Cseresznyeünnep Japánban

Izgalmas, ha egy ország arra figyel, mikor vonul végig rajta a virágözön.

Fesztiválok az egyetemeken

Fesztiváli hangulatban égnek az egyetemisták a vizsgaidőszak előtt. Nemcsak azért, mert a nagy nyári fesztiválokra mostanáig lehetett kedvezményes hetijegyeket váltani, hanem mert számos egyetemen mostanában rendezik meg az egyetemi napokat.

A leggyönyörűbb fesztiválhelyszín

.

Neohippik és boldogság Ozorán

Egy fesztivál, ahol nem Gerendai a tulaj, hanem egy birkapásztor. Ahová kitelepül a toxikológia, ahol a gomba nem élelmiszert jelent, és a Shpongle se marihuánát. Egy hely, ahol bárki lehet neohippi.

Back home from Ozora, kezdődhet a video afterparti

Szép emberek, szép helyen jókor, és nagy partik, ez volt ozora 2009-ben. Egy teljes antiraszista hét, anélkül hogy bárki kiállt volna érte.

 

A fel-nem-fedezett fesztivál

Újabb pont tűnt fel a nyári fesztiválok térképén, Bánk is beállt a sorba. Adottságai jók, csak hatvan kilométerre fekszik Budapesttől, a lakosság fesztivál-edzett, strand a faluban. A szervezők megálmodtak egy zsidó-roma, zenével, tánccal, filmmel, színházzal, vitákkal teli fesztivált. Persze vannak hívónevek: Dresch Mihály, Ágoston Béla, Rutkai Bori és a Specko Jedno jól ismert.

Összművészeti, nyitott, sokszínű, zöld, ami látszik is - a csütörtök déli nyitónapon én állok egyedül a parkolóban. Gyalogló tömegek sehol, a volt ifjúsági tábort takarítják. Az ex-gyülekezőtéren zsámolyok molinóból varrva hevernek szerteszét. A fa épületeket az 1000% csapata próbálja színesebbé tenni. A riksások tisztára mossák járműveiket, és néhány látszólag nem túl lelkes önkéntes fotókiállítást készít elő. A „bringás részleg" erős, ígérnek Mütyür Market kiállítást (nem nyílt meg), Bringa szépségversenyt, gyerekeknek akadályversenyt- bár csak egyvalaki akadt, aki vállalta.

Kerékpárt is adnak bérbe

Lehet bérelni bicajt, hogy a falu szerte elszórt programok gyorsan megközelíthetőek legyenek, de a kiállított színes-szagos csodák, a jövő évi kollekció darabjai, nem vihetőek el. Nekem marad a megújult Camping bicikli - meglepően kényelmes üléssel. (Óránként 250, de 3 napra elvihető 1500- ért.) A kocsma bodega is csak ébredezik, délután 3-kor a Trans-fair kávéhoz még nincs áram, aztán a hirtelen jött zuhé borzolja a kedélyeket.

Betekerek, hogy megnézzem, mit kezdenék magammal, ha tizennyolc éves roma fiú lennék, aki a borsodi árvaházat elhagyván felkerül Budapestre, - program Cigánylabirintus, de csak nézném, mert elmarad. A többi helyszín se szerencsés, vagy néző nincs, vagy előadó. A Cigánytánc workshop megjelenésemmel és néhány csellengő önkéntes odacsábítása révén elkezdődik. Aztán kis szünet, el akarják vinni a hangfalat. Mi győzünk, így marad a hangfal, és megtanulhatom a Nagyecsedi cigánytánc alaplépéseit.

"Két adag borda kész!"

Ennyi izgalom után irány a kocsma-étterem részleg. A lángos pesti árban (250-350 forint), a palacsinta kijön százból, de nagy adag lecsós nokedli is beszerezhető 540-ért.) Külön szépséget a helynek, hogy a viaszosvászonnal borított asztaloknál startra készen várja a nép, hogy a Néni kikiabáljon: két adag borda kész! Kocsmahangulatot árad, füst, helyiek munka után melós gatyában, játékgép, sör, bor, pálinka.

Erős csúszással befutnak a „Szélsőségek a médiában" vita résztvevői. Hiába no, Pest messze, és ők médiamunkások is. Miközben folyik a vita, elkezdődik a templomban a roma folklór előadás. Apuka három, kisebb-nagyobb fiával zenél, teknőn, kannán, gitáron. A kettő kissé egybemosódik, így az ember, hol György Péter hangját hallja, hol a kannáét.

Nulladiknak tűnő első

Aztán amikor felcsendül Bach az orgonán, akkor feladom a koncentrálást, és zeneszó kíséretében megnézem inkább Bari Judit fotóit a Sajószentpéteri roma telepről, a templom galériáján. Összefutok a helyi lelkésszel, aki halásznadrágjában, nyakában kisfiával nem éppen a tipikus lelkészt testesíti meg. Rövid magyarázatot kapok az ikonográfiai jelképekről, és a falu evangélikus gyökereiről. Bánk azon települések közé tartozik, ahol csak evangélikus templom van, ezért a katolikus hívek is oda járnak.

Az első nap, bár a nulladiknak tűnik, egy kezdő fesztivál esetében nem elrettentő, az önkéntesek kedvesen szerencsétlenkednek. Érződik, nincs ez még bejáratva. Le kell menni és bejáratni.

Fesztivál Bánkon: roma folklór (szerző felvétele)
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.