Megzavarták a hanuka ünnepét

Több százan, főként fiatalok gyújtottak fáklyát az egyik legnagyobb zsidó vallási ünnep, a hanuka alkalmából a Hősök terén, a Műcsarnok előtt. Az ünnepség vége felé összeverődtek a bőrfejűek és más ellentüntetők. Videó

Cigány, zsidó egyenlő?!

Sokunkat aggaszt a szélsőjobb és az erőszak terjedése, de azért a tisztánlátás kedvéért fontos leszögezni, hogy ma nem a magyarországi zsidóság az elsőszámú fizikai veszélyeztetettje ennek a folyamatnak. Nem mintha manapság nem lenne divat a zsidózás... NolBlog

Újabb neonáci szervezetet tiltottak be Németországban

A német szövetségi belügyminiszter betiltotta a Heimattreue Deutsche Jugend - HDJ (Hazához Hű Német Ifjúság) elnevezésű szélsőjobboldali szervezetet. - A mai betiltással véget vetünk a HDJ undorító üzelmeinek - hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

Nácik, gárdisták, holokauszt-tagadók

Magyar Gárda, holokauszt-tagadás, nemzetiszocialisták. A német követség nem állt velük szóba, a Nollerek kiakadtak tőlük. Nolblog, kommentszemle

Csülök

Miközben még csak hüledeztem, hogy frusztráltságát valaki a Dunába lőtt ártatlan, magyar zsidók emlékére állított, rendkívül kifejező mementón élte ki, a kurucok már szállították az instant megoldást. NolBlog

 

"Egyetért-e Ön?"... És odaadta az adatait is?

Seres Mária már ünnepel. A parlamenti képviselők számlakötelezettségét kikényszerítő népszavazás kezdeményezője néhány napja azt nyilatkozta, most már bizonyosan összegyűjti a népszavazás elrendeléséhez szükséges 200 ezer aláírást (az aláírók személyi számával és lakcímével együtt persze).

A népszavazási kezdeményezés ("Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés? ") rendkívül népszerű. Seres Mária "civilként" lépett fel, akinek nincs szándékában politizálni, csak az állampolgári felháborodás vezérli. Rokonszenves személyiség, talpraesett nyilatkozó. Sok segítője akadt, és profi honlapot működtet (www.seresmaria.hu). Két héttel ezelőtt mégis még csak 100 ezernél kevesebb aláírás gyűlt össze.

Seres Mária ekkor újabb sajtókampányba kezdett: szellemes sorsjátékot hirdetett a tisztítószámláikat beküldő képviselők számára. Ezzel a húzással ismét sikerült felkeltenie a figyelmet. A jelek szerint azóta ismét több tízezer aláírást sikerült gyűjteniük.

Az újabb több tízezer aláíró azonban már úgy csatlakozott Seres
kezdeményezéséhez, hogy közben híre ment néhány kellemetlen körülménynek is. Seres Mária, ha akcióját politikamentesként tünteti is fel, rendelkezik a politika felé vezető kapcsolatokkal, és ami igazán kínos, a párt, amelynek vezetőjéhez Serest kapcsolatok fűzik, a hírhedt Tomcatet próbálta elindítani a ferencvárosi időközi választáson. Seres népszavazási kezdeményezése minden választópolgárt egyesíteni próbál a makacskodó politikai elittel szemben - de ezt a célt nem igazán szolgálja, ha az aláírásgyűjtőnek nagyon finoman szólva is megosztó a háttere.

A Klubrádió Kontra című műsorában Orosz József január 8-án feltett néhány kérdést minderről Seres Máriának. A tényeket, amelyekkel szembesült, Seres Mária nagyon sajátosan kezelte. Nem tagadta a tényt, hogy a 2004-es Európai Parlamenti választáson annak a zöld
pártnak a listáján szerepelt, amelynek elnöke Stekler Ottó, és amely párt a Ferencvárosban megpróbálta jelöltjeként elindítani Tomcatet. Seres válasza a politikusi mellébeszélés művészetének elsajátításáról tanúskodik: "Mintha én ezt bármikor tagadtam volna." A népszavazás kezdeményezőjeként írt bemutatkozásában valóban nem tagadta mindezt - mert a politikától távol álló négy gyermekes anyukaként mutatkozott be - és valóban, a saját honlapján saját kezével írt bemutatkozásában sem tett fel magának olyan kérdést, amelyre tagadó választ kellett volna adnia... Hasonló választ adott arra is, hogy valóban médiaigazgatója volt-e korábban az említett pártnak. "Ezt sem tagadtam."

Arról is sajátos nyilatkozatot tett, hogy milyen kapcsolatban áll Tomcattel, vagy a zöld párt vezetőjével, Stekler ottóval. "Nincs semmilyen munkakapcsolatom Tomcattel." "Nem vagyok részes Tomcat-féle botrányban." Stekler Ottóval kapcsolatban még nehézkesebb a mellébeszélés: "Nem mondom, hogy nincs kapcsolatom vele, de nincs munkakapcsolatom." "vele mint pártelnökkel semmilyen kapcsolatom nincs. Nem vagyok a zöld párt tagja." A kérdésre, hogy akkor milyen kapcsolatról van szó, Seres Mária visszakérdezett: "Ön tudja erre a választ? Nem pártjellegű kapcsolatban vagyunk. A fantáziájára bízom." Arra a kérdésre pedig, hogy van-e garancia, hogy a népszavazási aláírásgyűjtés során semmilyen érzékeny személyes adat nem juthat el a zöld párthoz, Seres Mária ezt mondta: az a garancia, hogy "nem nekik gyűjtök adatokat. Mint párttal nem vagyok velük kapcsolatban."

Mi a baja ennek az embernek a mellébeszélő, cinikus politikusokkal?

Az interneten és a rádióbeszélgetésből sokan értesültek minderről. Olyan is akad, aki már be akart szállni a népszavazási kezdeményezésbe, és ez az értesülés akadályozta meg, olyan is volt, aki közölte, ő már segített Seres Máriának, de ha tudta volna, milyen háttere van, nem tette volna.

Az eddigi adatok szerint a legutóbbi hetekben is több tízezren csatlakoztak Seres Mária kezdeményezéséhez. Nagyon sokan aláírták, illetve másokkal is aláíratták az íveket. Bizonyára volt köztük, aki annak ellenére adta oda adatait, hogy pontosan tudott Seres Mária kapcsolatairól. Gyanítható azonban, hogy a többség még nem értesült erről, és köztük bizonyosan további aláírók vannak, akik ha tudnak minderről, nem csatlakoztak volna.

Seres szerint tehát meglesz a szükséges számú aláírás. Akár igaza lesz, akár nem, akciója hozzájárul a népszavazás intézményének további lejáratásához.

Eddig a komolytalan, a választásokon el sem indult vagy sikertelen kezdeményezések gyarapodása inflálta gyors ütemben a népszavazás értékét. A most futó, népszerű, politikai elitellenes kérdéssel elindított népszavazás viszont új elemet hozott a hazai demokrácia történetébe. Meglátjuk, mennyire csökkenti a jövőben az aktivitást, mennyire nehezíti meg akár a támogatható célok aláírásgyűjtését is, hogy ezúttal sok választópolgár, aki azt hitte, mindössze beleszólási jogát gyakorolja egy ártatlan aláírással, szembesülhet azzal, hogy fontos körülményt elhallgatva gyűjtötték be tőle személyes adatait.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.