Szellembiciklivel búcsúztatták a csütörtöki gázolás halottját

Videó! Fehérre festett biciklivel és közös vonulással búcsúztatták kerékpárosok azt a társukat, aki szabályosan közlekedett a Kőbányai úti bicikliúton, amikor csütörtökön halálra gázolta egy jobbra kanyarodó kamion.

Kerékpárúttal a még több balesetért!

A bringásoknak ünnepnap, ha Budapesten átadnak egy újabb szakasz kerékpárutat. A Dráva utcában viszont egészen más történt. A frissen felavatott bicikliutat egyszerűen bezárták a használói, az új szakasz ugyanis életveszélyes, pedig tízmilliókat költöttek rá. Videó

Bringára fel!

Ősszel már eltekertünk a Holdig és vissza, tavasszal másik bolygót választunk, és reméljük, hogy ezúttal még többen segítenek abban, hogy elérjük a célt! - ezzel az elsőre félreérthető mottóval indul útjára a Bringázz a Munkába! kampány.

1913: tánc a vulkán tetején

A XX. századot kronológiai sorrendben bemutató dokumentumfilm-sorozat az 1900-ban készített képsorokkal kezdődik. 1913-ban járunk. A németek pompás díszmeneteket rendeznek Vilmos császár tiszteletére. Videó

VIDEÓ: Nem is annyira para - biciklivel Budapesten

.

 

A szellembringa

Nem ríkató, inkább lázító mementókról szól Balla Sándor Botond dokumentumfilmje, a Szellembiciklik Budapesten. A Szellembiciklik olyan fehérre festett kerékpárok, amiket a halálos kerékpáros gázolások helyszínein helyeznek el a bringások – megemlékezésül a halottról, a balesetről és az azt okozó körülményekről.

A rossz bicikliút öl

Nem ríkató, inkább lázító mementókról szól Balla Sándor Botond dokumentumfilmje, a Szellembiciklik Budapesten. A Szellembiciklik olyan fehérre festett kerékpárok, amiket a halálos kerékpáros gázolások helyszínein helyeznek el a bringások – megemlékezésül a halottról, a balesetről és az azt okozó körülményekről.

A biciklis már nem egyszerűen városi hülyegyerek – mondja a dokumentumfilmben Sinya, a Critical Mass biciklis mozgalom egyik emblematikus alakja. A hagyomány szerint az autós a menő, a gyalogos a lúzer. Ezt támasztja alá a magyarországi közlekedésszervezési gyakorlat, ami a minél nagyobb fogyasztási kategóriákat támogatja, több sávot tart fenn a benzinnel közlekedőknek, az olcsóbb, kisebb, személyesebb közlekedést pedig a perifáriára szorítja – a gyalogosokat rosszul elhelyezett, szörnyű állapotú szűk járdákra, a bicikliseket pedig egyszerűen törvényen kívülre helyezi. Sinya szerint a kerékpár a valódi alternatíva, amit egyenrangúként kellene kezelni.


Politikai biciklisek

A Szellembicikli-film bemutat egy bicajt, amit a tavaly áprilisban halálra gázolt biciklis emlékére állítottak, és megszólaltatja az áldozat édesanyját is - de valójában nem egy emlékműről, hanem a városi biciklizés lehetetlen helyzetéről, és a városi biciklisek kitartásáról, jól formált politikai akaratáról szól.

Magyarország legnagyobb tömegmozgalma a kerékpárosoké, akik évek óta minden április és szeptember 22-én felvonulással húzzák alá jól artikulált és jogos követelésüket. A kívánságuk az, hogy szabják át a közlekedési rendet a biciklisek és gyalogosok előnyére - és ne egymás rovására. Budapesten nagyon kevés és rossz minőségű a kerékpárút, legtöbbször egyszerűen a járdákból vesznek el helyet a biciklisek számára - ez kényelmetlen és veszélyes az ott közlekedőknek.

Kevés, rossz, veszélyes bicikliút

Budapesten több helyen kifejezetten életveszélyes a kijelölt biciklisáv - ilyen az Andrássy úti kerékpárcsík, amire rányitják az ajtót a parkoló autók, de ilyen a Kőbányai út menti bringás útvonal is, ahol a Szellembicikli-film szellemutasa is életét vesztette - egy kanyarodó kamion taposta el. Pedig a biciklis is, a kamionos is szabályosan, zöldön haladtak át, csakhogy az egyenesen haladó bringás útvonalára a rendőrlámpa ráereszti a jobbra kanyarodó forgalmat. A bicikliút festései már rég lekoptak, a kerékpárosokat hídláb, palánk, táblák takarják. Biztos halál.

Összetartanak

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A 22 perces dokumentumfilmet teltház előtt mutatták be a Millenáris Velodromban, a budapesti biciklisek közösségi helyén, de a teljes filmet közzétették az interneten. A filmben használt archív felvételeket a Nol tudósítója, Papp Réka Kinga készítette.

Mementóként áll a baleset helyszínén
Mementóként áll a baleset helyszínén
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.