A jóságos állambácsi és a bölcs Vezér

Nézem a koordináta-rendszert. Nézem a válaszadókat jelölő pöttyöket, ahogy az egyik sarokban tömörülnek. Na ja, a nép hangja. Mert mi kell a magyarnak? Egy gondoskodó állam. Amolyan jóságos. Olyan, amelyik megoldja a problémákat. Amelyik ad. NolBlog

A hős, ha magyar

Chesley Sullenberger valamikor vadászpilóta volt, negyven éven át vezetett különböző gépeket, s legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy amikor az általa vezetett utasszállító hajtóművei felmondták a szolgálatot, letette a gépet a Hudson folyó vizére. Nolblog

A pártoskodás dicsérete

Barack Obama konszenzusos politikát ígért a kampányban, elnökként viszont fontos kérdésekben nem sikerült megszereznie az ellenzék támogatását. De talán nem is baj. Pártpolitikai csaták nélkül ugyanis aligha létezhet demokrácia. Metazin

Kamaszkorba lépett a magyar netizen

Megvalósult ötletek gazdái, optimista és borúlátó szakemberek ültek egy asztalhoz egy minikonferencián, ahol arra voltak kíváncsiak: mit jelent Magyarországon az internetes demokrácia. Technológiailag minden a rendelkezésünkre áll, de úgy tűnik, sem az állam, sem a civil szféra nem akar élni a lehetőséggel. Videó

Génhiba a méhben

"Dream Makers", vagyis "Álomcsinálók" - ma már dr.

 

A demokrácia nincs kifulladóban!

Az elmúlt években számos olyan elemzés és felmérés látott napvilágot, amely a demokrácia visszaszorulásáról számolt be. Rodrigo de Almeida brazil társadalomtudós szerint azonban alaptalanok a demokrácia globális gyengülésével kapcsolatos értékelések.

A közelmúltban számos jeles tudós és publicista jutott arra a következtetésre, hogy a demokrácia globális megerősödésének a hidegháború lezárulta és a Szovjetunió felbomlása utáni diadalmenete kifulladni látszik. Larry Diamond, a demokrácia-elmélet szaktekintélye tavaly arról írt a Foreign Affairsben, hogy a terrorizmus elleni háború, az autoritárius rezsimek megerősödése és a gyenge demokráciák kudarca miatt újra kell gondolni a demokrácia globális térnyerésével kapcsolatos optimista feltételezéseket. A Freedom House és az Economist Intelligence Unit éves jelentései egyaránt arra a következtetésre jutottak az elmúlt években, hogy a demokratikus átalakulás megtorpant a világban.

Almeida szerint azonban elhamarkodottak a borúlátó jóslatok. Latin-Amerikától Kelet-Európán és Dél-Afrikán át Indonéziáig számos példát találni az olyan erős fiatal demokráciára, amely még a súlyos gazdasági válság közepette is ellenáll az autoritárius visszarendeződésnek. Sőt, ha alaposabban szemügyre vesszük a számokat és a pesszimista felmérések módszertanát, akkor egyáltalán nem biztos, hogy tragikusnak fogjuk látni a helyzetet.

A Freedom House 193 országot felölelő, 1972 óta kiadott éves jelentése a demokrácia erősségét a politikai és a polgári szabadságjogok függvényében méri. A 2008-as évről készült jelentés kapcsán Arch Puddington kutatásvezető úgy nyilatkozott, hogy 2007-ben fordulat történt, és azóta a demokrácia globális gyengülése figyelhető meg.

Almeida azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelentésben foglalt adatok nem igazolják a kutatásvezető pesszimista összefoglalását: 2007, 2008 és 2009-ben a Freedom House statisztikái szerint a szabad országok száma rendre 90, 90, 89, a részben szabad országoké 41, 43, 42 volt. Ezek alapján aligha indokolt a antidemokratikus fordulatról beszélni.

Az egyetlen mutató, amely megalapozhatja a pesszimista értékelést, az a Freedom House által készített demokrácia trendvonal, amelyet a szabad választásokkal és szabadságjogok érvényesülésével kapcsolatos szubjektív vélemények alapján állítanak össze. Módszertani szempontból azonban igencsak aggályos efféle trendvonalakat készíteni.

...Almeida szerint „meglehetősen problematikusak, sőt szinte pánikkeltők a demokráciák gyengülésére vonatkozó összegzések, hiszen a jelentésekben szereplő adatok sem támasztják alá őket."

(forrás: globusz.net)

Demokrácia-párti tüntetõk ünnepelnek Katmanduban, a Körúton
Demokrácia-párti tüntetõk ünnepelnek Katmanduban, a Körúton
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.