.

Idén az olajár mozgatja az inflációt

Tavaly 4,2 százalékkal nőtt az infláció, ezen belül a háztartási energia ára emelkedett legnagyobb mértékben. Idén a nyersanyagárak okozhatnak meglepetést,

 

A várt alatt az infláció

A fogyasztói árak 4,9 százalékkal haladták meg szeptemberben az egy évvel korábbit és 0,1 százalékkal csökkentek augusztushoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden.

A piac 5,2 százalékos éves inflációt várt. Az első kilenc hónapban az árak 3,9 százalékkal haladták meg az  egy évvel korábbit.


Szeptemberben a 12 havi maginfláció 5,1 százalék, a havi 0,1  százalék volt. Augusztusban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal csökkentek a  megelőző hónaphoz képest, míg az egy évvel korábbit 5 százalékkal haladták meg.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.